Log in

«Ατομική ευθύνη» Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διορθωτικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε με σκοπό υποτίθεται την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης ανέλαβε πλήρως την ατομική πολιτική ευθύνη για το τι μέλει γενέσθαι, καθώς διατήρησε στα πόστα τους υπουργούς που προκάλεσαν με τη στάση και τις πολιτικές τους την ελληνική κοινωνία.

Γράφει ο: 

Ο ανασχηματισμός... Πισσαρίδη-Σκυλακάκη όπως χαρακτηρίζεται ήδη έρχεται να επιβεβαιώσει με πανηγυρικό τρόπο το νεοφιλελεύθερο πρόσημο της πολιτικής Μητσοτακη, ενώ οι πιο καχύποπτοι θεωρούν ότι τα βασικά πρόσωπα του ανασχηματισμού θα αναλάβουν τη διαχείριση των δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης με σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων που στηρίζουν την κυβέρνηση και επιθυμούν σημαντικό μερίδιο από την πίτα των 70 δισ. που αναλογούν περίπου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στη χώρα μας.

Παράλληλα με τον ανασχηματισμό μπορεί οι  υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και  Ανάπτυξης-Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδη να παρέμειναν  στις θέσεις τους, τους αφαιρέθηκε όμως  μέρος του πυρήνα των χαρτοφυλακίων τους, δηλαδή δημοσιονομική πολιτική και ιδιωτικές επενδύσεις/ΣΔΙΤ αντίστοιχα, παραδίδοντας τα στους υφυπουργούς τους Θόδωρο Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση , που τώρα αναβαθμίζονται σε Αναπληρωτές Υπουργούς και οι οποίοι  πλέον θα αναφέρονται απευθείας στον Πρωθυπουργό και όχι στον Υπουργό. Επίσης το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αποκτά υφυπουργείο για την Κοινωνική Ασφάλιση απομειώνοντας τις αρμοδιότητες του Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ο ανασχηματισμός αποτελεί μια "βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος" και "έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις".

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν "ύστερα από έναν χρόνο έντονης και αποδοτικής λειτουργίας – διάστημα μεστό από κρίσιμα γεγονότα και αδιαμφισβήτητες εθνικές επιτυχίες- ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συμπλήρωση ορισμένων κενών στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και την πολιτική του κατεύθυνση".

Επεσήμαναν ακόμη ότι "ταυτόχρονα, παρακολουθώντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της συγκυρίας, η κυβέρνηση τονίζει – και σε επίπεδο διάταξης – το ειδικό ενδιαφέρον της σε τομείς που αφορούν το παρόν και το μέλλον: Οικονομία, Ανάπτυξη, Υγεία, Εργασία και Περιβάλλον. Εκεί εντοπίζονται οι λειτουργικές βελτιώσεις που αποφασίστηκαν".

Και όπως σημειώνουν οι άξονες των αλλαγών αφορούν:

– την αναβάθμιση των υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης σε αναπληρωτές υπουργούς.

– την κάλυψη των κενών θέσεων υφυπουργού στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας.

– την  ενίσχυση του υπουργείου Υγείας με έναν ακόμη υφυπουργό.

"Οι λόγοι των πρωτοβουλιών είναι προφανείς" αναφέρουν και έχουν να κάνουν "με
- την αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης
- την υγειονομική κρίση, με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ και την ανάγκη  οργανωτικής τόνωσης του υπουργείου Υγείας
- με τη συμπλήρωση του επιτελείου του υπουργείου Εργασίας, καθώς  κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και είναι η Απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας".

Επίσης υπογραμμίζουν πως "σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα αυτών των βελτιωτικών κινήσεων, είναι σαφές ότι και σε αυτήν την περίπτωση αποτυπώνεται η πάγια αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη: Επιλογές προσώπων από τη Βουλή και από την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Και με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές".

Καταλήγοντας οι ίδιες πηγές λένε ότι "Οι δυνάμεις αναδιατάσσονται, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Άλλωστε τέτοιου τύπου οργανωτικές αναδιατάξεις στην κυβέρνηση έγιναν και κατά το παρελθόν, είτε με την συγκρότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είτε με τον ορισμό υφυπουργού Άμυνας με ειδικές αρμοδιότητες".