Log in

ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αλλά...

«Θα ήταν πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις Ελλάδας-Αιγύπτου για την πλήρη και όχι μερική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Μερική οριοθέτηση σημαίνει ότι παραμένει με την Αίγυπτο η πλήρης εκκρεμότητα για το Καστελόριζο και το νησιωτικό συγκρότημα Καστελόριζο. Η Αίγυπτος μπορεί να έχει τις δικές της θέσεις για τη μερική οριοθέτηση, αλλά κατά τη δική μου άποψη δε μας λύνει κανένα θέμα. Θα μπορούσε να είχε γίνει προ πολλού, αλλά αν κάνουμε μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο δεν μας λύνει κανένα πρόβλημα, δεν λειτουργεί ως σύμμαχος...».

Γράφει ο: 

Αυτά έλεγε πριν από λίγο καιρό ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβητώντας ευθέως την άποψη όσων υποστήριζαν την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία τελικά υπογράφηκε προχθές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Αιγύπτου. Η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, την οποία αποκάλυψε tovima.gr περιλαμβάνει 5 άρθρα. Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

Αναφέρεται ακόμη ότι αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ άρχισαν πριν από 15 χρόνια, ωστόσο πήραν θετική δυναμική πριν από τρία χρόνια, όταν μετά την πολιτική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με Κύπρο και Αίγυπτο που προώθησε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, οι δύο υπουργοί και οι διαπραγματευτικές ομάδες πήραν το πράσινο φως από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, έπειτα από συνάντησή τους στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η τότε κυβέρνηση δεν συζητούσε τη μερική οριοθέτηση, αλλά το σύνολό της και διεκδικούσε μεγαλύτερα ποσοστά επήρειας για τα νησιά, με την Κρήτη να έχει πλήρη επήρεια, προτάσεις τις οποίες ωστόσο απέρριπτε η Αίγυπτος. Οι διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν με κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Νίκο Δένδια και μπήκαν στην τελική ευθεία μετά το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, γεγονός που λειτούργησε καταλυτικά και για τις δύο χώρες, αλλά και στην οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στις αρχές Ιουνίου.

Δένδιας:  Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω...! 

Για το παρασκήνιο της συμφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στον ΣΚΑΙ «ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν. Έγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον (αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών)  Σάμεχ Σούκρι ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με Σούκρι την προηγούμενη μέρα μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα. Η συμφωνία ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαίτερα έντονη».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τόσο η προεδρεύουσα στην ΕΕ Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και μάλιστα αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τηλεφώνησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο» είπε χαριτολογώντας ο κ. Δένδιας.

«Η συμφωνία είναι δίκαιη και νόμιμη που καταδεικνύει με τον πιο περιφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα ποσό παράνομο εξωπραγματικό έκτος διεθνούς δικαίου και δικαίου θάλασσας ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο» υπογράμμισε και σημείωσε  Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας που το διεθνές δίκαιο περιλαμβάνει όπως και το ορθό ποσοστό χρήσης μήκους ακτών και θαλασσίων εκτάσεων».

Ανέφερε  ότι «η αντιπολίτευση θα πάρει πλήρη φάκελο με έγγραφα, δεν έχουμε κρυφή διπλωματία» και ότι θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ  τον τρόπο διαπραγμάτευσης υπήρξε ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον κ. Μητσοτάκη. Τέλος έχει ζητήσει ήδη την κύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας από την εθνική αντιπροσωπεία το συντομότερο δυνατόν και διευκρίνισε ότι η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη Γερουσία αυτό το Σαββατοκύριακο, και θα χρειαστεί δίμηνο για να περάσει η συμφωνία.

Κοτζιάς: Δεν είναι συμβιβασμός, είναι υποχώρηση

«Σε όλα τα υπό διαπραγμάτευση θέματα η Ελλάδα έκανε υποχωρήσεις. Παραχώρησε δικαιώματα σε τρίτους. Όπως και με την Ιταλία δεν πήρε τίποτα από τα «αμφισβητούμενα», ενώ τα έδωσε όλα. Η συμφωνία που έκανε, όπως και με την Ιταλία αποδυναμώνει κάθε μελλοντική διαπραγματευτική της θέση, τόσο με την Αλβανία, όσο και πολύ περισσότερο με την Τουρκία» τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη «Οι μονομερείς υποχωρήσεις δεν συνιστούν συμβιβασμό. Διότι σε κανένα σημείο η Αίγυπτος δεν έκανε πίσω από τις θέσεις που πρόβαλε εδώ και χρόνια στις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, η Ελλάδα έκανε πίσω απ’ όλες τις διαπραγματευτικές της θέσεις. Δυστυχώς».

Διαβάστε ΕΔΩ τη Συμφωνία που δημοσίευσε αποκλειστικά tovima.gr:

Α.Μ.