Log in

Επαμ. Γαρδέλης: Για το Μαρούσι που αγαπάμε, χωρίς κόμματα και χρώματα

Ελάχιστες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Δημοτικών Εκλογών, η αγωνία των υποψηφίων κορυφώνεται.

Γράφει η: 

Ίσως, όμως, το μεγαλύτερο στοίχημα αυτών των εκλογών, που για πρώτη φορά καλούνται να ψηφίσουν και οι 17άρηδες, είναι η συμμετοχή των πολιτών. Από την άλλη, ο αριθμός των υποψηφίων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω του νέου εκλογικού συστήματος, ωστόσο η καταλληλότητά τους στους δήμους σε ό,τι αφορά στη λήψη αποφάσεων, θα κριθεί στον χρόνο.

Κι αν τα επιτελεία των κομμάτων περιμένουν με αγωνία να δουν να επικρατεί το δικό τους χρώμα στον χάρτη της Ελλάδας, οι αδέσμευτοι αυτοδιοικητικοί ελπίζουν τα κριτήρια των πολιτών για τις Δημοτικές Εκλογές να μην είναι κομματικά, αλλά με βάση την προσωπικότητα και το έργο των υποψηφίων.

Αυτή είναι και η παρότρυνση του συνδυασμού του υποψηφίου Δημάρχου Αμαρουσίου, Επαμεινώνδα Αλεξ. Γαρδέλη, «Μαρούσι Μπορείς». «Πάρε το μέλλον στα χέρια σου», παροτρύνει κάθε πολίτη του Αμαρουσίου, της πόλης που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο Επ. Γαρδέλης έχει, μάλιστα, μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού υπηρετεί τον Δήμο του Αμαρουσίου επί 22 χρόνια.

Εμπειρία 22 ετών

Τα τελευταία 12 χρόνια συμμετείχε στον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη και είχε εκλεγεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2006, δεύτερος το 2010 και ξανά πρώτος το 2014. Διετέλεσε αντιδήμαρχος υπεύθυνος για το ειδικό σώμα και την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας, αλλά και περιβάλλοντος, ενώ ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για δύο συνεχείς θητείες. Στο συνδυασμό του Επ. Γαρδέλη, «Μαρούσι Μπορείς», υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος είναι και η σύζυγος του Γ. Πατούλη, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη.

Περπατήσαμε μαζί στους δρόμους της πόλης που τόσο αγαπά. Με ιδιαίτερη συγκίνηση στάθηκε απέναντι από την πλατεία που έχει το όνομα του πατέρα του Αλέξανδρου Γαρδέλη, πρώην δημάρχου για τρεις θητείες από το 1959 και πρώτου δημάρχου της πόλης μετά την μεταπολίτευση.

«Δίπλα του», θα μου πει, «δεν έμαθα μόνο να αγαπώ, αλλά και να αγωνίζομαι με πάθος για το Μαρούσι. Αγάπη, πάθος, γνώση και σκληρή δουλειά είναι τα εφόδιά μου, τα 22 χρόνια που εμπλέκομαι ο ίδιος στα αυτοδιοικητικά της πόλης μας. Η πορεία μου, όλα αυτά τα χρόνια και η εμπειρία που απέκτησα είναι η δική μου παρακαταθήκη».

Συνεχίζουμε να περπατάμε στο Μαρούσι και όπως τον ακούω να μου μιλά, καταλαβαίνω απόλυτα από την ένταση και τη σιγουριά στη φωνή του, αυτό που με απλά λόγια λέμε «ο άνθρωπος ξέρει».

Κοντοστέκεται έξω από το εκλογικό του κέντρο και μου λέει: «Ο συνδυασμός “Μαρούσι Μπορείς” είναι πέρα και πάνω από κόμματα, πέρα και πάνω από πολιτικές κατευθύνσεις. Στόχο έχει να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα της πόλης μας και με σκληρή δουλειά, συνέπεια και ανιδιοτέλεια, να οδηγήσει στη λύση τους».

Δίκαιη πόλη για όλους

Τον ρωτάω λοιπόν για τις δικές του προτεραιότητες, αν εκλεγεί δήμαρχος.

Επ. Γαρδέλης: Οι στόχοι που έχουμε βάλει, ως συνδυασμός «Μαρούσι Μπορείς», είναι να έχουμε καθαρές και ασφαλείς γειτονιές, να έχουμε μία δίκαιη πόλη, που δεν θα αφήνει κανέναν άνθρωπο και καμία γειτονιά πίσω, μία λειτουργική πόλη, που θα ακούει τις ανάγκες των κατοίκων της, μικρών και μεγάλων, μία δημιουργική πόλη, που θα δώσει νέα πνοή στην τοπική οικονομία και κυρίως μία συμμετοχική πόλη, όπου κάθε δημότης θα έχει λόγο.

