Log in

Παπαγγελόπουλος: Ζητά κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά

«Πάνε βρόγχο- βρόγχο να με πνίξουν με τις παρανομίες τους. Θα τους πάω σταγόνα-σταγόνα με καθαρό νεράκι», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, λίγη ώρα αφότου βγήκε από την αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην προανακριτική επιτροπή για παροχή εξηγήσεων, χωρίς όρκο, ζήτησε ένα μήνα προθεσμία προκειμένου να προετοιμαστεί για να αντικρούσει τις κατηγορίες και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Παράλληλα, δια του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα, υπέβαλε αίτημα να κληθούν βασικοί μάρτυρες που «αποδεικνύουν το αβάσιμο των εναντίον του κατηγοριών».

Ζήτησε ειδικότερα να κληθούν οι νυν και όσοι διετέλεσαν προϊστάμενοι στις εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών και στο πρωτοδικείο και εφετείο Αθηνών αντίστοιχα, προκειμένου να καταθέσουν για το ουσιώδες ζήτημα, εάν κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, επιχείρησε παρέμβαση σε οποιαδήποτε υπόθεση και αν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους ότι αυτοαποκαλείτο ως «Ρασπούτιν», όπως έχει καταθέσει «η όψιμη κατήγορός του» εισαγγελέας Ελένη Ράικου.

Επίσης ζήτησε, να κληθεί ο μηνυτής του Αντώνης Σαμαράς, για να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με εκείνον, όπως επίσης να κληθούν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, και η πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

«Η κλήση όλων των ανωτέρω μαρτύρων είναι αναγκαία για την ανεύρεση της αληθείας, καθόσον άλλοι από αυτούς αναφέρθηκαν από άλλους εξετασθέντες μάρτυρες και άλλοι είναι ουσιώδεις μάρτυρες για γεγονότα που έχουν άμεση και ουσιώδη σχέση με τις ερευνητέες αβάσιμες και αναληθείς κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον μου. Καθόσον αυτοί γνωρίζουν ότι εγώ ουδέποτε παρενέβην στα καθήκοντά τους κατά την επίδικη περίοδο, και ότι ως εκ τούτου τα όσα αντίθετα κατέθεσαν κάποιοι μάρτυρες (εισαγγελείς και Μιωνής) είναι τελείως αναληθή και αντιφατικά», ανέφερε ο Δ. Παπαγγελόπουλος, διευκρινίζοντας ότι δεν προτείνει μάρτυρες υπεράσπισής του αλλά μάρτυρες που προκύπτουν από τη διαδικασία.

Παράλληλα κάλεσε την Προανακριτική Επιτροπή να εξειδικευτούν τα αδικήματα, δεδομένου ότι του καταλογίζεται ηθική αυτουργία χωρίς να υπάρχει φυσικός αυτουργός στην κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, για την προθεσμία που ζήτησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αντικρούσει τις κατηγορίες, απάντησε: «Ακόμη και αν δεν μου δώσουν την προθεσμία που ζητάω, εγώ εδώ θα είμαι! Θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους. Θα έρθω και νεκρός. Σαν τον Ελ Σιντ θα έρθω στη Βουλή και θα ακούσουν αυτά που πρέπει. Σταγόνα – σταγόνα θα αποκαλύπτω. Αυτοί πάνε βρόγχο – βρόγχο να με πνίξουν με τις παρανομίες τους. Εγώ θα τους πάω σταγόνα-σταγόνα με καθαρό νεράκι».

Κατήγγειλε πολιτικές μεθοδεύσεις ώστε να «ξεπλυθεί το σκάνδαλο Novartis και το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ» και πρόσθεσε «Πάνε να κατηγορήσουν εμένα ότι έχω συμμορία με την Παπαδάκου, για τα ρεπορτάζ της, ενώ είναι αυτοί οι συμμορίτες», είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι ποινικοποιούνται δημοσιογραφικές έρευνες.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, Σπύρος Λάππας, την κλήση μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων κατά τη διαδικασία της προανάκρισης. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στην τοποθέτησή του, ο Σπ. Λάππας κατηγόρησε τη ΝΔ για μεθοδεύσεις που υποσκάπτουν το δίκαιο και επανέφερε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Σημειώνεται ότι η ΝΔ απαίτησε την κλήση των δημοσιογράφων Γ. Φιλιππάκη, Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου, πέραν του Δ. Παπαγγελόπουλου, με την ιδιότητα των «υπόπτων».

Σε αυτή την φάση, δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι, τόνισε ο Σπ. Λάππας. Και πρόσθεσε: «Δεν καλούνται εγκύρως. Η Βουλή, συμπλήρωσε, σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, όχι συμμέτοχων, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται». Αναφερόμενος στις μεθοδεύσεις της ΝΔ, υπογράμμισε: «Υποτάσσετε τη Νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει».

Η Γιάννα Παπαδάκου

Τους εισαγγελείς Ηλ. Ζαγοραίο και Χρ. Τζούρα, τον δημιουργό της περίφημης «λίστας Λαγκάρντ», Ερβέ Φαλτσιανί, αλλά και την ίδια την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε η δημοσιογράφος, Γιάννα Παπαδάκου να κληθούν ως μάρτυρες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησης του, ο δικηγόρος, Δ. Τσοβόλας, τόνισε πως ο μόνος λόγος για τον οποίο η Γ. Παπαδάκου σύρεται σε αυτή τη διαδικασία είναι η εντιμότητά της ως δημοσιογράφος. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε πως όταν παραπέμφθηκε από τη ΝΔ στο Ειδικό Δικαστήριο («έπρεπε» να παραπεμφθω ακριβώς γιατί 8χρονια υπουργός Οικονομικών δεν με είδε ποτέ κανείς ιδιαιτέρως στο γραφείο, σημείωσε με νόημα), κι έγινε το δικαστήριο, έγινε η Δίκη, έκανε κόμμα, μπήκε στη Βουλή, και κατόπιν παρευρέθηκε σε μια εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε στη σύζυγο του: να προσέχεις τον Δημήτρη γιατί είναι έντιμος πολιτικός».

«Στην περίπτωση της η Γιάννα Παπαδάκου, τα υφίσταται όλα αυτά ακριβώς γιατί είναι έντιμη δημοσιογράφος και υπηρετεί την ερευνητική δημοσιογραφία», τόνισε ο κ. Τσοβόλας και πρόσθεσε «Από τότε που την απέλυσαν και από τον ALPHA έχετε δει άλλο δημοσιογράφο στη τηλεόραση, έχετε ακούσει, να μιλά για το σκάνδαλο Novartis;»

Η ΝΔ...

Μέλη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή, εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο απέρριψαν την ένσταση ακυρότητας των τριών μη πολιτικών προσώπων, υπογράμμιζαν ότι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το πόρισμα της Επιτροπής και η απόφαση της Βουλής, παραπέμπει στο Δικαστικό Συμβούλιο πέραν του υπουργού και πρόσωπα - συμμετόχους αυτού, για συγκεκριμένα αδικήματα, συνεπώς οφείλουν προηγουμένως να τους έχουν δώσει την ευκαιρία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως ύποπτοι.

«Παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους. Τότε θα υπήρχε θέμα ακυρότητας», σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Καταθέσεις...

Η Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος να καταθέσει στις 15 Ιουνίου, ο Γ. Φιλιππάκης στις 18 Ιουνίου, ο Αλ. Τάρκας στις 23 Ιουνίου και η Γ. Παπαδάκου στις 24 Ιουνίου.

Α.Μ.