Log in

Αλέξιος Μακρής στην F&M Voice: Έχουμε όλα τα εχέγγυα να είμαστε ένας "πιλοτικός" δήμος

Μία νέα πρόταση, μία νέα πνοή, μία «Νέα Αρχή», όπως είναι το όνομα του συνδυασμού του υποψηφίου δημάρχου Κηφισιάς- Νέας Ερυθραίας- Εκάλης, Αλέξιου Μακρή, έρχεται σε έναν δήμο που έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει πρότυπος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Με γονίδια «αγωνιστή», αφού η οικογένειά του «κρατάει» από τον στρατηγό Δημήτρη Μακρή, που πρωταγωνίστησε στην πολιορκία του Μεσολογγίου, είναι έτοιμος να δώσει τη δική του μάχη στον δήμο.

Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη στη Σοφία Χουντάση

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο υποψήφιος δήμαρχος Κηφισιάς, Αλέξιος Μακρής αναφέρεται στα καίρια προβλήματα του δήμου και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, με βασική έμφαση στο πρόγραμμά του, την απορρόφηση των ευρωπαϊκών και εγχώριων κονδυλίων, αλλά και την μείωση των δημοτικών τελών.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να θέσετε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Κηφισιά - Νέα Ερυθραία - Εκάλη με τον συνδυασμό «Νέα Αρχή»;

Πρωτίστως, ήταν η αγανάκτηση που εισπράττω από τον κόσμο, περπατώντας στην Κηφισιά και στην Ερυθραία ως πολίτης, αλλά και ως επαγγελματίας. Αλλά και ως απλός δημότης Κηφισιάς, με εξόργισε η ανυπαρξία του δημάρχου. Δεν υπάρχουν σοβαρά έργα υποδομής, δεν υπάρχει ασφάλεια και ο δήμος είναι στην προτελευταία θέση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών, αλλά και εγχώριων κονδυλίων.

Έχουμε όλα τα εχέγγυα να είμαστε «πιλοτικός» δήμος και όχι να αντιγράφουμε τους άλλους.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η ανεργία. Ο Δήμος Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας - Εκάλης, δεν είναι η «πόλη των πλουσίων», όπως κάποιοι θεωρούν, έχει ένα περίεργο ανάγλυφο. Κάποτε ήμασταν περήφανοι που ήμασταν Κηφισιώτες, αλλά τώρα υπάρχει μία αναντιστοιχία στα χρήματα που πληρώνουμε είτε μέσω δημοτικών τελών είτε με τον ΕΝΦΙΑ με τις υπεραξίες των ακινήτων, καθώς οι τιμές έχουν πέσει σήμερα. Υπάρχει αναντιστοιχία των χρημάτων που πληρώνουμε, με αυτά που έχουμε. Και από εκεί και πέρα, είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει, αν σας επιλέξουν οι δημότες για να αναλάβετε τον δημαρχιακό θώκο;

Να γίνει ένας ευρωπαϊκός, πρότυπος δήμος, ο οποίος θα συνδυάζει την τεχνολογία με την παράδοση. Πρέπει να γίνουν έργα υποδομής για να φέρουν την ανάπτυξη στην Κηφισιά.

Ο δημότης δεν βρίσκει θέση στάθμευσης. Τα μαγαζιά είναι ακριβά στην περιοχή μας γιατί πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη και, δυστυχώς, δεν παίρνουν πίσω υπηρεσίες. Οπότε, η λέξη ανταποδοτικότητα για εμάς είναι η κορωνίδα στο πρόγραμμά μας.

Τα χρήματα που θα δίνονται στον δήμο θα επιστρέφουν, σε υπηρεσίες ή έργα, σε όλους τους δημότες. Στον δήμο μας έχουμε ένα μεγάλο οικονομικό πλεόνασμα και αυτό κινδυνεύει με την απόφαση του κ. Χουλιαράκη, στις 24 Ιανουαρίου, με το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και σε δήμους που είχαν πλεόνασμα και δεν έκαναν έργα, είναι απόφαση τιμωρητικής διάθεσης.

