Log in

Τσίπρας: Η μη αποπομπή Βρούτση είναι απόδειξη συνενοχής (upd)

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για το φιάσκο της τηλεκατάρτησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις. 

 «Ο κ. Μητσοτάκης κάποια στιγμή πρέπει να δώσει απαντήσεις. Ιδίως αν σήμερα κιόλας ο λαλίστατος κύριος Βρούτσης δεν τολμήσει να απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσα: αν ήταν δική του η έμπνευση και ο σχεδιασμός ή το έφτιαξε εν γνώση ή και κατ' εντολήν του Μαξίμου».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Tσίπρας σε ομιλία καταπέλτη για το τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή κυρίως το «σκάνδαλο Βρούτση» για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων και πρόσθεσε «αλήθεια εγώ θα ήθελα ο κος Βρούτσης σε ένα και μόνο ερώτημα να απαντήσει:

- Μόνος του την έστησε τη δουλειά;

- Είχε ενημέρωση ο κος Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά ή όχι;
Αυτό να μας απαντήσει, τίποτα άλλο».

Κάνοντας λόγο για μια «μεταδημοκρατiκή-μεταδημοσιογραφική συνθήκη της απόλυτης αποσιώπησης κάθε κριτικής και αντιπολιτευτικής φωνής» o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η καλή θέληση τη αντιπολίτευσης, να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου, εκλαμβάνεται ως αδυναμία» και πρόσθεσε «Ή στη καλύτερη περίπτωση ως ευκαιρία. Ευκαιρία για νομοθετικές παρεμβάσεις χωρίς λογοδοσία. Ευκαιρία για αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς. Ευκαιρία για δουλίτσες ή και μεγαλύτερες δουλειές, πολλών εκατομμυρίων, με διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε ημέτερους».

Μίλησε για «ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων και εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας, στο όνομα της οποίας ο κος Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, τους οποίους προσέβαλε βάναυσα με την τηλεκατάρτιση φιάσκο».

Αναλυτικότερα για το μείζον αυτό θέμα είπε:

«Όπως είδατε, λοιπόν, όχι μόνο δε σας έσωσε η ασπίδα και το λιβάνι των τηλεοπτικών δελτίων και των ενημερωτικών εκπομπών.

Όχι μόνο η γραμμή του αόρατου αρχισυντάκτη των δελτίων, δε μιλάμε για το θέμα, δεν ήταν αρκετή για να μείνει το θέμα κρυφό.

Αλλά η αλαζονεία των στελεχών σας, μέχρι τη τελευταία στιγμή να λένε ψέματα στους ανθρώπους.

Η αλαζονεία των υπουργών σας να παρελαύνουν αυτοεξευτελιζόμενοι στις τηλεοπτικές εκπομπές, σαν περιφερόμενος θίασος, και με περισσό θράσος να υποστηρίζουν τη μεγάλη αρπαχτή των προγραμμάτων voucher, σας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα.

Και εσάς ως κυβέρνηση αλλά και το συστημικό δημοσιογραφικό κατεστημένο που σας στηρίζει και που αναγκάστηκε τη μια να λέει τι καλό που είναι το πρόγραμμα και την επόμενη τι καλός ο Μητσοτάκης που το ακύρωσε.

Ρεζίλι των σκυλιών, με λίγα λόγια.

- Τι ακριβώς ακύρωσε όμως ο κος Μητσοτάκης και πότε ακριβώς το ακύρωσε;
- Ποιος έχει την ευθύνη για τη μεγάλη αυτή κομπίνα;
- Γιατί αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει σήμερα στην ερώτηση που του έθεσα τη Τρίτη το πρωί, και για 24 ώρες συνέχιζε να δίνει εντολή στον υπουργό και στα στελέχη του να υπερασπίζονται με ψέματα το πρόγραμμα αυτό;
- Γιατί επί ένα μήνα που φωνάζουμε με δηλώσεις και ερωτήσεις και εμείς και οι επιστημονικοί φορείς, ότι λόγω της πανδημίας δε χρειάζονται προγράμματα κατάρτισης για να εκταμιευθούν τα χρήματα και μπορούν να δοθούν τα λεφτά χωρίς μεσάζοντες στους δικαιούχους;
- Γιατί όταν φωνάζαμε ότι είναι αδιανόητο ως προϋπόθεση για τα 600 ευρώ για κάθε δικαιούχο, να πηγαίνουν 470 στους μεσάζοντες;
- Γιατί όταν το πανελλήνιο, χάρη στην αντίδραση και την αγανάκτηση των επιστημόνων, έμαθε μέσα από τα social media την απάτη της ψευτοκατάρτισης με τα μαργαριτάρια της μετάφρασης να γίνονται viral;
- Γιατί δεν αντέδρασε, γιατί δεν ίδρωνε το αυτί του κου Μητσοτάκη;

Δεν ήξερε; Δεν είχε καταλάβει;

Το επιτελικό του κράτος που όλα τα έχει συγκεντρώσει στο Μαξίμου, αυτό δε το πήρε χαμπάρι; Το άφησε στον κ. Βρούτση;

Πάμε πάλι λοιπόν:

• 90 εκατομμύρια παραπάνω από το Δημόσιο ταμείο, χωρίς λόγο, αφού λόγω του κορονοϊού οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απευθείας , άμεση ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση καταρτίσεων (κατάθεση στα πρακτικά του εγγράφου της Κομισιόν)

- Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Βρούτσης όταν έβγαινε κάθε μέρα και έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό;

- Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Μητσοτάκης;

- Δεν τον άκουγε τον κ. Βρούτση, κάθε μέρα στα κανάλια να λέει ψέματα;

• Λιγότερα χρήματα στους επαγγελματίες για να πάρουν περισσότερα οι μεσάζοντες.

