Log in

Αλ. Τσίπρας: «Μένουμε όρθιοι» από την οικονομική καταστροφή

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της χώρας από την κρίση, μετά την ολοκλήρωση της πανδημίας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του κόμματος, με ειδική συνέντευξη τύπου, υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις «εδώ και τώρα».

Γράφει ο: 

«Ένα σχέδιο όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά γιατί πρέπει να το υλοποιήσει η κυβέρνηση». «Σε στιγμές ανάγκης είναι ανοησία για να σκέφτεσαι με όρους πολιτκής σκοπιμότητας. Όποιος σκέφτεται πολιτικά οφέλη και μετράει ποσοστά, την ώρα που μετράμε νεκρούς, θα το πληρώσει διπλά και τριπλά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, υπάρχει ο τρόπος να μείνει η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, όρθιοι.

Μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις οικονομικές εξελίξεις «άτολμα». Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που έχει η Ελλάδα σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες. Μόνο που αυτό το πλεονέκτημα πρέπει να αξιοποιηθεί «όσο είναι καιρός». Μίλησε δηλαδή για το «μαξιλάρι ρευστότητας, που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια». Θύμισε δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να δημιουργήσει «συνθήκες ασφάλειας, για να μην γυρίσουμε ποτέ στα μνημόνια».

Σήμερα η Ευρώπη αναστέλλει το σύμφωνο σταθερότητας. Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να αυξήσει τις δαπάνες της, χωρίς να αυξήσει τον εξωτερικό δανεισμό της. «Έχουμε 10% του ΑΕΠ σε απόθεμα ασφαλείας. Να στηρίξουμε την κοινωνία με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο». Αυτή τη δυνατότητα πρέπει να αξιοποιήσουμε. «Είναι εγκληματικό που δεν το κάνουμε».

«Όταν θα βγούμε από το σπίτι, να μην βρεθούμε σε μια χώρα διαλυμένη, χώρα ανέργων και κλειστών επιχειρήεσων».

Ο κ .Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει τώρα «να στηρίξουμε και την προσφορά και τη ζήτηση».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε τρεις αλληλένδετους άξονες: Ποιότητα παρεμβάσεων, ποσότητα και χρόνος εφαρμογής τους.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι άμεσα είναι διαθέσιμοι πόροι ύψους 20 δισ. ευρώ, όπως και άλλοι τόσοι (20 δισ. ευρώ) από διεθνείς πόρους της ΕΕ, ενώ άλλα 12 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ προς τις Τράπεζες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 14 δισ. ευρώ άμεσα και άλλα 12 δισ. ευρώ «ενέσεις δανείων». Ένα πρόγραμμα έξι μηνών στο οποίο θα πρέπει να ανασταλλούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και οι οποίες δεν προσμετρώνται στο πρόγραμμα..

Σε ότι αφορά την ποιότητα του προγράμματος, βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση της απασχόλησης με τους ίδιους μισθούς, αλλά και τις ίδιες συμβάσεις εργασίας, όπως ήταν πριν από την έναρξη της κρίσης. «Αυτή όμως είναι και η πλήρης αντίθεση της δικής μας πρότασης με εκείνη της κυβέρνησης, αφού προωθεί την αναστολή των συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία».

Σε ότι αφορά τον χρόνο υλοποίησης του προγράμματος, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι «εμπροσθοβαρείς και όχι στη λογική του βλέποντας και κάνοντας». Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα καταρρεύσει η προσφορά και οι δαπάνες που θα χρειαστούν τελικά για να ανακάμψει η οικονομία θα είναι «πολλαπλάσια». Σε λίγους μήνες όμως οι δαπάνες αυτές δεν θα μπορούν να καλυφθούν από το σημερινό «μαξιλάρι». «Τότε θα αναγκαστούμε σε νέο δανεισμό και σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτός ο δανεισμός δεν θα είναι εύκολος. Και τότε ο εφιάλτης των μνημονίων θα επιστρέψει»…

Κάποιοι συμβουλεύουν την κυβέρνηση να κρατήσει το απόθεμα για μετά. «Λυπάμαι, αλλά είναι η ίδια η λογική με εκείνη της ανοσίας της αγέλης που κάποιοι ανόητοι πρότειναν στην Μεγ. Βρετανία», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας. «Δηλαδή να αφήσουμε τους μικρούς και τους μεσαίους να καταστραφούν και όταν βγούμε από την κρίση, να στηρίξουμε τους υπόλοιπους. Καλώ τον πρωθυπουργό άμεσα να απορρίψει αυτή τη λογική», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αναλύοντας περισσότερο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τα εξής:

-        Στήριξη δημόσιου συστήματος υγείας με 1 δισ. ευρώ και 4.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κεντρικός έλεγχος εργαστηριακών ελέγχων.

-        Επέκταση προστασίας πρώτης κατοικίας και απαγόρευση πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους.

-        Άμεσα μέτρα για κοινωνική πρόνοια με 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων

-        Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπό μορφή μερίσματος σε δύο φάσεις (1,5 δισ. ευρώ) για να καλυφθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι άνεργοι.

-        8,5 δισ. ευρώ για να κρατήσουμε όρθιους τους εργαζόμενους τους ελεύθερους επαγγελματίες τους αυτοαπασχολούμενους. Κάλυψη μισθών και δώρων Πάσχα για εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα.

-        Αναστολή καταβολής του συνόλου φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις

-        Πάγωμα των οφειλών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

-        Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στήριξη με 3 δισ. ευρώ για όσους δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

-        Επιτάχυνση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

-        Μεγαλόπνοο σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, παροχή εγγυήσεων για το δημόσιο ύψους 12 δις. ευρώ για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους, στην περίοδο της κρίσης.

Το ελληνικό δημόσιο όμως θα πρέπει να είναι έτοιμο για να πράξει ότι χρειαστεί για τη διάσωση μεγάλων επιχειρήσεων που ενδεχομένως να καταρρεύσουν στη διάρκεια της κρίσης. Δεν πρέπει η χώρα να επιτρέψει ούτε κατάρρευση, ούτε επιθετικές εξαγορές σε τέτοιες επιχειρήσεις. Αν κριθεί απαραίτητο μέχρι και εθνικοποίηση επιχειρήσεων, προτείνει ο κ. Τσίπρας. «Το δημόσιο όμως θα πρέπει να αποκτά μερίδιο στις επιχειρήσεις αυτές, αντίστοιχο με εκείνο της παρέμβασής του». «Την στιγμή που οι ιδεοληψίες καταρρέουν έχει έρθει η ώρα να αναλάβει το δημόσιο την ευθύνη του».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αυτό «αντιστοιχεί στις κοινωνικές ανάγκες που βιώνουμε σήμερα. Το δίλημμα είναι μένουμε όρθιοι σήμερα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία, βιώνουμε συντρίμμια».