Δυστυχώς, είτε κωλυσιεργώντας μη καταθέτοντας μελέτες είτε από μη τόλμη του δημάρχου, σίγουρα δεν εγκρίθηκαν και ο δημότης δεν έχει «εισπράξει» τα απαραίτητα έργα για τη βελτίωση της περιοχής μας.

Τι έγινε στην Κηφισιά - Νέα Ερυθραία - Εκάλη, τα τελευταία 20 χρόνια: Με τον κύριο Χιωτάκη, που διετέλεσε δήμαρχος επί 12 χρόνια, έγιναν κάποια έργα, αλλά όχι αυτά που άξιζαν οι δημότες. Όσο για την τελευταία πενταετία, με τον κύριο Θωμάκο, τα έργα είναι ανύπαρκτα και το λένε όλοι οι πολίτες.

Από την έως τώρα επαφή σας στις γειτονιές, τι ζητούν περισσότερο οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες;

Οι κάτοικοι ανά συνοικία, όλοι έχουν πρόβλημα με την ασφάλεια, με το κυκλοφοριακό που συνάδει με τη στάθμευση και, βεβαίως, ένα άλλο μεγάλο θέμα για αυτούς είναι η ελλιπής καθαριότητα.

Από την πλευρά των επαγγελματιών, υπάρχουν αδικίες με «φωτογραφικές» άδειες που σε άλλους δίνονται και σε άλλους όχι. Και κάποιοι θέλουν να έχουν αντιπροσώπευση στον δήμο. Έχει ιδρυθεί ένας σύλλογος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, Κηφισιάς - Ερυθραίας, ο οποίος απαριθμεί 347 μέλη και τον στηρίζω γιατί πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μία θεσμική αντιπροσώπευση σε μία ομάδα ανθρώπων που επενδύουν στην περιοχή.

Στο παρελθόν υπήρχε μεγάλο θέμα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος...

Μου δίνεται το «γάντι» και ως επαγγελματίας αρχιτέκτονας μηχανικός, να σας πω ότι υπάρχει θέμα χρήσεων. Είμαι υπέρ της παραμετροποίησης, καθώς το οριζόντιο είναι άδικο. Η παραμετροποίηση προβλέπει περιπτώσεις και οι περιπτώσεις δεν πρέπει να είναι «φωτογραφικές».

Πρέπει να πιάσουμε όλες τις χρήσεις, να τις μελετήσουμε, ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει με συγκεκριμένες μεθόδους, ώστε να μην κάνει μία επένδυση, παίρνει μία προέγκριση και στο τέλος να μην παίρνει την οριστική άδεια. Είναι καταστροφικό.

Θέλουμε μία υγιή ανάπτυξη, σεβόμενη την ησυχία των πολιτών.

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της εποχής, την ανεργία;

Το 2016 ιδρύσαμε στην Ερυθραία - Κηφισιά, την πρώτη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, ώστε να είναι ο φορέας που θα εντάξει στο πρόγραμμά μας αυτές τις κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς περνάει μέσα από το πρόγραμμα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Ανεβάζει τη δημοκρατικότητα και βοηθάει την τοπική οικονομία, με συμμετοχικότητα όλων των πολιτών.

Για παράδειγμα, η ασφάλεια, η ενέργεια, η ανταποδοτική ανακύκλωση. Έτσι, θα υπάρχει απορρόφηση πολλών ντόπιων ανθρώπων -και αναφέρομαι σε παραπάνω από 500 θέσεις εργασίας- ώστε να λυθεί μέρος του προβλήματος της ανεργίας. Έχουμε ένα δυνατό, ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ένα μεγάλο στοίχημα στο πρόγραμμά σας είναι τα ευρωπαϊκά και εγχώρια κονδύλια. Πώς σκοπεύετε να αυξηθεί η απορρόφηση κονδυλίων και πού έχετε επικεντρωθεί;

Έχουμε επικεντρωθεί στην ενέργεια και την ανταποδοτική ανακύκλωση, που βοηθάει το περιβάλλον και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Και ανεβάζεις το κίνητρο του πολίτη, το οικολογικό του αποτύπωμα, αλλά και τα χρήματα που θα πρέπει να πάρει πίσω. Κοιτάμε την τσέπη του πολίτη. Να του μειώσουμε τα έξοδα και να του αυξήσουμε τα έσοδα. Πρώτα απ’ όλα, θα του δώσουμε χρήματα πίσω. Η ανταποδοτική ανακύκλωση έχει άμεση σχέση με την καθαριότητα. Για να είμαστε καθαρή πόλη, θα πρέπει να ανεβάσουμε την ανακύκλωση και στόχος μας είναι το 30% με 40%.

