Log in

Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία: Προβληματίζει έντονα σύσσωμη την αντιπολίτευση

Έντονος προβληματισμός διακατέχει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία περί οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς ο επικείμενος διάλογος Αθήνας-Άγκυρας ανάγκασε την ελληνική κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια συμφωνία με γνώμονα πως θα κάνει ρελάνς στην Τουρκία με αφορμή το παράνομο τουκολιβυκό σύμφωνο, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση απέναντι στον «Σουλτάνο» Ερντογάν.

Γράφει ο: 

ΣΥΡΙΖΑ:  Η Κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια  

«Μια συμφωνία άρον - άρον δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει «Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον - άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις. Ειδικά δε καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».


«Αντ' αυτού, κατά την Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η Κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».

Και επισημαίνει «Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Συμφωνίας».

ΚΙΝΑΛ:  Η μερική συμφωνία μπορεί να περιπλέκει τα θέματα... 

«Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα Ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο. Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο» ανέφερε από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής και επισημαίνει με νόημα «Η μερική συμφωνία ενώ διεμβολίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας».

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του» αναφέρει η Χαρ. Τρικούπη και υπογραμμίζει «Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και επιφυλασσόμαστε για την αξιολόγηση μετά από πλήρη ενημέρωση μας σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας».

ΚΚΕ: Καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς.  

«Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας
–Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί «ιστορικής συμφωνίας» καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» τονίζει το ΚΚΕ και επισημαίνει «Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση,που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν τηντουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή».

Κατά τον Περισσό η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει:
- Έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οιηπειρωτικές ακτές;
- Στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του
Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια;
- Τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη; Καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς.

Το ΚΚΕ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι «και η συμφωνία Ελλάδας

–Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης» και δηλώνει ότι «θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας».

Ελ. Λύση:  Αυτουργοί σε προδοσία  

Σκληρή γλώσσα και από την Ελληνική Λύση καθώς ανέφερε «Όπως ενημερωνόμαστε από Αιγυπτιακά μέσα , η Ελλάδα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ  με την Αίγυπτο στο εγκληματικό πρότυπο της συμφωνίας με την Ιταλία , το οποίο δικαιώνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς!» τονίζοντας ότι «Επαναλαμβάνει την παγκόσμια πρωτοτυπία με την «μερική επήρεια» νησιών που απολαμβάνουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου, ενώ έτσι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε μερική - μειωμένη εθνική κυριαρχία , μετά το Ιόνιο , τώρα και στο Καστελόριζο».

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ προειδοποιεί: Δεν θα σας κρίνει μόνο η ιστορία ως αυτουργούς σε προδοσία, αλλά και ο Ελληνικός λαός!» υπογραμμίζει τέλος.

Μάνος: Η κυβέρνηση συσκοτίζει

Αίσθηση προκάλεσε τέλος και η παρέμβαση του Στέφανου Μάνου στα social media, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συσκοτίζει». Ο πρώην υπουργός έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο twitter: «Ο υφυπουργός αρμόδιος για την ενημέρωσή μας κ. Πέτσας, διένειμε ένα χάρτη που απεικονίζει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Αναρωτιέμαι από που αντλεί την αρμοδιότητα να μας περιφρονεί με ένα χάρτη ακαταλαβίστικο, που δεν παρέχει καμιά πληροφορία. Συσκοτίζει!»