Log in

Ελ. Τουλουπάκη: Στα αρχεία της Novartis τα "πολιτικά πρόσωπα"

Τα στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα στη Novartis βασίστηκαν κυρίως στα αρχεία της εταιρείας. Τάδε έφη Ελένη Τουλουπάκη, Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς για δήθεν σκευωρία στην υπόθεση Novartis, αλλά και τις καταθέσεις της Ελ. Ράικου και του Γ. Αγγελή.

Συγκεκριμένα η κ. Τουλουπάκη κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, έπειτα από μήνυση που έχει δεχτεί από τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο. Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην κατάθεσή της προς τους εισαγγελείς Σοφουλάκη και Ζαχαρή, που έγινε μέσω γραπτού υπομνήματος το οποίο διαβιβάστηκε στην προανακριτική της Βουλής, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς βάζει τα πράγματα στη θέση τους, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση.

Η κ. Τουλουπάκη:

- ξεκαθαρίζει πως η εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά στην έρευνα

- αναφέρει συγκεκριμένα πως κατασχέθηκε το σύνολο των ηλεκτρονικών υπολογιστών των υπαλλήλων της Novartis, το σύνολο των servers όπου ήταν αποθηκευμένα όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα της εταιρείας και ιδίως τα αντίγραφα ασφαλείας όλων των εγγράφων της Novartis, τα οποία φυλάσσονταν σε ιδιωτική εταιρεία στον Ασπρόπυργο.

- τονίζει πως έγιναν δεκάδες έλεγχοι όλων των καταγγελλόμενων εταιρειών, δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής και ευρωπαίκής εντολής έρευνας και ότι ελήφθησαν περίπου 50 μαρτυρικές καταθέσεις.

Ειδικά για τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη αναφέρει πως "τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή γι' αυτούς, προέκυπταν από ηλεκτρονικά αρχεία (έγγραφα) που βρέθηκαν σε ηλεκτρονικούς δίσκους (servers) που κατασχέσαμε εμείς οι ίδιοι στην έδρα της εταιρείας Novartis"!

Επισημαίνει ακόμη ότι οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "από την όλη έρευνα για τα πρόσωπα αυτά δεν προέκυπταν οι απαιτούμενες από τον νόμο ενδείξεις και ότι οι δικογραφίες σε βάρος τους έπρεπε να τεθούν στο αρχείο, όπως και έγινε". Για τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν για τους Αντώνη Σαμαρά και Μάριο Σαλμά, των οποίων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν, αναφέρει πως "τα στοιχεία που προέκυψαν σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή τους προέρχονταν πρωτίστως από τα κατασχεμένα αρχεία της Novartis, η ύπαρξη και γνησιότητα των οποίων ουδόλως αμφισβητείται".

Στο υπόμνημά της, για τους κ.κ. Σαμαρά και Σαλμά, σημειώνει ακόμη "ιδίως δε για τον Αντώνιο Σαμαρά, κατατέθηκαν από τους προστατευόμενους μάρτυρες πραγματικά περιστατικά, η αξιοπιστία των οποίων ουδόλως αναιρέθηκε". Και προσθέτει ότι "αμφότεροι οι μάρτυρες προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία, η αξιοπιστία των οποίων ομοίως ενδυναμώθηκε από την ύπαρξη συναφών στοιχείων που βρέθηκαν στα αρχεία της Novartis, το γεγονός δε ότι οι υποθέσεις αυτών τέθηκαν τελικά στο αρχείο, οφείλεται στο ότι από την έρευνα δεν προκέκυψαν οι απαιτούμενες από το νόμο ενδείξεις περί του ότι οι ανωτέρω έλαβαν χρηματικά ανταλλάγματα, προκειμένου να προβούν σε συγκεκριμένες χαριστικές για την εταιρεία πράξεις".

Στο υπόμνημά της η εισαγγελέας διευκρινίζει πως ο σχηματισμός χωριστών δικογραφιών για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα έγινε κυρίως "για ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας" για το σύνολο της υπόθεσης της Novartis και επισημαίνει πως "αν αντιθέτως δεν είχε επιλεγεί η οδός του χωρισμού των δικογραφιών, δεν θα ήταν δυνατή η έγκαιρη αρχειοθέτηση των δικογραφιών για το σύνολο σχεδόν των πολιτικών, οι δε τελευταίοι θα παραπονούνταν (και δικαίως!) ότι παραμένουν σε βάθος χρόνου όμηροι της διερεύνησης της συνολικής υπόθεσης Novartis".

Όσον αφορά στον Νίκο Μανιαδάκη η Ελ. Τουλουπάκη διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ότι τα όσα είχε καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων ήταν προϊόν πιέσεων των δικαστικών.

Για το ταξίδι στη Βιέννη αναφέρει πως ο Ιωάννης Αγγελής δεν εισέφερε κανένα νέο στοιχείο που να δικαιολογεί την ανάσυρση των αρχειοθετημένων μηνύσεων των πολιτικών, που είχαν και από τον ίδιο τεθεί στο αρχείο. Επίσης, αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του Γ. Αγγελή δέκα μέρες πριν από τις εκλογές. Το δε απόρρητο έγγραφο που βρισκόταν μόνο στα χέρια του κ. Αγγελή βρέθηκε στα χέρια του Ανδρέα Λοβέρδου. Αναφέρεται μάλιστα στο γεγονός ότι ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, ότι έφυγε χωρίς τους υπόλοιπους εισαγγελείς, ενώ αποκαλύπτεται ότι κατά την επιστροφή του συνταξίδεψε με τον Α. Λοβέρδο.

A.M.