Log in

Νέες απειλές Ερντογάν - Ενημέρωση πολιτικών από Μητσοτάκη

Κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, η οποία έχει στείλει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο. Πώς απαντάει το ελληνικό υπουργείο. Ο πρωθυπουργός ενημερώνει αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

   Επιπλέον, σημειώνουν πως ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

   Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες, όπως γνωστοποιούν, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Γνωστοποιούν επίσης πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

   Υπενθυμίζουν δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες απειλητικές δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, καλώντας παράλληλα τις χώρες του Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων.

«Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά σε κανενός το δικαίωμα στο δίκαιο, τα εδάφη και τα νόμιμα συμφέροντα. Η μόνη απαίτησή μας είναι να μας προσεγγίσουν με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Και υποστήριξε πως η Άγκυρα είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση, αλλά διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της.

«Ορισμένες χώρες που δεν ακούνε αυτή την έκκλησή μας "μαυρίζουν" το δικό τους μέλλον» είπε χαρακτηριστικά για να επαναλάβει πως θα συνεχίζει τον αγώνα «για την ενεργειακή ανεξαρτησία όπως κάνουμε και στην οικονομία».

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, ότι τις εντάσεις στη Μεσόγειο πυροδοτεί η Αθήνα και όχι η Άγκυρα, η οποία έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τις «διαβολικές συμμαχίες» που σχηματίζονται στην περιοχή εναντίον της, ενώ «κανείς δεν μπορεί να την αποκλείσει» από τη θάλασσα στην οποία κυριαρχούσε επί αιώνες.

Το ΥΠ.ΕΞ. υποστήριξε πως το Orus Reic επιχειρεί εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», παρά το γεγονός πως υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα τόνισαν ότι εισήλθε στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού.

Μάλιστα, η Άγκυρα έκανε λόγο για κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες, μετά από αίτημα της Γερμανίας και της Ε.Ε. προκειμένου να δοθεί στη διπλωματία μια ευκαιρία, αλλά ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα έδειξε ότι δεν είναι ειλικρινής και έντυπη για το διάλογο με την πειρατική συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου».

Δύο τουρκικές Navtex σε ένα 24ωρο

Είχε προηγηθεί η αυστηρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου που μιλά για προσχηματικό χαρακτήρα της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ωστόσο, ακολούθησε δεύτερη ναυτική οδηγία το μεσημέρι της Δευτέρας από την Άγκυρα ως απάντηση στην αντι-Navtex της Αθήνας για την έκδοση της προηγούμενης τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στην Εύβοια ο πρωθυπουργός Βυθίσατε το Oruç Reis »