Log in

Ένταση στο «φιλικό» ματς Μητσοτάκη - Γεννηματά

Ενοχλήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την κριτική της Φώφης Γεννηματά η οποία κινήθηκε σε φυσιολογικούς αντιπολιτευτικούς τόνους, κάτι όμως που δεν άρεσε στο πρωθυπουργό, ο οποίος στο πρόσωπο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αναζητά τη συναίνεση και ένα σύμμαχο στα κυβερνητικά του σχέδια.

Χαρακτηριστικός ήταν ο παρακάτω διάλογος μεταξύ των δύο κατά τη συζήτηση  της επίκαιρης ερώτησης της κ. Γεννηματά με θέμα "Σε νέα αδιέξοδα στην Οικονομία και την Εργασία οδηγεί η πολιτική της Κυβέρνησης":

Κ. Μητσοτάκης: Τώρα που η Βουλή επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, φέρνουμε το νομοσχέδιο προς ψήφιση και θα ήθελα πραγματικά να βρούμε σ’ αυτό ένα πεδίο συνεννόησης. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε όλη τη διάθεση να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να ενσωματώσουμε και δικές σας δημιουργικές προτάσεις.
Τονίζω ότι αυτό προϋποθέτει μια ματιά στα πράγματα που δεν θα στηρίζεται στην καταστροφολογία, στη στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και πάντως δεν θα προσπαθεί να ξανακάνει μία αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια και μία εικόνα μιας χώρας η οποία ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Εύχομαι και ελπίζω να μην είναι αυτό το επίπεδο του διαλόγου σε αυτό το Κοινοβούλιο. Από εσάς τουλάχιστον είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να κάνουμε μία ουσιαστική ποιοτική αντιπαράθεση, η οποία θα αφήσει πίσω της μια φρασεολογία και έναν τρόπο έκφρασης πολιτικού λόγου που πιστεύω ότι ανήκει πια οριστικά στο παρελθόν.

Φ. Γεννηματά:  Είπα να έρθουμε να κάνουμε εδώ μια ήπια πολιτισμένη συζήτηση, αλλά όταν σας ακούω να μου κάνετε εμένα και στο δικό μας κόμμα κριτική για αντιπολίτευση με μαγκάλια και συσσίτια, δεν μπορώ να το αφήσω αναπάντητο, κύριε Μητσοτάκη, γιατί εσείς ξεκινήσατε το αντιμνημόνιο. Σας θυμάμαι στην πρώτη γραμμή στα «Ζάππεια». Τα δικά σας στελέχη και οι δικοί σας Βουλευτές ήταν στις πλατείες των Αγανακτισμένων.
Σας ανακαλώ, λοιπόν, στην τάξη και στην αλήθεια, γιατί κάποτε σ’ αυτήν την αίθουσα πρέπει να λέγονται αλήθειες για την ιστορία και για το πώς φτάσαμε ως εδώ...Θεσμικές πρωτοβουλίες, όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, χρειάζονται και για να σπάσει το απόστημα με τους παρακρατικούς θύλακες, που δεν ταιριάζουν στη Δημοκρατία. Δυστυχώς, δεν παίρνετε καμμία πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση. Περιορίζεστε στη μικροκομματική εκμετάλλευση των αποκαλύψεων για το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, μην ξεχνάτε: Πού στηρίχθηκε από το παρακράτος, κύριε Μητσοτάκη; Στους δικούς σας ανθρώπους. Δημιούργημα της δικής σας παράταξης είναι αυτό. Είχαμε συνηθίσει πάντα να οργανώνεται από τη Δεξιά. Το ενσωμάτωσε, βέβαια, ο κ. Τσίπρας. Είναι άλλη συζήτηση αυτή, δεν θα μπω τώρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι εσείς προσπαθείτε με κάθε τρόπο να κρατήσετε έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον κ. Τσίπρα. Γιατί το κάνετε αυτό; Προφανώς, πιστεύετε ότι σας εξυπηρετεί να έχετε μια αδύναμη και αναξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση, που δεν έχει ούτε το ειδικό βάρος ούτε τα πολιτικά εχέγγυα για να ασκήσει τον θεσμικό της ρόλο και να σας πιέσει αποτελεσματικά. Και βέβαια, αναμφίβολα, κύριε Μητσοτάκη, επιχειρείτε και έναν συμψηφισμό. Τόσον αγώνα έκανε ο άνθρωπος να κρατήσει έξω από το κάδρο των ευθυνών για την κρίση και τα μνημόνια την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, της Νέας Δημοκρατίας! Ε, τώρα και εσείς έρχεστε με τη σειρά μας και επιχειρείτε τον συμψηφισμό.

Κ. Μητσοτάκης: Κυρία Γεννηματά, πρέπει να σας πω ότι παρακολουθώ πάντα με ενδιαφέρον αυτή την έντονα κριτική διάθεση την οποία έχετε απέναντι στην παράταξή μας, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως Υπουργοί και ήσασταν Υπουργός στην κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε όλα αυτά. Ξαφνικά τα έχετε θυμηθεί, με μία μικρή καθυστέρηση. Οπότε καλό είναι όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν, να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους. Ναι, ήμασταν μαζί στην ίδια κυβέρνηση, όντως, θυμάμαι με τι δυναμισμό δεν προχωρήσατε όλο το μεταρρυθμιστικό έργο στο Υπουργείο Άμυνας. Αλήθεια είναι. Και πώς μπλοκάρατε πλήρως την εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας για να μας κληρονομήσετε μία σειρά από προβλήματα, τα οποία χρειάζεται τώρα να λύσουμε.  Όντως, ναι. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αν τα πιστεύατε αυτά, θα μπορούσατε κάλλιστα να μην συμμετέχετε στην κυβέρνηση αυτή. Πάνω από όλα το αξίωμα όμως. Και μία υφολογική παρατήρηση. Ξέρετε, ήμουν πολύ ήπιος στην πρώτη μου τοποθέτηση και νομίζω ότι σας αντιμετώπισα με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που σας αξίζει. Το να ανεβάζετε τα decibel δεν σας καθιστά κατ’ ανάγκη πιο υπεύθυνους.

 
A.M.