Log in

Μπακογιάννη (Βουλή): Πράσινη ανάπτυξη - Βούτσης: Περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

Σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της αρχής, του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που έχει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και οργανώσεις.Περισσή η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο το χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης. Η αντίδραση Κουτσούμπα.

«Ένα σημαντικό βήμα προς τη πράσινη ανάπτυξη», την οποία το κόμμα της έχει βάλει σε προτεραιότητα, όπως είπε, χαρακτήρισε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που εξέφρασε και ως προς τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου και ως προς τα άρθρα του, καταλογίζοντάς του «περισσή υποκρισία». «Περίσσεψε η υποκρισία στο ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλέστηκε ένα φθηνό και ανάξιο επιχείρημα», είπε, προσθέτοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι στη Βουλή υπάρχει και λειτουργεί η αρχή της δεδηλωμένης». «Η ΝΔ απέδειξε ότι έχει περιβαλλοντική ευαισθησία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά με το θέμα της απολιγνιτοποίησης, δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί πράσινος πρωθυπουργός», σημείωσε.

Ακόμα, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε σωστή την κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος να αποσύρει το άρθρο 99 του νομοσχεδίου που αφορά τη χρήση γης στον Δήμο της Αθήνας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα με πολλά ανοιχτά ζητήματα για το κέντρο της Αθήνας. Σωστά το απέσυρε ο υπουργός για να δώσει μια πιο εξειδικευμένη λύση. Αλλά σε ποια χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν κεντρικά ξενοδοχεία στο κέντρο της πρωτεύουσας; Ας δούμε την πραγματικότητα και μην παριστάνουμε ότι ζούμε σε μια άλλη Ελλάδα».

«Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να λέμε δεν υπάρχει τίποτα στραβό σε αυτή τη χώρα. Σε ποια άλλη χρειάζονται 8 χρόνια για περιβαλλοντική άδεια; Για το πρόβλημα με τους σταθμούς μεταφόρτωσης μιλάμε επί 10 χρόνια και λύση στο πρόβλημα πώς θα λειτουργήσουν δεν θα δούμε; Δεν μπορεί μετά από 5 καταδίκες της χώρας που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση να παίρνει πρωτοβουλία; Διαφωνείτε; Δεν θέλετε ένα φορέα διαχείρισης των σκουπιδιών αποτελεσματικό που να προστατεύει το περιβάλλον;», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «εξαιρετικά λαθεμένη και επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης», να περιορίσει τη διαδικασία συζήτησης ενός «προδήλα αντισυνταγματικού νομοσχεδίου» με το πρόσχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας.

«Ήταν λάθος η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, που ακολουθήθηκε. Δημιουργεί κακό προηγούμενο στο μέλλον. Υπάρχουν ζητήματα που εγείρονται από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο για το οποίο το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη, εντοπίζουν προβλήματα συνταγματικά», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Ακόμα, ο κ. Βούτσης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσπάθεια να δικαιολογήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας «με μια απίστευτα απροσχημάτιστη εμμονή σε νεοφιλελεύθερα δόγματα για τα οικονομικά πρότυπα, το μείγμα της πολιτικής και το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστούν ιδιαίτερα μετά τη κρίση του κορονοϊού».

«Επανέρχεστε με ένα αντιδημοκρατικό τρόπο να επαναφέρετε την επανεκκίνηση της οικονομίας με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν ξεκινήσει η πανδημία, και με όλες τις στρεβλώσεις και τις επικινδυνότητες για το τι έφερε την κρίση και πώς είμαστε προετοιμασμένοι», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Κουτσούμπας: Υλοποιεί τις εντολές του ΣΕΒ

 Ο γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας στη βουλή τόνισε ότι είναι παραγγελία του ΣΕΒ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξευτελίζει τις αποφάσεις του ΣτΕ και την έννοια της περιβαλλοντικής άδειας.

Στην αρχή της ομιλίας του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη νέα, μετά την καραντίνα, φάση, και τόνισε ότι η κρατική ευθύνη «δεν θα μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα των πολιτών».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία, με αφορμή την πανδημία, να περάσει «ό,τι αντιδραστικό, αντιλαϊκό μέτρο είχε απομείνει μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων» και να «υλοποιήσει τις δέκα εντολές του ΣΕΒ, προτάσεις που χρόνια τώρα φώλιαζαν στα κιτάπια του».

«Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, είναι και το σημερινό περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτό το δήθεν περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι νομοσχέδιο που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να το υλοποιήσει η ΝΔ.

Είπε ότι η κυβέρνηση βαφτίζει «περιβαλλοντική προστασία», τον εξευτελισμό της έννοιας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες, τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά και την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών.