Log in

Οι...περίεργοι κανονισμοί του Κυπέλλου και η ενημέρωση της ΕΠΟ!

Συνήθως ανακοινώνονται αυτά που μπορούν να γίνουν και όχι αυτά που δεν μπορούν να γίνουν. Η ΕΠΟ πρωτοτύπησε και εξέδωσε ανακοίνωση και ενημερώνει γιατί δεν μπορεί να αναβάλλει τα παιχνίδια του Κυπέλλου Πλατανιάς - ΠΑΣ Γιάννινα και Ξάνθη - ΟΦΗ.

Γράφει: Αγγελική Βύζικα

Οι αγώνες Πλατανιάς - ΠΑΣ Γιάννινα και Ξάνθη - ΟΦΗ για το Κύπελλο Ελλάδας που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα (11/01) δεν θα διεξαχθούν, καθώς οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν σε Χανιά και Ξάνθη λόγω της κακοκαιρίας.

Πλατανιάς και Ξάνθη όμως, όπως και οι διαιτητές, δεν θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία καθώς θα πρέπει να παραταχθούν στο γήπεδο, αφού η ΕΠΟ σύμφωνα με τον Κανονισμό δεν μπορεί να αναβάλει τους αγώνες! Είναι ένα από τα περίεργα των κανονισμών του παρελθόντος, που όμως προβλέπεται για το Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα!

Ο κανονισμός αναφέρει ότι η διοργανώτρια αρχή δεν μπορεί να αναβάλει αγώνες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών πριν από την σέντρα τους. «Για  τα  εθνικά πρωταθλήματα,  το  Κύπελλο  και  τα  πρωταθλήματα  υποδομής  των  Π.Α.Ε. η  αναβολή επιτρέπεται 24 ώρες τουλάχιστον πριν τη διεξαγωγή του αγώνα», σημειώνεται στο άρθρο 10, παράγραφος 4 του ΚΑΠ.

Τόσο ο ΠΑΣ Γιάννινα όσο και ο ΟΦΗ δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν σήμερα (Τετάρτη) αλλά η ΕΠΟ δεν μπορεί να αναβάλει τα παιχνίδια,καθώς είναι εντός του 24ωρου, το φύλλο αγώνα πρέπει να συνταχθεί κανονικά και για την τύχη τους είναι υπεύθυνη η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, που θα αποφασίσει τον ορισμό τους σε νέα ημερομηνία (πιθανότατα το διήμερο 24-25/1).

Στην ίδια παράγραφο σημειώνεται ότι: «Δεν   επιτρέπεται,   κατ’   αρχήν,   στη   διοργανώτρια   αρχή   η   αναβολή   αγώνα   λόγω ακαταλληλότητας  γηπέδου. Σε  εξαιρετικές,  όμως,  περιπτώσεις,  επιτρέπεται  η  αναβολή του λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή λόγω ανωτέρας βίας». Δεν διευκρινίζεται όμως, αν η αναβολή μπορεί να αποφασιστεί πριν ή κατά τη διάρκεια του 24ωρου, υπάρχει νομικό κενό και τα χέρια της ΕΠΟ είναι δεμένα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στον ΚΑΠ ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, για το πρωτάθλημα της Γ' εθνικής για παράδειγμα, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός: «Η διοργανώτρια δύναται, κατά την κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα,  χωρίς χρονικό περιορισμό για  λόγους  ανωτέρας  βίας  (π.χ.  διακοπή συγκοινωνιών,  θεομηνία,  ακραία  καιρικά  φαινόμενα  κτλ.)  ενημερώνοντας  σχετικά  τα ενδιαφερόμενα σωματεία».

Απ' την πλευρά της, η ΕΠΟ με ανακοίνωσή της κάνει μια αναδρομή στις αναβολές παιχνιδιών των τελευταίων ημερών.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

Από την προηγούμενη Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προέβησαν σε όλες τις κανονιστικά προβλεπόμενες ενέργειες που οδήγησαν στην αναβολή 88 αγώνων 7 διαφορετικών διοργανώσεων δικής της ευθύνης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αναλυτικά, αναβλήθηκαν:

-Τρεις αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας.

-Είκοσι τρεις αγώνες του 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ομίλων της Γ’ Εθνικής.

-Τέσσερις αγώνες του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας Γυναικών.

-Πέντε αγώνες του 1ου και του 2ου ομίλου του Πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας Γυναικών.

-Δεκατρείς αγώνες του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και 6ου ομίλου του Πρωταθλήματος Γ’ Κατηγορίας Γυναικών.

-Είκοσι αγώνες 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και 6ου ομίλου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Νέων.

-Είκοσι αγώνες 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και 6ου ομίλου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Παίδων.

Συνεπώς, τις τελευταίες 6 ημέρες, τα αρμόδια τμήματα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τις ομάδες, τους αξιωματούχους των αγώνων και τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα διαφορετικές περιπτώσεις (π.χ. επικινδυνότητα αγωνιστικών χώρων, αδυναμία προσέλευσης ομάδων, αδυναμία προσέλευσης διαιτητών, επιβάρυνση ποδοσφαιριστών). Ταυτόχρονα, για τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό των ομάδων, η ΕΠΟ προέβη, στις περισσότερες περιπτώσεις, στον άμεσο επανακαθορισμό του αγωνιστικού προγράμματος.

Οι αποτελεσματικές ενέργειες των υπηρεσιών της ΕΠΟ, σε αρμονική συνεργασία με τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, απέτρεψαν την άσκοπη ταλαιπωρία 176 αποστολών ομάδων, 257 διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας, 29 παρατηρητών αγώνων και, φυσικά, απροσδιόριστου αριθμού θεατών των αγώνων και εκπροσώπων των ΜΜΕ που επρόκειτο να εργαστούν στα γήπεδα.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σκοπεύει να πράξει ανάλογα και τις προσεχείς ημέρες, έτσι ώστε να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και συνθήκες αγώνων σε όλους όσοι θα συμμετάσχουν ή σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τους επικείμενους αγώνες δικής της οργανωτικής ευθύνης.

Όλες οι ενέργειές της είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου ήταν αδύνατη η αναβολή των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδας Ξάνθη-ΟΦΗ, Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα, γι’ αυτό και για τους συγκεκριμένους αγώνες θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κανονιστική διαδικασία.