Log in

Η αλαζονεία Μητσοτάκη έφερε το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Ξινά βγαίνουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη κυβέρνηση του τα πρόωρα πανηγύρια για την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη πρώτη φάση της, καθώς ο Αύγουστος με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων διαψεύδει τις προσδοκίες για ηπιότερο δεύτερο κύμα πανδημίας στη χώρα μας.

Γράφει ο: 

Η αλαζονεία Μαξίμου και αρμόδιων υπουργών, οι παλινωδίες σε συνδυασμό με τα αντιφατικά και επιλεκτικά μέτρα στο όνομα της οικονομίας και ιδίως της εξυπηρέτησης «συμφερόντων» έχουν τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολιτών στη φάση της καραντίνας, που πειθάρχησαν σχεδόν σε απόλυτο βαθμό. Ωστόσο μπροστά τον εφιάλτη της ύφεσης και της ανεργίας η άρση των περιοριστικών μέτρων με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας και ιδιαίτερα του τουρισμού έγινε με όρους όχι προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά με κριτήρια εξυπηρέτησης επιχειρηματικών και τοπικών συμφερόντων.

Έτσι ο εφησυχασμός που καλλιεργήθηκε τεχνηέντως μπας και σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται και η υποτίμηση του κινδύνου έφερε το δεύτερο κύμα, μετρώντας πλέον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, αύξηση των διασωληνωμένων και διασπορά του κορονοϊού σε πάνω από 20 περιφέρειες της χώρας με έμφαση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

«Η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε να υπάρχει τεστ για τους επισκέπτες πριν την έλευσή τους στα ελληνικά αεροδρόμια, δεν εφάρμοσε σε όλες τις πύλες εισόδου τα ίδια, ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια, ενώ είδαμε διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ υπουργού και υφυπουργού Τουρισμού ως προς τις χώρες από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος και τα υγειονομικά πρωτόκολλα να αλλάζουν - προβλήματα που μας μεταφέρουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων», λένε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το φιάσκο πλέον παίρνει δραματικές διαστάσεις και η χώρα είναι ενώπιον τοπικών lockdown, γιατί ουδείς επιθυμεί γενικευμεένο όπως τo προηγούμενο με καταστροφικές συνέπειες για την ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία. Και η ευθύνη βαραίνει σε αυτή τη φάση αποκλειστικά την ίδια την κυβέρνηση, καθώς όπως γράφτηκε στην ιστοσελίδα naftemporiki.gr «...Για κάποιο λόγο, απολύτως έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο κινούνταν καθ΄ όλο το προηγούμενο διάστημα με τη βεβαιότητα ότι αρχές φθινοπώρου θα υπάρχει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ήταν πληροφορίες; Ήταν διαβεβαιώσεις ειδικών; Ήταν νέα από το μέτωπο των ερευνών στην Ελλάδα και διεθνώς; Ό,τι και αν ήταν οι προσδοκίες διαψεύστηκαν»!

Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου αποφασίστηκαν νέα μέτρα (αναβλήθηκε η  ΔΕΘ και κλείνουν μπαρ-εστιατόρια σε τουριστικές περιοχές στις 12 τα μεσάνυχτα) για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού, καλώντας εκ νέου τους πολίτες να επιδείξουν σε «ατομική ευθύνη» και να ενεργοποιήσουν το ελληνικό «φιλότιμο» που μπορεί κατά τον πρωθυπουργός να αποτελέσει το «εμβόλιο» κατά της πανδημίας. 

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις (τοπικά lockdown, έναρξη σχολικής χρονιάς), με την ενίσχυση του ΕΣΥ να εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο την ώρα που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο στη δεύτερη φάση της πανδημίας να είμαστε εμείς η Ιταλία ή η Ισπανία, όσο δεν βρίσκεται μάλιστα και το εμβόλιο. Και εάν και εφόσον βέβαια η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει τα στραβά μάτια, απέναντι στην Εκκλησία για παράδειγμα και σε «συμφέροντα» για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι αυτονόητο ότι δεν τη σώζει καμία νέα λίστα Πέτσα.