Log in

Τσίπρας: Δεν νομιμοποιούμε το φιάσκο της προανακριτικής

«Η πρόταση διεύρυνσης κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είναι άλλη μια απόδειξη εργαλειοποίησης  της θεσμικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτύχετε τις προαποφασισμένες πολιτικές σας σκοπιμότητες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «Είναι το απόλυτο φιάσκο του αφηγήματός σας περί δήθεν σκευωρίας. Είναι το φιάσκο της ίδιας της προανακριτικής διαδικασίας που διεξάγεται. Και στη νομιμοποίηση αυτού του φιάσκου εμείς δε πρόκειται να συμβάλουμε. Θα σας αφήσουμε αύριο να αναλάβετε μόνοι σας την ευθύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας».

Γράφει ο: 

Μιλώντας επί της πρότασης της NΔ που στηρίζει και το Κίνημα Αλλαγής για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για «τη θλιβερή εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων» χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη «δειλό», γιατί «ενώ το πρόβλημά του ήταν και είναι με το μέτωπο κατά της διαφθοράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εμένα προσωπικά, εκείνος επέλεγε να στοχοποιήσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης.

«Είχα καταγγείλει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα απουσιάζει και πάλι. Καταλαβαίνουμε γιατί απουσίαζε και τότε και σήμερα. Αναγκάζεται να κάνει το χατίρι στον κ. Σαμαρά, εγκλωβισμένος ανάμεσα στην παράδοση που έχει η παράταξή του να καταφεύγει στο ρεβανσισμό των ειδικών δικαστηρίων και στην παράδοση που έχει η οικογένειά του απέναντι στον κ. Σαμαρά» είπε.

 Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δε μιλάμε πια μόνο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο αλλά και για το «μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους», κάνοντας λόγο για «προειλημμένη απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να προχωρήσει στον πιο χυδαίο αντιπερισπασμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, από ότι φαίνεται, προέκυψαν κάποιες μικρές δυσκολίες» καθώς «Δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής σε ότι αφορά τον πυρήνα της επιχείρησης του αντιπερισπασμού. Δηλαδή τη μετατροπή του σκανδάλου σε σκευωρία»..

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικης αντιπολίτευσης «η επιλογή να υποβληθεί πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής σας περί δήθεν σκευωρίας στo σκάνδαλο Novartis, γιατί είναι υπαρκτό, γιατί είναι πανθομολογούμενο από κάθε πολιτική πτέρυγα, σε ανύποπτο χρόνο και κυρίως γιατί είναι ορατό σε όλη την ελληνική κοινωνία.

«Και οι πολιτικοί υπεύθυνοι του σκανδάλου είναι επίσης γνωστοί και για κάποιους εξ αυτών εξακολουθεί η εναντίον τους έρευνα από την ποινική δικαιοσύνη, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστών» τόνισε και πρόσθεσε «Θα είναι και τραγωδία και φάρσα. Τραγωδία θα είναι οι δικονομικοί και πολιτικοί χειρισμοί σας και φάρσα τα πενιχρά αποτελέσματά τους. Μια φάρσα που η κοινωνία την παρακολουθεί  την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα επικαιρότητα μίλησε για την παρέμβαση Σκέρτσου στην δίκη Τοπαλούδη λέγοντας «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, να κάνει παρέμβαση για μια δίκη που συγκλονίζει το πανελλήνιο και να παίρνει θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως, εν θερμώ. Και μετά, αφού βλέπει ότι η παρέμβασή του πέφτει στο κενό, να δηλώνει ότι αφορούσαν προσωπικές του απόψεις. Δικαιούται ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό να μας λέει ότι σχολιάζει με την ιδιότητα του πολίτη και όχι με τη θεσμική του ιδιότητα ; Αν ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, θα άνοιγε η γη να τον καταπιεί. Και δικαίως. Τώρα συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από το εν εξελίξει πραξικόπημα στη μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών, στην «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», αφού, μέσω της στάσης του Υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι στα αιτήματά της, έχετε προκαλέσει την τεχνητή καρατόμηση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, με στόχο μέχρι το νέο δικαστικό έτος η ένωση να μείνει σε αναγκαστική αφωνία».

«Κι αυτό γιατί -όπως είπε- είναι η Ένωση που τόλμησε να καταγγείλει τις αντιδραστικές πολιτικές που φέρνετε στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των πολιτών. Είναι η ίδια Ένωση της οποίας τα διαβήματα, επάνω σε πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και στελέχωσης των δικαστηρίων, απαξιώνετε».

«Η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη, έχει φανεί ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτούς τους σκοπούς της Δικαιοσύνης γιατί δεν την θέλει ως έναν ανεξάρτητο θεσμό, αλλά μόνο ως ένα παίγνιο, απαξιώνοντάς κάθε διαδικασία απονομής της, ακόμη και αυτή που κατά το Σύνταγμα έχει αναλάβει η ίδια η Βουλή» κατέληξε.