Η εμπειρία μου, ως Δημοτικός Σύμβουλος τόσο χρόνια, η αγάπη που έχω για το Μαρούσι και το όραμά μου για ένα καλύτερο αύριο είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για τις επεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν και να δώσουν μεγαλύτερη αξία στην πόλη μας και στους πολίτες της.

Θα μου πείτε τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε προς αυτή την κατεύθυνση;


Επ. Γαρδέλης: Έχουμε ένα πρόγραμμα που δίνει λύσεις στα προβλήματα και περιλαμβάνει προτάσεις, που αναβαθμίζουν την πόλη του Αμαρουσίου και την ποιότητα της ζωής των πολιτών του. Μιλάμε για ένα “ζωντανό Μαρούσι” που σημαίνει μία πόλη όμορφη, η οποία σέβεται τους επισκέπτες, αλλά, κυρίως, τους κατοίκους της, με φροντισμένες γειτονιές, καθαρούς δρόμους, ελεύθερους χώρους, ασφαλείς παιδικές χαρές, ανάσες πρασίνου. Με Ομάδες Δράσης του Δήμου, δηλαδή μεικτά συνεργεία Καθαριότητας-Πρασίνου-Τεχνικών Υπηρεσιών, που θα διορθώνουν προβλήματα και θα συντηρούν τις υποδομές της πόλης, συνολικά και όχι αποσπασματικά.

Με «υιοθεσίες» Δημόσιων Χώρων και Πρασίνου, από ιδρύματα και ιδιώτες που επιθυμούν να διατηρήσουμε την πόλη όμορφη. Με επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Με χρήση λαμπτήρων LED αυξημένης φωτεινότητας σε δρόμους και πλατείες, που δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας κι αποτρέπουν από παράνομες δραστηριότητες, αφού στο φως δεν χωράνε «σκοτεινές» πράξεις. Με νέους χώρους πρασίνου και νέες αθλητικές εγκαταστάσεις για όλους. Με ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου μας.

Σεβασμός στους δημόσιους χώρους

Την ίδια ώρα, επειδή σεβόμαστε τους δημόσιους χώρους για τον πεζό, για τους γονείς με παιδικά καρότσια, για τους ηλικιωμένους, για συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες, για όλους, προτείνουμε τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού ανά Πολεοδομική Ενότητα του Δήμου Αμαρουσίου, ώστε να καθοριστούν οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα πεζοδρόμια, για μία πόλη βιώσιμη.

Υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα στο Μαρούσι που μπορούν να λυθούν με απλά, αλλά ουσιαστικά και όχι αποσπασματικά βήματα, όπως το κυκλοφοριακό καθώς και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Επίσης, πολύ σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει, ώστε να αναπτυχθούν δίκαια όλες οι Πολεοδομικές Ενότητες της πόλης και η πρότασή μας για την εκπόνηση ενός νέου γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με κριτήριο όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο της πόλης μας και στόχο τη βιωσιμότητα και το «ευ ζην» όλων μας.

Έχουν γίνει πολλά στο Μαρούσι, όμως μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και η διάθεση να δοθούν. Εγώ δεν έχω ούτε μπλε, ούτε πράσινη, ούτε κόκκινη ματιά. Όλοι οι συμπολίτες μου στα δικά μου μάτια είναι Μαρουσιώτισσες και Μαρουσιώτες. Έχουν την ίδια αξία και για εμένα και για την πόλη μας».

Βλέπω ένα μεγάλο χαμόγελο να σχηματίζεται στο πρόσωπό του και τείνω το χέρι μου να τον ευχαριστήσω και να του ευχηθώ καλή επιτυχία. Σκύβει προς το μέρος μου και μου λέει: «Σ’ αυτές τις γειτονιές θα εξακολουθήσω να γυρνώ κι αν εκλεγώ δήμαρχος. Εγώ δεν θα κάτσω σε ένα γραφείο, κλεισμένος. Εδώ, στον δρόμο, να κάνω πράξη τις υποσχέσεις, να αφουγκράζομαι τις αγωνίες, τα θέλω, τα όνειρα, την ανάσα της πόλης μου».

«Καλή επιτυχία στο “Μαρούσι Μπορείς”», του εύχομαι.

Επ. Γαρδέλης: «Σας ευχαριστώ πολύ».