Log in

Κυβερνητικό "βέρτιγκο" στον τουρισμό - Ανοιχτή κόντρα Θεοχάρη-Κόνσολα

Τα αδιέξοδα και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε κρίσιμους τομείς χτύπησαν... κόκκινο. Η σύγκρουση του υπουργού, Χάρη Θεοχάρη, με τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα έχει λάβει διαστάσεις ανοιχτής και δημόσιας αντιπαράθεσης, με τον γενικό γραμματέα, Κώστα Λούλη να βάζει το "κερασάκι" λέγοντας ότι θα προτιμήσει να πάει σε ερημονήσι παρά σε ξενοδοχείο!

Γράφει ο: 

Η κατάσταση, την ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται τα δίνει όλα για την προσέλκυση τουριστών, φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου στο υπουργείο Τουρισμού, γεγονός που έχει προβληματίσει σφόδρα το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης με τις πολιτικές επιλογές του ήδη θεωρείται εκτός κυβέρνησης, ιδίως μετά τη διαρροή της "ιδέας" Θεοχάρη να... χωρίσει τα νησιά βάσει επικινδυνότητας για κορονοϊό, γεγονός που έχει ξεσηκώσει τους νησιώτες

Η απόφαση να χωριστούν τα νησιά σε ζώνες επικινδυνότητας φαίνεται ότι αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο οποίος εκλέγεται στα Δωδεκάνησα προκάλεσα την έντονη αντίδρασή του. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Alpha",χαρακτήρισε "επικίνδυνους, ανεύθυνους και ανεπαρκείς όσους διακινούν σενάρια περί επικινδυνότητας των νησιών μας" και στην επισήμανση ότι ο διαχωρισμός σε "ζώνες επικινδυνότητας" έγινε από τον υπουργό Τουρισμού, ο κ. Κόνσολας είπε με νόημα πως "δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκην σε όλα σε ένα υπουργείο".

Ερωτηθείς μάλιστα αν ο Χάρης Θεοχάρης πρέπει να παραιτηθεί, απάντησε επίσης με νόημα: 'δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν χρειάζεται υποδείξεις"

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Τουρισμού όταν ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα τα εξειδικευμένα μέτρα μετα το διάγγελμα του πρωθυπουργού διαχώριζε τα νησιά σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας:

- "Χαμηλής επικινδυνότητας" η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και όσα νησιά απέχουν από την Αθήνα μέχρι δύο ώρες, είτε με πλοίο είτε μέσω πρόσβασης με αυτοκίνητο (π.χ. Εύβοια, νησιά Αργοσαρωνικού).

- "Μεσαίας επικινδυνότητας" οι προορισμοί Σαντορίνη, Κάλυμνος, Νάξος, Πάρος, Κως, Ρόδος και Σύρος.

- "Υψηλής επικινδυνότητας" όλοι οι υπόλοιποι νησιωτικοί προορισμοί είτε του Αιγαίου είτε του Ιονίου. Να σημειωθεί ότι στους υψηλής επικινδυνότητας προορισμούς περιλαμβάνεται και η Μύκονος.

Στην αλλοπρόσαλλη τουριστική πολιτική της κυβέρνησης την επόμενη μέρα της πανδημίας ήρθε να προστεθεί ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Κώστας Λούλης, ο οποίος κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα για το αν θα επιλέξει να στηρίξει τον τουρισμό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, πηγαίνοντας διακοπές φέτος το καλοκαίρι, δήλωσε ότι θα προτιμήσει ένα ερημονήσι, αποφεύγοντας τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρχει στα ξενοδοχεία λόγω του κορονοϊού!

Συγκεκριμένα χθες στο κανάλι "TRT" ερωτηθείς για το αν θα πάει διακοπές με την οικογένειά του το καλοκαίρι ή αν θα φοβηθεί ο κ. Λούλης έδωσε με τον τρόπο του αρνητικό μήνυμα για την ασφάλεια στα ξενοδοχεία λέγοντας ότι "όχι όχι εξάλλου εγώ τις διακοπές μου εκεί που τις έκανα εδώ και δεκαετίες ήταν στα ερημόνησα...", σημειώνοντας ότι και φέτος θα επιλέξει για τις διακοπές του την αγαπημένη του Περιστέρα απέναντι από τη Στενή Βάλα στην Αλόννησο.

"Η παρέα μας εκεί είναι τα πουλιά και τα ψάρια, τα τζιτζίκια και τίποτ’ άλλο. Δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος να είμαστε σε ένα ξενοδοχείο να περιμένουμε ουρά στον μπουφέ και να κινδυνεύουμε... τέτοιες διακοπές δεν μου άρεσαν ποτέ. Μ’ άρεσαν πάντα διακοπές σε ένα έρημο ήσυχο μέρος" δήλωσε, εξηγώντας στη συνέχεια ότι το μοντέλο των διακοπών όπου είναι σε μία παραλία με ξαπλώστρες ο ένας δίπλα στον άλλο δεν τον έλκυε ποτέ, προτιμώντας την ησυχία του διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Πάντως οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου αναμένουν διευκρινίσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα κληθούν να εφαρμόσουν με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι η ασφάλεια των εργαζομένων και των τουριστών.