Log in

Φιλελευθερισμός vs Σοσιαλδημοκρατία: Οι "αλήθειες" Μητσοτάκη!

Παρά τη "φιλική" διάθεση που υπήρχε χθες στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη-Γεννηματά, κατα τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής για την οικονομία, οι τόνοι ανέβηκαν περί "φιλελευθερισμού" και "γνήσιας" σοσιαλδημοκρατίας.

Με τον πρωθυπουργό μάλιστα να ξεκαθαρίζει:

- στη φάση στην οποία βρισκόμαστε η οικονομία δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας
- αν πιστεύετε, όμως, ότι με κάποιο μαγικό ραβδί μπορούμε να κρατήσουμε ακέραια όλα τα εισοδήματα σε μια οικονομία η οποία θα υποστεί μια βαθιά ύφεση, τότε ζείτε σε άλλον πλανήτη!

Αποκαλυπτικός των προθέσεων της κυβέρνησης ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.:

Κ.Μ. ...Κοιτάξτε, δεν ισχυρίζομαι ότι στη φάση στην οποία βρισκόμαστε η οικονομία μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση συζητά να φέρει πιο μπροστά ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πέραν της προσπάθειας την οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή για να στηρίξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Εδώ, όμως, αυτό το οποίο μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει είναι να αποτρέψουμε μια απότομη αύξηση της ανεργίας, όπως αυτή παρατηρείται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική που είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα, όπου έχουν μια αγορά εργασίας που είναι παντελώς ευέλικτη και παντελώς απορυθμισμένη, θα έλεγα.

Τι έχουμε κάνει εμείς, κυρία Γεννηματά; Και μου κάνει εντύπωση που μας ασκείτε κριτική σε αυτό ως ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό. Το κράτος ανέλαβε το κόστος της μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό έγινε. Αυτό θα έπρεπε κανονικά να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. Κι όμως, ήρθε να το κάνει μια φιλελεύθερη Κυβέρνηση, διότι έδωσε πάνω απ’ όλα έμφαση στην προστασία των θέσεων εργασίας και στο εισόδημα των εργαζομένων.

Φ.Γ. ...Και έρχεστε και μου λέτε για το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας και μου κάνετε μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας; Νόμιζα μέχρι σήμερα ότι αυτή τη μάσκα τη φορά μονάχα ο κ. Τσίπρας, αλλά φαίνεται ότι πολλοί τη ζηλεύουν τώρα που βλέπουν ότι είναι η μοναδική λύση και ο μοναδικός δρόμος που δίνει απαντήσεις!

Όμως, η γνήσια σοσιαλδημοκρατία, κύριε Μητσοτάκη, δηλαδή το Κίνημα Αλλαγής, παρουσίασε ένα πρόγραμμα επιδότησης εργασίας που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις και δεν θα υπάρξουν και δυσμενείς αλλαγές στους όρους σύμβασης των εργαζομένων. Αυτό λέει η αυθεντική σοσιαλδημοκρατία. Και πώς το πετυχαίνει αυτό; Το πετυχαίνει γιατί ταυτόχρονα έχει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί εκεί είναι οι πολλές θέσεις εργασίας.

Κ.Μ. ...Πρώτη ευθύνη έχει το κράτος, αμέσως μετά έχει ευθύνη ο επιχειρηματίας και τελευταίος έχει ευθύνη ο εργαζόμενος σε αυτήν την προσπάθεια την οποία κάνει.

Αν πιστεύετε, όμως, ότι με κάποιο μαγικό ραβδί μπορούμε να κρατήσουμε ακέραια όλα τα εισοδήματα σε μια οικονομία η οποία θα υποστεί μια βαθιά ύφεση, τότε ζείτε σε άλλον πλανήτη, κυρία Γεννηματά. Λυπάμαι πραγματικά. Διότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι παντελώς ανέφικτο. Δεν το έχει καταφέρει καμμία χώρα. Και δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε και εμείς.

Θα σας έλεγα ότι ως προς την προτεραιότητα που δίνουμε στη στήριξη του κόσμου της εργασίας, είμαστε μπροστά και πάνω από μέτρα τα οποία πήραν πολλές άλλες χώρες. Και εν πάση περιπτώσει, επειδή εμένα δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες και είδα ότι η εξανίσταστε, όταν επικαλούμαι τη σοσιαλδημοκρατία, δεν είπα -προς Θεού- ότι η Κυβέρνηση αυτή έγινε σοσιαλδημοκρατική και ούτε αυτό πρεσβεύουμε. Είμαστε μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση. Δεν διεκδικούμε εισπήδηση στο δικό σας ιδεολογικό χώρο.

Όμως, μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι παρεμβατικός, όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και δεν πρέπει να είναι παρεμβατικός εκεί που ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ρυθμίζει πολύ καλύτερα τα του οίκου του. Και αυτό κάναμε αυτή τη στιγμή.

Και αν αυτό ενοχλεί κάποιους οι οποίοι είχαν χτίσει στερεότυπα στο μυαλό τους για το τι είναι αυτή η Νέα Δημοκρατία, μια δήθεν κακιά νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση η οποία ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους και τις ελίτ και δυστυχώς αυτό το οποίο κάνουμε έρχεται σε σύγκρουση με αυτήν την εικόνα, αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Είναι πρόβλημα αυτών που επιλέγουν να μας ασκήσουν αυτήν την άστοχη κριτική.

Έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα. Το πρώτο μας μέλημα, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, είναι να προστατέψουμε θέσεις εργασίας και εισόδημα εργαζομένων και ειδικά στον τουρισμό.

Α.Μ.