Log in

Μητσοτάκης: Με το 800άρι σώζει τους Αλαφούζους καταστρέφοντας την οικονομία

Κυριάκο Μητσοτάκη, σειρά σου. Την Παρασκευή τα είπα στον "δικό" μου. Σήμερα θα τα ακούσεις εσύ. Μπορεί ιδεολογικά να είμαστε απέναντι, αλλά, αυτά που θα σου πω, αν τα μετρήσεις σωστά, μπορεί να σε βοηθήσουν πολύ.

Γράφει ο: 

Πολύ περισσότερο από την εξωραϊσμένη εικόνα που σου μεταφέρουν στο μυαλό κάποιοι σύμβουλοι σου, οι "αυλικοί" κάθε εξουσίας, τα διάφορα χρεοκοπημένα κυριακάτικα φύλλα που χρωστούν 40 εκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς, τα κανάλια των ολιγαρχών και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων (αυτές που οκτώ στις δέκα φορές διαψεύδονται από τις κάλπες).

Αν και έχω πολλά να σου πω, ας τα μαζέψω στα πολύ βασικά. Πάμε, λοιπόν.

Τα 800 ευρώ θα αποδειχθούν "σταγόνα στον ωκεανό" για τους "πολλούς". Και το χειρότερο. Θα επιταχύνουν την σύγκρουση της οικονομίας της χώρας με το παγόβουνο της ύφεσης- νέας κρίσης που έρχεται καταπάνω μας. Άρα ούτε τους επιχειρηματίες βοηθάς μεσοπρόθεσμα.

Μπορεί ο Τραμπ να μοιράζει με επιταγές στο σπίτι του κάθε Αμερικάνου 1.200 δολάρια ανά άτομο, την ίδια ώρα όμως τους απαλλάσσει -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία! Αλλά, η εσφαλμένη τακτική της κυβέρνησης σου δεν περιορίζεται σε αυτό το σημείο. Ο Τραμπ δεν εξαιρεί από την έκτακτη ενίσχυση κανέναν αμερικανό, με ετήσιο εισόδημα κάτω των 75 χιλιάδων δολαρίων. Δημόσιοι και ιδιωτικοί θα λάβουν το ποσό. Ούτε κάνει διαχωρισμούς σε επιστήμονες ή σε επιχειρήσεις που πλήγησαν από την κρίση. Στους ανέργους, μάλιστα, προσφέρει έξτρα ενίσχυση 250 δις δολαρίων.

Εδώ, όμως, εσύ το κάνεις διαφορετικά. Τόσο διαφορετικά ώστε δίνεις το δικαίωμα στον εφοπλιστή και καναλάρχη Γιάννη Αλαφούζο να βγάζει σε αναστολή εργασίας τους υπαλλήλους μιας ανώνυμης εταιρείας του, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, για να πληρώσουμε εμείς τα 800 ευρώ στους υπαλλήλους ενός ανθρώπου που θέλει να καθορίζει την μοίρα και την τύχη ενός ολόκληρου λαού.

Έτσι, βεβαίως, εξηγείται το φαινόμενο η κυρία Κοσιώνη κάθε βράδυ να ασχολείται με τις ώρες με τις "δραματικές ώρες" σε Νέα Υόρκη, Ιταλία, Ισπανία και ποτέ να μην έχει βρεθεί η κάμερα του ΣΚΑΙ, ας πούμε, στο "Σωτηρία".

Όμως, το 800άρι, όπως το υλοποιείτε, προξενεί και μια άλλη καταστροφική ζημιά στην ελληνική παραγωγή- οικονομική δραστηριότητα. Κλείνουν τα εργοστάσια το ένα, μετά το άλλο.

Για να μειώσουν προσωρινά το μισθολογικό κόστος τους οι επιχειρηματίες.

Όμως, πόσο καιρό θα μείνουν κλειστά τα εργοστάσια; Κανείς δεν ξέρει. Ακόμα και ένα ή δύο μήνες να παραμείνουν κλειστά, θα δώσεις κύριε Μητσοτάκη και άλλα 800άρια; Και πώς θα αναπληρώσεις την τεράστια ζημιά των επιχειρήσεων από το lock down; Κι αν το Κράτος δεν παρέμβει με ενεργητικές πολιτικές, δεν θα μεταφέρουν -μετά τον κορονοϊό- οι επιχειρηματίες την ζημιά τους στους υπαλλήλους τους και στους καταναλωτές; Θα αντέξουν οι επιχειρήσεις να την απορροφήσουν;

Συνεπώς, με το 800άρι δεν λύνεις κανένα πρόβλημα!

