Log in

Σε δύσκολη θέση ο Νίκος Δένδιας

Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι στις υπαρξιακές ανησυχίες κάθε ακροδεξιού κόμματος και στις δημοσκοπικές ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει  τις δικές του ευθύνες για τα όσα διαδραματίζονται  στον Έβρο.

Γράφει ο: 

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος νοιώθει την καρέκλα να τρίζει επικίνδυνα μετά και τις παρεμβάσεις του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη προκειμένου  να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της «Ομάδας Αλήθεια» (.."όργανο" της ΝΔ στα social media) που χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του στην ΕΡΑ, κατέστησε σαφές πως δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουν παιχνίδι των μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα για να σκοράρουμε κάποιους ελάχιστους μικροκομματικούς πόντους εσωτερικά.

Επίσης χαρακτήρισε ανοησίες τους ισχυρισμούς περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένη δύναμη. «Οφείλουμε να είμαστε μετρημένοι και να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ» είπε και πρόσθεσε πως «διαχρονικά ουδεμία ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους» και ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό».

Διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό βρετανικής εφημερίδας περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους και σημείωσε: «Το χειρότερο είναι ότι αυτό τον απολύτως ψευδή ισχυρισμό τον υιοθέτησε καταρχήν ελληνικό ακροδεξιό κόμμα, τον οποίο τον επανέλαβε και μετετράπη σε στοιχείο διαλόγου στην ελληνική δημόσια ζωή. Υπερακόντισε δε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, υπό μορφή δήθεν ερωτήσεως σε εμένα, με ρώτησε αν ο ελληνικός στρατός υποχώρησε από ελληνικό έδαφος ενόψει της τουρκικής στρατοφυλακής».

Κληθείς πάντως να εξηγήσει τι συνέβη στον Έβρο, ο κ. Δένδιας αποσαφήνισε: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, μετρήσεις στην πραγματικότητα, για την κατασκευή, επέκταση, προέκταση του φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία μάς επέδωσε διακοίνωση με την οποία ζητούσε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες κατασκευής αυτού του φράκτη. Επ'  αυτού η Ελλάδα, ως όφειλε, απάντησε αρνητικά» και συνέχισε «Είπαμε στους Τούρκους ότι ο φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και κατά συνέπεια δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν παρατηρήθηκε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς  σε ένα σημείο όπου είχαν γίνε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή αυτού του φράκτη. Κατόπιν αυτού, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον εδώ πρέσβη της Τουρκίας, απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ αυτού».

Ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα προχωράει τον φράκτη στον Έβρο όπως είχε προγραμματίσει και κατέδειξε ότι δεν υπόκειται στον έλεγχο της Τουρκίας η ενέργεια της Ελλάδας επί του εθνικού της εδάφους "Γι’ αυτό και επιδώσαμε την πρώτη διακοίνωση στην Άγκυρα ακριβώς για να τους πούμε ότι δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο έδαφος μας" εξήγησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ωστόσο δεν πείθει με τις δηλώσεις του γιατί ενώ μίλαγε για "αναπαραγωγή fake news" τελικά γι΄αυτές τις "ψευδείς ειδήσεις" προέβη σε διαβήματα προς την Τουρκία. Και επίσης αν δεν υπήρξε παρουσία τουρκικής δύναμης σε ελληνικό έδαφος, τι σημαίνει "κινητικότητα" και "κίνηση περιορισμένου αριθμού τούρκων στρατιωτών και πολιτών";

«Τα καμώματα του Δένδια»

Ο έμπειρος και έγκυρος διπλωματικός συντάκτης Σταύρος Λυγερός γράφει στην ιστοσελίδα του SLpress.gr σε μακροσκελές ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει στον Εβρο, με υπότιτλο "Τα καμώματα του Δένδια", ότι

"Οι προσπάθειες παρασκηνιακής διευθέτησης, όμως, απέτυχαν, λόγω της τουρκικής άρνησης να αποχωρήσουν οι στρατοπεδευμένοι εκεί στρατοχωροφύλακες. Έτσι ο Δένδιας υποχρεώθηκε να δώσει εντολή για διάβημα προς την Άγκυρα. Από τις μετέπειτα δηλώσεις του, πάντως, αποδεικνύεται ότι ο ίδιος δεν διδάχθηκε τίποτα από τα γεγονότα, δεν έβγαλε συμπεράσματα για τις τουρκικές προθέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι και τώρα που η υπόθεση βγήκε στη δημοσιότητα, δηλώνει πως αυτού του είδους τα ζητήματα λύνονται χωρίς να δημοσιευθεί μονόστηλο στις εφημερίδες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν του αρέσει να δημιουργεί εντάσεις με συμμάχους! Τί από όλα αυτά να πρωτοθαυμάσεις! Η παλιομοδίτικη –νατοϊκής κοπής– διπλωματική γλώσσα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αποκαλύπτει βαθιά στρατηγική αμηχανία. Γιατί αν δεν ισχύει αυτό ισχύει ότι είναι επικίνδυνα αφελής, το οποίο δεν πιστεύω.

Μήπως κύριε Δένδια αναρωτηθήκατε γιατί το πρόβλημα δεν λύθηκε, παρά τις προσπάθειές σας και χρειάσθηκε να προβείτε σε διάβημα; Μπορεί να μην σας αρέσει να δημιουργούνται προβλήματα με "συμμάχους" (τί κομψός τρόπος να αναφερθεί στην Τουρκία!), αλλά στον Ερντογάν αρέσει. Καθήκον δικό σας, λοιπόν, είναι να έχετε επωφελείς για την Ελλάδα απαντήσεις κι όχι να παριστάνετε τον "απατημένο σύμμαχο", ο οποίος δεν τολμάει να πει κουβέντα προς την Άγκυρα, αλλά ξεσπαθώνει εναντίον όσων στην Ελλάδα ασκούν κριτική στους χειρισμούς του"