Log in

Μπάχαλο η σύσκεψη του Λευτεράκη, για το VAR

Σε ένα απίστευτο μπάχαλο, που «έβγαλε» στην σέντρα τον Βίτορ Περέιρα και τον Βαγγελάκη Γραμμένο για τον ορισμό του Σιδηρόπουλο στο Θεσσαλονικιώτικο ντέρμπι της Κυριακής ενώ έφερε στο «φως» και τις παρατυπίες με το VAR στο «Καραϊσκάκη», στην πρεμιέρα της σεζόν, εξελίχθηκε η σύσκεψη- φιάσκο που προκάλεσε αυτός που παριστάνει τον υφυπουργό Αθλητισμού.

Γράφει ο: 

Μιλάμε, το άτομο πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο.

Γιατί, ποιος ν’ ασχοληθεί τις επόμενες ώρες και μέρες με το τι ειπώθηκε επί της ουσίας, όταν:

Πρώτον

Ο Θόδωρος Καρυπίδης (Άρης) έκανε έντονα παράπονα στον Περέιρα για τον ορισμό του Τάσου Σιδηρόπουλου, ζήτησε να μάθει τι άλλαξε στο σκεπτικό του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή κι εκεί που είχε δεσμευτεί (από πέρυσι) ότι θα ορίσει ξένο διαιτητή στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης, ξαφνικά πήγε στη λύση του Θεσσαλονικιού διαιτητή. Απάντηση δεν πήρε και ο κ. Καρυπίδης του ξεκαθάρισε πως, ό,τι κι αν γίνει η ευθύνη πλέον είναι δική του διότι πρόκειται για λανθασμένο ορισμό. Καμία απάντηση δεν πήρε επίσης για τα κριτήρια.

Ακολούθησε η συνομιλία σε έντονο τόνο με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο. Και από τον τελευταίο, ο κ. Καρυπίδης ζήτησε να μάθει τα κριτήρια και τον ρώτησε (σύμφωνα με τη διαρροή της ΠΑΕ Άρης)… «πως γίνεται όλη η Θεσσαλονίκη να ξέρει από Δευτέρα ότι θα οριστεί ο Σιδηρόπουλος;».

Κατά την… προσφιλή συνήθειά του, ο κ. Γραμμένο απάντησε ότι δεν ασχολείται με τη διαιτησία. Εκεί ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ αναφέρθηκε στη δικαιολογημένη καχυποψία και ρώτησε α») «ποιος είναι ο ρόλος της ΕΠΟ», β) «ποιος ορίζει τους διαιτητές, γ) «με ποια κριτήρια ορίστηκε ο Σιδηρόπουλος» και δ) «γιατί δεν ορίστηκε ξένος διαιτητής;», όπως είχαν διαβεβαιώσει όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Δεύτερον

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς, που βρέθηκε στη σύσκεψη επί 10 λεπτά αναφέρθηκε στο θέμα του ορισμού του Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για τον ορισμό του Έλληνα διαιτητή.

Τρίτον

Ο αρχιδιαιτητής Περέιρα επιβεβαίωσε το γεγονός ότι μολονότι το van του VAR βρισκόταν τέσσερις ώρες πριν την έναρξη του αγώνα της πρεμιέρας του Ολυμπιακού στο Φάληρο, όπως προβλεπόταν από την διαδικασία, η είσοδος στο γήπεδο έγινε κατόπιν άδειας αρκετές ώρες αργότερα.

Από τον Περέιρα ζητήθηκε επίσης να απαντήσει στο εάν μπήκε άνθρωπος του Ολυμπιακού στο van, με τον Πορτογάλο να δηλώνει επισήμως άγνοια για το περιστατικό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η είσοδος σε αυτό έγινε όπως έχουμε αναφέρει πριν την άφιξη των διαιτητών προκειμένου να... επιθεωρηθεί ο χώρος του van!

Τέταρτον

Στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης μπήκε και η Nova, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας να δημιουργήσει τη δική της τηλεοπτική παραγωγή, ώστε αυτή να φτάνει στο VAR.

Mε τίτλο «Τα ίδια και τα ίδια… VAR-εθήκαμε!» η ιστοσελίδα συμφερόντων της Nova, novasports.gr, δημοσιεύει άρθρο για τη λειτουργία του VAR στο οποίο προτείνεται «η τηλεοπτική παραγωγή να είναι διαφορετική από την παραγωγή που θα χρησιμοποιούν οι διαιτητές για τις ανάγκες του VAR. Να αναλάβει η ΚΕΔ να βάλει τις δικές της κάμερες και τους δικούς της εικονολήπτες και να είναι η μόνη υπεύθυνη για την εικόνα που θα βλέπουν οι διαιτητές.»

