Log in

Και νέα συνάντηση Βρούτση- τρόικας (upd)

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών η νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση στην οποία μετέχουν και οι κύριοι Γ. Στουρνάρας και Χ. Σταϊκούρας. Οι υπουργοί προσπαθούν να κάνουν πράξη την εντολή των πολιτικών αρχηγών που σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα -και όπως μετέδωσε η ΝΕΤ- ήταν: «Πρέπει να πάρουμε τη δόση μέσα στο Νοέμβριο. Αυτή είναι η εντολή των πολιτικών αρχηγών. Τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν».

 

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 7 αποχώρησε από την Βουλή ο υπουργός Εργασίας που είχε κληθεί να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόοδο των σημερινών "επεισοδιακών" συνομιλιών του με την τρόικα. Εξερχόμενος από την Βουλή ο κ. Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι θα έχει και νέα συνάντηση σήμερα με τους επικεφαλής της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. «Δεν υπάρχει εμπλοκή. Προσπαθούμε να συγκλίνουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας εξερχόμενος από τη Βουλή, ενώ ερωτηθείς για το εάν έχει ενδείξεις ότι η τρόικα προτίθεται να αναθεωρήσει κάποιες θέσεις της για τα εργασιακά, στα οποία μέχρι στιγμής εμφανίζει άκαμπτη στάση, ο υπουργός απάντησε: «Θα δούμε».

Νωρίτερα:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο υπ. Εργασίας-Δεν τα βρίσκουν Βρούτσης-τρόικα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:30 η συνάντηση των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία ξεκίνησε το πρωί στις 10:00, διεκόπει λίγο πριν από τις 13:00 καθώς υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες με τους εκπροσώπους των δανειστών, και συνεχίστηκε λίγο μετά τις 15.00.

"Υπάρχει πλήρης ασυμφωνία σε όλα τα θέματα. Η τρόικα έφυγε. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση", έλεγαν πηγές του υπουργείου εργασίας λίγο μετά τη δεύτερη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Τα μέλη της τρόικα, αποχώρησαν για τηλεφιασκέψεις του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες διαφωνίες εστιάστηκαν σήμερα στο θέμα των τριετιών, ενώ η τρόικα πιέζει για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Τόμσεν ζήτησε από τον Γ. Βρούτση να διακόψουν για λίγες ώρες τις συνομιλίες προκειμένου να επικοινωνήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας για μείωση 50% στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης και την πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων και των τριετιών.

Με βάση αυτά τα σενάρια, η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει οι αποζημιώσεις να μην κοπούν οριζόντια στο μισό, αλλά να υπάρξει κλιμακωτός περιορισμός. Για παράδειγμα, αντί για 24 μισθούς όπου φτάνει σήμερα η μέγιστη αποζημίωση αυτή να περιοριστεί στους 16-17, δηλαδή περίπου 30%, και οι μειώσεις να γίνουν σε όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια υπηρεσίας.

Αντίστοιχα, να μην κοπούν οι τριετίες, αλλά οι αυξήσεις που θα δίνονται να μην είναι 9%, αλλά γύρω στο 5%.

Στουρνάρας: Ασφυξία εάν δε ληφθεί η δόση

Θάνατο από ασφυξία προέβλεψε για την Ελλάδα, εάν δεν λάβει τη δόση, ο υπουργός οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο ΥΠΟΙΚ σε έντονα δραματικούς τόνους προέτρεψε τους βουλευτές να ανατρέξουν μέσω των κινητών τους τηλεφώνων στο διαδίκτυο και να διαβάσουν πως η Ισπανία είναι έτοιμη να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. «Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που διεκδικούμε εμείς τα ζητάνε και άλλοι. Χρειαζόμαστε τη δόση άμεσα, διαφορετικά θα πεθάνουμε από ασφυξία. Πρέπει να βιαστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας επανέληθε στο αίτημα της Ελλάδας για διετή επιμήκυνση και εκτίμησε ότι αν τελικά γίνει δεκτό δεν θα χρειαστεί η λήψη μέτρων μετά το 2014. Αντιθέτως, πρόσθεσε, αν δεν παρουμε την επιμήκυνση, θα απαιτηθούν μέτρα 18 δισ. ευρώ.