Log in

TUI: Άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης

Παραδόθηκε στις απαιτήσεις της TUI η κυβέρνηση. Για να πετύχει την «περίφημη» υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον γερμανικό όμιλο, η κυβέρνηση αναίρεσε τις απαιτήσεις των ειδικών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν για τους ξένους επισκέπτες!

Γράφουν οι: Βασίλης Κατσαρός, Ανδρέας Μαραθιάς

Αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών και προκειμένου να μην χάσει το «στοίχημα» του τουρισμού η κυβέρνηση έκανε ξαφνικά ριζική στροφή σε όσα μέτρα είχε ανακοινώσει μερικές ώρες νωρίτερα.

Ο εκβιασμός του γερμανικού κολοσσού για ακύρωση όλων των ταξιδιών προς τη χώρα μας πέτυχε. Όπως μετέδωσε χθες βράδυ η η Deutsche Welle, η κυρίαρχος της τουριστικής αγοράς TUI απείλησε ακόμη και με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της.

Ο λόγος ήταν η διαμάχη για μια «ακραία οδηγία καραντίνας της ελληνικής κυβέρνησης : «Τυχαία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στο αεροδρόμιο σε τεστ κορονοϊού και στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν για 36 ώρες σε καραντίνα […] μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα».

Το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο πρόσθετε στη συνέχεια κάποια ερωτήματα. «Πώς όμως να περάσουν οι τουρίστες 36 ώρες σε καραντίνα; Τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστούς χώρους προκειμένου οι πελάτες να μην έχουν επαφή με άλλους. Θα έπρεπε να φροντίσουν οι ίδιοι οι πελάτες για τη διατροφή τους και δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο»

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD στέλεχος της TUI διαπραγματεύτηκε με τον υπουργό Τουρισμό Χάρη Θεοχάρη και το μήνυμα του ομίλου ήταν ξεκάθαρο: Με τέτοιο κανονισμό δεν στέλνουμε πελάτες στην Ελλάδα».

Σημειώνεται πως μετά τη συνάντηση δεν υπήρξε καμιά αναφορά από την κυβέρνηση ή τον υπουργό στο ζήτημα. Αντίθετα ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε σε μια «σημαντική στρατηγική συμφωνία» και προβλήθηκε η αναφορά της TUI πως θα προσπαθήσει φέτος να φέρει στην Ελλάδα το 50% των τουριστών που είχε φέρει την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των γερμανικών ΜΜΕ το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που προβλήθηκε. Η TUI απείλησε ανοιχτά με ακύρωση όλων των ταξιδιών δηλώνοντας εξοργισμένη για τις αποφάσεις και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Τελικά, σύμφωνα με την Bild, «ο υπουργός τηλεφώνησε εσπευσμένα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υπό τις απειλές υπαναχώρησε και ο κανονισμός που αφορά την καραντίνα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή».  

Νικητιάδης: Να δοθεί στη δημοσιότητα το μνημόνιο με την TUI

 Με αφορμή την χαρακτηρισθείσα από τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη στρατηγική συμφωνία του υπουργείου Τουρισμού με τον τουριστικό οργανισμό TUI, ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Θεοχάρης είναι προφανές πλέον, ότι όχι μόνο δεν έχει γνώση της τουριστικής αγοράς, αλλά ούτε καν συναίσθηση των ενεργειών του, μετά την «αυτοαποθέωση» του κατά την υπογραφή ενός απλού, χωρίς νομικές δεσμεύσεις μνημονίου συνεργασίας, με την TUI.

Ειδικότερα, ο κ Θεοχάρης δεν δείχνει να γνωρίζει ότι:

Πρώτον, εκτός από την TUI υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη Tour Operators και πράκτορες που επιθυμούν να συνεργαστούν με την Ελλάδα και θα αναρωτιούνται αν η χώρα μας τους θέλει για συνεργάτες.

Δεύτερον, η TUI στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένους ξενοδοχειακούς ομίλους με τους οποίους συνεργάζεται και σε αρκετές περιπτώσεις έχει μερίδιο συμφερόντων σε ξενοδοχεία τους και έχει κάθε λόγο να διοχετεύσει πρωτίστως τους πελάτες της στα ξενοδοχεία αυτά.

Τρίτον, η συνδιαφήμιση είναι μορφή συνεργασίας που ακολουθούν όλα τα τουριστικά κράτη με τους Tour Operators, δεν είναι κάτι καινούργιο, αρκεί τα χρήματα που θα δοθούν από τη χώρα μας να διασφαλίζουν αφίξεις που διαφορετικά δεν θα είχαμε.

Τέταρτον, όταν αποφασίζεις να ΠΡΟΒΑΛΕΙΣ ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας, έχεις την υποχρέωση , να δώσεις το μνημόνιο αυτό στη δημοσιότητα για να μάθει ο κόσμος τι έχεις υπογράψει. Αν το κάνεις αυτό ωστόσο, τότε θα πρέπει να αναλάβεις τις ίδιες υποχρεώσεις και με οιονδήποτε άλλο Tour Operator υπογράψεις συνεργασία μετέπειτα. Δεν μπορείς δηλαδή να έχεις διαπραγματευτική ικανότητα, αφού ο τρίτος θα γνωρίζει τι έχεις ήδη υπογράψει και προσφέρει. Θα ζητήσει τα ίδια. Αυτός είναι και ο λόγος , που δεν δημοσιοποιείς με φανφάρες, παρόμοιες συμφωνίες. Όταν όμως υπογράφεις ενώπιων τηλεοράσεων, δεν μπορείς να μη δημοσιοποιείς αυτό που υπογράφεις.

Πέμπτον, ο κ. Θεοχάρης, αφού αποφάσισε, προφανώς για να επιδείξει ότι κάτι κάνει σε αυτό το Υπουργείο, να δώσει τόση έκταση στην υπογραφή ενός απλού (επαναλαμβάνω, χωρίς νομικές δεσμεύσεις) μνημονίου, οφείλει πάραυτα να το δώσει στη δημοσιότητα, διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί και να δεσμεύτηκε με την υπογραφή του μνημονίου, στη μη δημοσιοποίηση του.

Έκτον, σύμφωνα με αναφορές στο διαδίκτυο, που παραπέμπουν σε δημοσίευμα της BILD, η TUI είχε απειλήσει με άμεση ακύρωση όλων των πτήσεων προς Ελλάδα εάν δεν απεσύρετο η «ακραία οδηγία καραντίνας» με βάση την οποία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στο τεστ κορωνοïού και στην συνέχεια θα έπρεπε να μπούνε σε καραντίνα 36 ωρών, μέχρι να βγούνε τα αποτελέσματα. Η οδηγία αυτή ευτυχώς αποσύρθηκε, αλλά αναρωτιόμαστε τι σχέση μπορεί να έχει η υπογραφή του μνημονίου με την TUI και τις πιέσεις που φέρεται ότι άσκησε, σε σχέση με το υπογραφέν μνημόνιο.

Και για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρανόηση. Συνεργασίες, κάνει κάθε τουριστική χώρα και με Tour Operators και με αεροπορικές εταιρείες, αν διασφαλίζει προσέλκυση τουριστών. Συμφωνίες για προβολή και μόνο, δεν κάνεις, διότι ενίοτε μπορεί να αποβούν και επιζήμιες. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα συμβεί αυτό, με την παρούσα συνεργασία».