Log in

Κορονοϊός και τεστ ανίχνευσης: Ανοιχτή διαφωνία Τσιόδρα - Μόσιαλου και ο Μητσοτάκης... παρατηρητής

Ανοιχτή διαφωνία, παρόλο που έντεχνα κρύβεται πίσω από τις «στρογγυλεμένες» και επιστημονικά θεμελιωμένες απόψεις τους, έχει προκύψει μεταξύ των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Ηλία Μόσιαλου.

Γράφει ο: 

Προχθες, με διαφορά ολίγων μόλις ωρών, οι δυο διαπρεπείς καθηγητές εξέφρασαν εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την απευθείας ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, δήλωσε ότι «Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μια στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει», εννοώντας ότι αυτός δεν είναι του παρόντος.

Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική».

Επίσης, προσέθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές». Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Από την πλευρά του ο ορισθείς από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος ζήτησε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο την άμεση υιοθέτηση επιθετικότερων προτάσεων για τον έλεγχο της πανδημίας με την μαζική πραγματοποίηση τεστ στον γενικό πληθυσμό. Γράφει:

«Ένα παράδειγμα τέτοιου τεστ είναι το ID NOW ™ της εταιρείας Abbott, όπου μπορεί σε θερμοκρασία δωματίου να ανιχνεύει σε 5 μόνο λεπτά εάν κάποιος ασθενής είναι θετικός στη νόσο (και σε 13 λεπτά εάν είναι αρνητικός).

Η εταιρεία ελπίζει πως θα καταφέρει να παράγει 50.000 τεστ την ημέρα. Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση της εταιρείας η πλατφόρμα της Abbott εγκρίθηκε μεν από το FDA (την Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων) με άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA), αλλά θα διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ.

Να μία συγκεκριμένη πρόταση λοιπόν. Να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες για όλα αυτά τα τεστ ταχείας διάγνωσης, από όλες τις εταιρείες, και η συνολική επιστημονική έρευνα που έφερε σε τόσο μικρό διάστημα αυτό το αποτέλεσμα, να γίνει Δημόσιο Aγαθό και να μπορούν να παράγουν όλοι αυτά τα τεστ εγχώρια».

Το ότι ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται σε συγκεκριμένη εταιρία τον τιμά. Όπως εξάλλου τιμά τον κ. Τσιόδρα το γεγονός ότι, όταν ερωτάται για τα φάρμακα αντιμετώπισης της πανδημίας, κάνει λόγο για σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και αποτελούν πατέντες φαρμακευτικών ομίλων. Επιστημονική άποψη καταθέτουν, προφανώς και δεν ενδιαφέρονται για τα τυχόν κέρδη της μιας ή της άλλης εταιρίας.

Όμως σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να πάρει αποφάσεις: Θα διατηρήσει και για πόσο καιρό, το «μένουμε σπίτι» προκειμένου να μην επεκταθεί η πανδημία στην κοινότητα ή θα αποφασίσει επέκταση της ανίχνευσής της σε χιλιάδες πολιτών;

Η μακρινή Ισλανδία των 360.000 κατοίκων ίσως δείχνει τον δρόμο: Η κυβέρνηση της χώρας, αμέσως από τις πρώτες μέρες της επέλασης της πανδημίας, εφάρμοσε πολιτική μαζικών ελέγχων του γενικού πληθυσμού. Σήμερα το νησί του βορείου Ατλαντικού καταγράφει μόλις 1026 κρούσματα κορονοϊού, με 2 νεκρούς και 114 αποθεραπευθέντες.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 1212 κρούσματα, εκ των οποίων 56 νέα, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 43...