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους: αν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες στηρίζονταν με ένα εφάπαξ επίδομα 800 ευρώ το συνολικό κόστος θα ήταν 144 εκατομμύρια.

Ενώ τώρα ήταν 193.

• Η μερίδα του λέοντος σε 6μονο ΚΕΚ των οποίων οι πλατφόρμες εγκρίθηκαν.

Για πόσα χρήματα μιλάμε εδώ;

Πόσα αλήθεια θα εισέπρατταν αυτά τα 6 προνομιούχα ΚΕΚ που θα νοίκιαζαν τις πλατφόρμες τους στα υπόλοιπα ΚΕΚ της χώρας;

Κάποιοι κάνουν λόγο για 35 εκατομμύρια ευρώ. Σαφής απάντηση από την κυβέρνηση δεν υπάρχει. Αλλά θα αναγκαστεί να τη δώσει.

Και το αποκορύφωμα της απάτης :

Η πρόσκληση προς τα ΚΕΚ βγαίνει, μένει ανοιχτή μόλις για τρεις μέρες και ω του θαύματος μέσα σε τρεις μέρες τα 6 KEK καταθέτουν εκπαιδευτικό υλικό για 10 ολόκληρες ειδικότητες, χιλιάδων σελίδων.

Αλήθεια θα μας εξηγήσει κάποιος πώς συγκεκριμένα κέντρα κατάφεραν μέσα σε τρεις μέρες να ετοιμάσουν προγράμματα τηλεκατάρτισης δεκάδων χιλιάδων σελίδων;

Διότι είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς προ συνεννόηση...

Και το κυριότερο το εκπαιδευτικό αυτό υλικό εγκρίνεται από τον υπ. εργασίας. Έχει την υπογραφή του.

Το εκπαιδευτικό υλικό με τις γνωστές ασυναρτησίες: το διαβόητο πια σκοιλελικίκου, το νεότζη του μεούκτη και άλλα διαμαντάκια.

Και δεν είναι μόνο οι διαβόητες ασυναρτησίες.

Τι ακριβώς μαθαίνει αυτό το υλικό στους επιστήμονες;

Οι δικηγόροι καλούνται να μάθουν να αρχειοθετούν τους φακέλους τους και οι μηχανικοί να ανοιγοκλείνουν τους υπολογιστές τους.

Καλά, για να κονομήσουν κάποιοι κολλητοί σας, πιστεύετε ότι έχετε το δικαίωμα να εξευτελίζετε μαζικά τον επιστημονικό κόσμο της χώρας;

Άλλα ούτε τότε ίδρωσε το αυτί του κου Μητσοτάκη. Ξέρετε πότε ίδρωσε;

Και αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω και να εκθέσει και τους υπουργούς και τους δημοσιογράφους που αρθρογραφούσαν για να στηρίξουν αυτήν την αθλιότητα;

Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας ότι δημοσιογραφικές έρευνες που φέρουν συμβούλους υπουργών και φίλους της κυβέρνησης να σχετίζονται με τα ΚΕΚ που πήραν τη μερίδα του λέοντος.

Θα ήσασταν για γέλια, αν δεν ήσασταν πραγματικά για κλάματα και αν οι ώρες αυτές δεν ήταν τόσο κρίσιμες.

Μπορεί ο κος Μητσοτάκης να αποφάσισε να δραπετεύσει από την ώρα του Πρωθυπουργού για να μη δώσει απαντήσεις.

Την υπόθεση αυτή όμως δεν θα την αφήσουμε έτσι.

Θα συνεχίσει και να διερευνάται και να σας εκθέτει».

Και υπογράμμισε κλείνοντας:

«Και ο κος Μητσοτάκης κάποια στιγμή πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Ιδίως αν σήμερα κιόλας ο λαλίστατος κύριος Βρούτσης δεν τολμήσει να απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσα. Αν ήταν δική του η έμπνευση και ο σχεδιασμός ή το έφτιαξε εν γνώση ή και κατ’ εντολήν του Μαξίμου. Αν δεν απαντήσει. Σημαίνει ότι μαζί τα φτιάξατε.

Και τότε θα πρέπει να δώσει την απάντηση ο κος Μητσοτάκης στο ερώτημα. Και η απάντηση αυτή μόνο με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί πειστικά: Αποπέμποντας τον κ. Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα.
Ότιδήποτε άλλο αποτελεί απόδειξη συνενοχής».

Α.Μ.