Log in

26η Ιουλίου: Εκλογές στην επέτειο από το «Μάτι»

Η ημερομηνία αυτή σύμφωνα με όλες τις πολιτικές εκτιμήσεις μοιάζει να είναι η πιο πιθανή ημερομηνία των εκλογών, παρά τις διαψεύσεις του Μαξίμου και συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γράφει ο: 

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημόσια δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση περί εξάντλησης της 4ετίας. Ούτε προχθές μάλιστα στο νέο τηλεοπτικό μήνυμα του, 1822 λέξεων, για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των εργαζομένων και του τουρισμού δεν βρήκε να πει μία λέξη περί ανάγκης πολιτικής σταθερότητας και αποφυγής εκλογικών περιπετειών.

Μάλιστα κλείνοντας το διάγγελμά του είπε "Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας. Θα πρέπει, όμως, να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα και την ίδια αλληλεγγύη, που προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό για την Ελλάδα". Και πρόσθεσε "Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης. Ναι, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αλλά αποδείξαμε, ως λαός, ότι δεν φοβόμαστε τα δύσκολα. Κυρίως, δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε".

"Ξέρω ότι σε πολλούς από εσάς συνυπάρχει η ελπίδα και ο φόβος. Ας κρατήσουμε τα θετικά συναισθήματα ως πολεμοφόδια για τη μάχη που έρχεται. Προσωπικά, νιώθω πιο δυνατός, έχοντας αντιμετωπίσει σε λίγους μήνες -και σχεδόν παράλληλα- την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του μεταναστευτικού και την απειλή μίας παγκόσμιας πανδημίας" επισήμανε .

Και υπογράμμισε "Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο.Και να είστε σίγουροι, μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι!"

Οι παραπάνω αναφορές δίνουν ουσιαστικά τη γεύση προ-εκλογικού αφηγήματος, καθώς ο πρωθυπουργός αφενός θέλει να κεφαλαιοποιήσει το "success story" της κυβέρνησης του στο προσφυγικό (Έβρος) και κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Γιατί το τσουνάμι που έρχεται στην οικονομία το φθινόπωρο, "μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές" είπε χαρακτηριστικά, σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός "εκλογικού" success story.

O κ. Μητσοτάκης παρά τις "επιτυχίες" του, νοιώθει πολιτικά ανασφαλής και θέλει να προλάβει τις δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Άλλωστε σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Μαξίμου το νομοθετικό έργο τρέχει με ορίζοντα το τέλος του Ιουλίου και τα μέτρα που ανακοίνωσε για τη στήριξη της οικονομίας έχουν προσωρινό χαρακτήρα μέχρι το φθινόπωρο.

Υπάρχει επίσης και μια συμβολική ημερομηνία την οποία το πρωθυπουργικό επιτελείο θα ήθελε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Τέλος Ιουλίου κλείνουν δύο χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρωπους και σίγουρα οι επικοινωνιολόγοι του κ. Μητσοτάκη θα επιδιώξουν να αντιπαραβάλλουν όχι φυσικά τους νεκρούς, αλλά τον τρόπο διαχείρισης μιας κρίσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη, "επιτυχημένη" διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

"Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι παρακαταθήκες δεν θα γίνουν κάστρα στην άμμο που θα σβήσει το καλοκαιρινό κύμα. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας" είπε νόημα στο μήνυμα του και σίγουρα το "θερινό" αφήγημα μοιάζει πιο ελκυστικό εκλογικά απ΄ότι το "φθινοπωρινό", οπότε θα πρέπει να καταθέσει και σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021.

Το σοβαρά εμπόδια στα καλοκαιρινά σχέδια του Μαξίμου για κάλπες είναι ότι θα γίνουν με απλή αναλογική, γεγονός που είναι πολύ πιθανό αν σηματοδοτήσουν νέες κάλπες μέσα σ΄ένα μήνα ίσως και τα μπάνια του λαού, ιδίως μετά τη τρίμηνη καραντίνα.

Γιατί όπως είχε πει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου κάποια στιγμή στη δεκαετία του '80, όταν είχε ερωτηθεί εάν προτίθεται να προκηρύξει εκλογές εντός του καλοκαιριού απάντησε αυθόρμητα "έ , να μη χαλάσουμε και τα μπάνια του λαού". Μια ιστορική ρήση που δεν έχει παραβιαστεί από κανένα πρωθυπουργό μεταπολιτευτικά. Μέχρι φέτος, ίσως...