Το 800άρι θα είχε νόημα:

-Αν το μοιράζετε οριζόντια σε όλους τους Έλληνες, με εισόδημα κάτω των 30 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο.

-Αν συνοδευόταν από άλλα μέτρα ισχυρής δημοσιονομικής επέκτασης για την οικονομική στήριξη της αγοράς και της κοινωνίας.

Τράπεζες: Η "αχίλλειος πτέρνα"

Πόσο θα κοστίσουν τα 800άρια στον προϋπολογισμό; Αυτό το ξέρετε εσείς. Ή μπορείτε να το υπολογίσετε.

Το "κοστούμι" αυτό για τα δημόσια οικονομικά θα ήταν απείρως καλύτερο για την κοινωνία και την αγορά, αν το "ρίχνατε" στις τράπεζες, στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι θα εξαφανίζατε τις ουρές (χειρότερες από αυτές του 2015) στις τράπεζες.
Ειδικά οι τράπεζες αποτελούν για σένα κύριε Μητσοτάκη πραγματική πανωλεθρία (θα τα νιώσεις στο πετσί σου αυτό μετά την υγειονομική κρίση).

Πρώτο παράδειγμα:

Ο τραπεζίτης αποφασίζει ποιο δάνειο λαμβάνει παράταση. Αφού εσύ δεν διέγραψες τις δόσεις των δανείων σε τράπεζες, εφορία και ταμεία για όσο διαρκεί η πανδημία. Προφανώς, διαφωνείς με τον Ντράγκι. Όμως, οι τραπεζίτες δίνουν παράταση μόνο στους κολλητούς.

Δεύτερο παράδειγμα:

Άντε και πήρε ο επιχειρηματίας παράταση δύο μηνών για το δάνειο του ή 75 ημερών για την επιταγή του; Μετά, τι; Θα μπορεί να πληρώσει; Σήμερα δεν μπορούσε να πληρώσει την τράπεζα ή την υποχρέωση του σε τρίτο, με την επιχείρηση του ανοικτή. Θα μπορεί να πληρώσει όταν θα είναι η δουλειά του κλειστή ένα ή δύο μήνες; Και τους ξένους που ζητούν από τους δικούς μας cash για πρώτες ύλες, για προϊόντα, για τα πάντα, πώς θα τους πληρώσει αφού θα έχει μαζευτεί ένα βουνό υποχρεώσεων μετά από 75 μέρες;

Το 800άρι θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό, υπόθεση εργασίας, ένα δις ευρώ; Θα μπορούσες να "σπρώξεις" Κυριάκο στις επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους και στους ελεύθερους επαγγελματίες το ποσό αυτό. Πληρώνοντας το Κράτος τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους π.χ. για δύο με τρεις μήνες. Με την προϋπόθεση να μην απολύσουν ή να μην αναστείλουν την εργασία υπαλλήλων.

Για να μην μακρηγορώ. Όμως, εσύ κύριε Μητσοτάκη, δεν κάνεις ούτε αυτά που κάνει σήμερα ο μεγαλοεπιχειρηματίας και ακραία νεοφιλελεύθερος Τραμπ. Εδώ, ακόμα, την ώρα που πεθαίνουν γύρω μας συμπολίτες μας από τον φονικό ιό, επιτρέπεις στις εισπρακτικές να εκβιάζουν τον κάθε ατυχή δανειολήπτη.

Ίσως, για αυτό σε "γαργαλάει" τόσο σοβαρά η ιδέα να αντιγράψεις τον Αλέξη Τσίπρα του 2015 και να τρέξεις τον Σεπτέμβριο σε πρόωρες εκλογές. Να σκεφτείς, όμως, πολύ το αντιπαράδειγμα της ελληνικής ιστορίας.
Ο μοναδικός Εθνάρχης του τόπου μας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υλοποίησε την Μεγάλη Ιδέα της Ελλάδας των "δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών", αλλά, έχασε τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 και δεν εξελέγει ο ίδιος ούτε καν βουλευτής. Ακριβώς, πριν 100 χρόνια.