Αλλά, χρειάζεται κίνητρο ο πολίτης. Σε κοιτάζει στα μάτια και δεν ακούει αυτά που του λες. Τα έχει ακούσει στο παρελθόν και έχει προδοθεί. «Μπορώ να πάρω χρήματα πίσω; Μπορείς να βρεις δουλειά στο παιδί μου;». Αυτά θα σου πει ο πολίτης. Και αν δεν στα πει, θα τα σκεφτεί.

Για εμάς είναι το ίδιο. Πρέπει να του δώσουμε κίνητρο από το προϊόν που πετάει, για να πάνε σε εταιρίες ανακύκλωσης, ώστε να μπορούν να πάρουν χρήματα πίσω.

Το δεύτερο είναι η ενέργεια. Θέλουμε να του προσφέρουμε δωρεάν ρεύμα με τις ενεργειακές κοινότητες, ώστε να του μειώσουμε τα έξοδα.

Έχετε στο πρόγραμμά σας φοροελαφρύνσεις για τους δημότες, όπως στα δημοτικά τέλη και με ποιο τρόπο θα το επιτύχετε;

Η μείωση των δημοτικών τελών, με τη συμμετοχή στην ανταποδοτική ανακύκλωση, είναι δίκαιη λύση. Στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Νέα Αρχή» ονομάζεται «Πληρώνω όσο πετώ». Θα πληρώνουμε, όσο πετάμε. Θα αυξήσουμε την καθαριότητα με την ανταποδοτικότητα στην ανακύκλωση. Θα γίνει εξοικονόμηση στο ρεύμα, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων για δημοτικά καταστήματα και με τις λάμπες στους δρόμους, ώστε να μας αποφέρουν χρήματα για να φτιάξουμε το οδικό δίκτυο.

Αρχικά, στόχος μας είναι δώσουμε στους δημότες καλύτερες υπηρεσίες και εν συνεχεία να προσπαθήσουμε να μειώσουμε στο 20% τα δημοτικά τέλη. Ακόμη, θέλω να ιδρύσουμε μία ειδική υπηρεσία κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσα στον δήμο μας, για να βοηθάει τις οικογένειες που έχουν πραγματικό πρόβλημα. Μέσω της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, στηρίζω σήμερα μόνο 45 οικογένειες, αλλά δεσμεύομαι ότι, ως δήμαρχος θα στηρίξω και τις 280 οικογένειες που είναι πραγματικά φτωχές στον δήμο μας. Μακάρι να μπορούσα να τις στηρίξω όλες. Έχουμε πλούσιους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά θέλουν τον αρωγό, τη γέφυρα. Δεν έχει ο δήμος αλληλεγγύη, δυστυχώς.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τον Δήμο Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας - Εκάλης;

Εφόσον καταφέρω να λύσω τα βασικά προβλήματα του δήμου, το όραμά μου είναι με κάποιες κινήσεις -είτε στο πεζοδρόμιο είτε στον φωτισμό, στις πύλες του Δήμου- να ξεχωρίζουμε από τα άλλα προάστια που συνορεύουμε.

Ο δήμος έχει παράδοση, έχει χρήματα, έχει μυαλά... διοίκηση χρειάζεται. Για να θέλεις διοίκηση, πρέπει να έχεις βούληση. Για να έχεις βούληση, πρέπει να έχεις πρόγραμμα. Για να έχεις πρόγραμμα, πρέπει να έχεις όραμα. Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν όραμα. Τους ψήφισαν, τους στήριξαν, ήρθε η ώρα να πάνε σπίτι τους. Δεν μπορούν, ίσως και δεν θέλουν...