Eπίσης αφήνει αιχμές για την ΚΕΔ για τη χρήση του ασυστήματος αλλά και για την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τους αγώνες της πρεμιέρας της Super League 1.

Aκολουθεί το άρθρο:

Μετά από χρόνια συζήτησης για το αν η τεχνολογία πρέπει να γίνει μέρος του ποδοσφαίρου, το εγχείρημα του VAR έφτασε και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα όμως, στο κομμάτι ποδοσφαίρου είναι μία… ειδική περίπτωση: Η καχυποψία, το παρασκήνιο, η επικοινωνιακή καταιγίδα ανάλογα το βραχυπρόθεσμο συμφέρον, η έλλειψη κοινών στόχων, η περιορισμένη αγάπη για τη… μπάλα, είναι έννοιες που κυριαρχούν σε βάρος του αθλήματος και των ανθρώπων και εταιρειών που συνδέονται μ’ αυτό.

Στις πρώτες τρεις αγωνιστικές της Superleague 1 το μόνο βέβαιο είναι ότι το VAR χρησιμοποιήθηκε είτε από ανθρώπους που δεν έχουν επαρκή γνώση για το πως εφαρμόζεται (σε επίπεδο πρωτοκόλλου, τεχνικών προδιαγραφών κλπ), είτε από εκείνους που δεν αρέσκονται στην αλήθεια των ευθυνών τους, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση της ΚΕΔ μετά το πέρας της 1ης αγωνιστικής που κάνει λόγο για «τεχνική δυσλειτουργία» στον αγώνα της πρώτης αγωνιστικής Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης, χωρίς να ξεκαθαρίζει ως οφείλει επακριβώς τον υπαίτιο δίνοντας έτσι τροφή για περαιτέρω φήμες και σενάρια συνομωσιών…. Αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το τοπίο πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Όσο οι αγωνιστικές θα… κυλούν, όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος, όσο η βαθμολογία θα διαμορφώνεται, τόσο η πόλωση θα γίνεται μεγαλύτερη.

Στόχος του VAR είναι να γίνει το παιγνίδι περισσότερο δίκαιο. Για την Ελλάδα στόχος ήταν παράλληλα να περιοριστούν οι φωνές καχυποψίας. Μάταια… Έτσι φτάσαμε στα αποκυήματα της φαντασίας για τον τρόπο λειτουργίας, για τα replay που κρύβονται από τον τηλεοπτικό μεταδότη, για την εικόνα που «ελέγχεται» και όλα τα παρεμφερή αλλά άσχετα με την παγκόσμια πραγματικότητα. Η Nova από τη δική της πλευρά, δεν περιορίστηκε στην τυπική εντολή πρωτοκόλλου που προτείνει για καλή χρήση του VAR τις έξι κάμερες. Στη μεγάλη πλειοψηφία των αγώνων και σίγουρα σε εκείνους που προκαλούν τη συζήτηση, η τηλεοπτική παραγωγή πραγματοποιείται με πολύ περισσότερες κάμερες και λήψεις, τις οποίες και διαθέτει αυτούσιες στους διαιτητές. Το «δηλητήριο» που χρόνια τώρα φροντίζουν οι ίδιες οι ομάδες να μεταφέρουν μέσω των κονδυλοφόρων τους, έχει ποτίσει βαθιά τους φιλάθλους. Ακόμα και σε μία περίπτωση που όλοι γνωρίζουν ότι η εμπλοκή του τηλεοπτικού μεταδότη στη λειτουργία του VAR εξαντλείται στη διάθεση στους λειτουργούς του εν λόγω συστήματος του πρωτογενούς τηλεοπτικού σήματος που προκύπτει απ’ όλες τις κάμερες.

Μια λύση υπάρχει για να σταματήσει η καχυποψία και η σπέκουλα γύρω από την εμπλοκή του όποιου τηλεοπτικού μεταδότη στην λειτουργία του VAR! H τηλεοπτική παραγωγή να είναι διαφορετική από την παραγωγή που θα χρησιμοποιούν οι διαιτητές για τις ανάγκες του VAR. Να αναλάβει η ΚΕΔ να βάλει τις δικές της κάμερες και τους δικούς της εικονολήπτες και να είναι η μόνη υπεύθυνη για την εικόνα που θα βλέπουν οι διαιτητές. Μόνο έτσι θα σταματήσει κάθε καχυποψία για την εμπλοκή του τηλεοπτικού μεταδότη. Και επειδή τα ντέρμπι ήδη ξεκίνησαν (και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ντέρμπι στην Ελλάδα) ας μην χρονοτριβούμε άλλο…»