Log in

Bloomberg: Σε υψηλό δεκαετίας η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα

Εκτενή αναφορά στον «ξαφνικό έρωτα» των διεθνών επενδυτών ομολόγων για το ελληνικό χρέος έκανε χτες το Bloomberg.

Επιμέλεια: Χρήστος Χριστόπουλος

Σε άρθρο του Μάθιου Γουίνκλερ, με τίτλο «Μαντέψτε ποια μεσογειακή οικονομία δεν κατέρρευσε», το διεθνές οικονομικό μέσο αναφέρεται με κολακευτικά λόγια στα ελληνικά ομόλογα, που έχουν φτάσει να υπεραποδίδουν των γαλλικών ή των γερμανικών και περιγράφει το χρονικό της επιστροφής της Ελλάδας από την κόλαση στον παράδεισο.

2015: Ο χλευασμός της Ελλάδας και το Grexit πρωτοστατούν στα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεων του διεθνούς Τύπου και μάλιστα με βαρύγδουπες δηλώσεις, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συμφωνία διάσωσης:

  • Άλαν Γκρίνσπαν (πρώην πρόεδρος της Federal Reserve): «Είναι θέμα χρόνου να εγκαταλείψει η Ελλάδα το κοινό νόμισμα και το ευρώ να αποσυντεθεί».
  • Τζορτζ Σόρος: «Η Ελλάδα βυθίζεται».
  • Μάρσελ Φράτζερ (πρώην επικεφαλής πολιτικής ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας): «Η Ελλάδα είναι μία πολιτική και οικονομική καταστροφή».

Η αντιφατική προσπάθεια του νεοεκλεγέντος, τότε, Αλέξη Τσίπρα να εκταμιεύσει την τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης των 240 δισ., αλλά ταυτόχρονα να βάλει τέλος στην πενταετή λιτότητα βρίσκει τους πιστωτές διστακτικούς. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, που συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμηση των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ, κάνουν τους επενδυτές να μην συμμερίζονται τη διεθνή ανησυχία περί Grexit.

Παρά την προσωρινή εκτίναξη του 10ετούς στο 19% τον Ιούλιο του 2015, η απόδοσή του έμεινε σαφέστατα χαμηλότερα από το 40% του Μαρτίου 2012, όπως διακρίνεται και στο γράφημα:

 

10yearbond

2019: Μετά από 9 χρόνια, η πρώτη έκδοση 10ετούς από την Ελλάδα, τον περασμένο Μάρτιο, στέφεται με επιτυχία καθώς η απόδοση διαμορφώνεται στο 3,9% και μετά το ράλι που ακολουθεί, πλέον βρίσκεται κάτω του 3,3%. Επίπεδο απόδοσης, που είχε διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο του 2005!

Η απόδοση, ύψους 231% από το 2015, είναι η υψηλότερη σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά ομολόγων, με την Πορτογαλία στη δεύτερη θέση με 23%. Επιπλέον, κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η παγκόσμια αγορά ομολόγων είχε συνολική απόδοση 9,6%, οι αναδυόμενες αγορές 18% και οι ριψοκίνδυνοι τίτλοι 22%.

Το ελληνικό χρέος αποδείχτηκε το καλύτερο σημάδι της ανθεκτικότητας της Ε.Ε., μέσα στη γενικότερη απαισιοδοξία για το μέλλον της Ένωσης, που ενισχύθηκε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016 να αποχωρήσει.

Τα στοιχεία για τα επόμενα χρόνια είναι θετικά για την Ελλάδα. Η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2019 κατατάσσει τη χώρα στην πρώτη δεκάδα της Ε.Ε. και είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης (1,4%), ενώ το ποσοστό ανεργίας, από το 28% του 2013, αναμένεται να μειωθεί στο 16,5% έως το 2020.

Από τις αρχές του χρόνου η απόδοση 25%του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση παγκοσμίως ανάμεσα σε 94 μεγάλους δείκτες. Από τις 569 τράπεζες παγκοσμίως με ελάχιστη χρηματιστηριακή αξία 1 δισ., οι ελληνικές κατέχουν την πρώτη θέση με απόδοση 45% κατά το 2019.

Ένα επιπλέον στοιχείο αποτελεί η απουσία αστάθειας και έντονης διακύμανσης σε σύγκριση με τις μετοχές στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό μεταφράζεται ως η υψηλότερη εμπιστοσύνη της τελευταίας δεκαετίας από τους επενδυτές προς την Ελλάδα.

Πηγή: www.bloomberg.com