Log in

Η Αγία Σοφία σύμβολο της αποτυχημένης διπλωματίας Μητσοτάκη -Δένδια

«Το πολιτικό προσωπικό στην Αθήνα και τη Λευκωσία έχει χάσει προ πολλού την... µπάλα στο παγκόσµιο πολιτικό γήπεδο. Οι πολιτικοί αναλώνονται στα εσωτερικά πολιτικά πράγµατα χωρίς να συµµετέχουν στις εξελίξεις, τουλάχιστον της ευρύτερης γειτονιάς µας, που επηρεάζουν δραµατικά την Ελλάδα και την Κύπρο».  

Γράφει ο: 

Πρόκειται για την διαπίστωση του Μιχάλη Ιγνατίου, ενός εκ των εγκυρότερων δημοσιογράφων του διπλωματικού ρεπορτάζ ο οποίος μέσα σε  43 λέξεις αποτυπώνει την παταγώδη αποτυχία της ελληνικής διπλωματίας λίγες ώρες μετά την ακραία προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί!

Και πως να μην έχει δίκιο ο έγκριτος συνάδελφος όταν την ώρα που ο Ερντογάν καθοδηγεί την τρίτη άλωση της Πόλης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  ενδιαφέρεται μόνο για... «δουλειές» και ο υπερπατριώτης υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που περιμένει την ανάσταση του Μαρμαρωμένου Βασιλιά φωτογραφίζεται με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι -Μητσοτάκη για να πει για «...το σθένος που έδειξε στην άθλια επίθεση που δέχτηκε από το σύστημα Συριζανέλ και στάθηκε όρθια. Μπράβο Μαρέβα!»!!!

Για μια ακόμη φορά η ελληνική διπλωματία επί Κ. Μητσοτάκη και υπουργού εξωτερικών Ν. Δενδια πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο, λίγες μέρες μάλιστα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στις 26 Ιουνίου.

Τότε  το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού έλεγε «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας»

Λίγες μέρες αργότερα στον ΣΚΑΙ για τον 1 χρόνο ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης «αποκάλυπτε»  στους δημοσιογράφους Π. Τσίμα και Ν. Χιώτη: «...νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε, όχι μόνο γιατί έχουμε θέματα να συζητήσουμε τα οποία πολλές φορές δεν άπτονται των ζητημάτων υψηλής πολιτικής, αλλά είναι πρακτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Παραδείγματος χάριν, τι θα κάνουμε με τα θέματα του τουρισμού. Η Ελλάδα δεν ήταν αυτή η οποία επέμενε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να να μπει η Τουρκία στη λίστα των χωρών που απαγορεύεται η είσοδος των υπηκόων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί και πέρα φυσικά για το ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μία ουσιώδη διαφορά με την Τουρκία που είναι ο ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις. Αλλά εμείς έχουμε περιγράψει και έχω περιγράψει στον Τούρκο Πρόεδρο ένα πλαίσιο επίλυσης και αυτής της διαφοράς. Θέτω μία προϋπόθεση. Η προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μία τέτοια ένταση και μία τέτοια κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας που να καθιστά αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο πρακτικά αδύνατο».

Και πρόσθεσε «...δεν θα σας πω προφανώς σε λεπτομέρεια τι είναι αυτό το οποίο συζητήθηκε. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή και αυτοπεποίθηση και την πίστη ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και έχει βέβαια και ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο συμμάχων με πρώτη ουσιαστική σύμμαχο την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το τι συζητήθηκε για τις ΑΟΖ και τη «επίλυση» του ζητήματος προφανώς έχει μεγάλο  ενδιαφέρον, ιδίως για το δίνει η χώρα μας για να πάρει. Προς το παρόν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εν Ελλάδι καταδικάζει τη νέα αναβαθμισμένη πρόκληση Ερντογάν, ο πρωθυπουργός  προτίμησε την Κέρκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών ετοίμαζε βαλίτσες για Βρυξέλλες, η διεθνής κοινότητα συμπαρίσταται απλώς και οι Έλληνες «υπερπατριώτες» που ήταν έτοιμοι να κάνουν πόλεμο για τη Βόρεια Μακεδονία, τώρα ζητούν ως αντίποινα να σταματήσουν τα...τουρκικά σίριαλ!

Μάλιστα σε μια μνημειώδη γκάφα ο γνωστός «πατριώτης» υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σχολίασε πως ένα από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα ως απάντηση και θα ήταν μια κίνηση «εξόχως συμβολική», έχει να κάνει με το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού. «Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα είπε με στόμφο.  Μόνο που το Μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ και η Οικία Κεμάλ Ατατούρκ ανήκει στο Τουρκικό Προξενείο και στο Τουρκικό κράτος.

ΣΥΡΙΖΑ: Τραγική ολιγωρία...

Την χαλαρή διπλωματική κινητικότητα της κυβέρνησης καυτηρίασε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας  σε ανακοίνωση του

«Εδώ και 8 μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο.

Το ζητήσαμε μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας -Σάρατζ, μετά την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την κατάφωρη παραβίαση της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που οδήγησε στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις διεκδίκησε, όχι μόνο αποδέχθηκε την εξαίρεσή της από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, όχι μόνο αποδέχθηκε να μείνει εκτός της τηλεδιάσκεψης Γερμανίας-Γαλλίας-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κατάργησε και τους διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες.

Και την ίδια στιγμή, όχι μόνο υιοθέτησε  το δόγμα του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου, το οποίο απέτυχε παταγωδώς όπως φάνηκε από τη στάση των ΗΠΑ, αλλά υπερηφανεύεται και από πάνω ότι κατάργησε την πολιτική άσκησης και απειλής βέτο που είχε η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Η «διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου», του κ. Μητσοτάκη, έχει κοστίσει πολλά στη χώρα. Τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε  »Ο πανικός του εξαιτίας των συνεχών, ανατριχιαστικών, αποκαλύψεων για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις στη διάρκεια των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Σε βάρος πλέον της ίδιας της πατρίδας μας» και  συνέχισε ο «Ματαιοπονούν, όμως, όσοι νομίζουν ότι κάνοντας μικροπολιτική στο θέμα της Αγίας Σοφίας, μπορούν να διαρρήξουν την εθνική ενότητα που απαιτεί ο Ελληνισμός. Όσο για την “ενεργητική εξωτερική πολιτική” τους, οι Έλληνες προτιμούν να την ξεχάσουν».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε: «Όσους υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ κι αν επιστρατεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: γιατί δεν έχει θέσει θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες;».