Log in

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι «όμηροι» της αντιπολίτευσης

Μετά και το πέρας των εκλογών και την ανάδειξη των νέων δημάρχων τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα επικρατήσει μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει. Κι αυτό γιατί δήμαρχοι που εξελέγησαν ακόμη και με ποσοστό πάνω από 65% θα κληθούν να διοικήσουν κάνοντας συμφωνίες με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Γράφει η: 

Αλλιώς δεν θα μπορεί κανείς δήμος να παίρνει αποφάσεις και θα μπλοκάρουν όλες οι διαδικασίες. Ο στόχος της απλής αναλογικής δημιουργήθηκε με την λογική να μην υπάρχει πλέον το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» ενός δημάρχου στην Ελλάδα, αλλά θεωρείται δύσκολο ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις.

Το οξύμωρο είναι ότι έχουμε νικητές στις εκλογές που έχουν λιγότερους συμβούλους από τους ηττημένους. Και γενικώς, όσοι στον πρώτο γύρο πήραν τη δεύτερη θέση, αλλά έκαναν την ανατροπή στο δεύτερο γύρο, θα είναι όμηροι της αντιπολίτευσης αφού έχουν λιγότερους συμβούλους.

Τα πιο ακραία παραδείγματα

Η πιο ενδεικτική περίπτωση είναι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, ο οποίος ήταν δεύτερος στον α’ γύρο αλλά στο β’ γύρο σάρωσε. Όμως, θα έχει 7 συμβούλους στους 49, ενώ ο δεύτερος Ν. Ταχιάος θα έχει 11. Για να μπορέσει να διοικήσει ο δήμαρχος των 2/3 των ψηφοφόρων θα πρέπει να κλείσει συμφωνία με τον κ. Ταχιάο για τους 11 συμβούλους αλλά και με τον τρίτο, κ. Ορφανό ο οποίος έλαβε 7.

Άλλη ακραία περίπτωση είναι εκείνη του Δήμου Ηλιούπολης. Εδώ εξελέγη στον δεύτερο γύρο ο Γ. Χατζηδάκης που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή 15,92% και 6 έδρες σε σύνολο 41. Για να μπορέσει να κυβερνήσει και να καλύψει το «κενό» έως τις 21 έδρες, θα πρέπει να συνεργαστεί τουλάχιστον με δύο ακόμη παρατάξεις εφόσον περιλαμβάνεται σε αυτές εκείνη του απερχόμενου δημάρχου Β. Βαλασόπουλου που είχε έρθει πρώτος και διαθέτει 13 συμβούλους.

Στα Χανιά, ο Π. Σημανδηράκης είχε βγει δεύτερος την πρώτη Κυριακή με 19,09% και 13 έδρες αλλά επικράτησε και θα πρέπει να περάσει αποφάσεις από ένα συμβούλιο με 49 έδρες.

Στη Λευκάδα, ο Χ. Καλός διαθέτει μόλις 6 έδρες σε σύνολο 33, αφού πήρε στον πρώτο γύρο 17,3%.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε δύο περιφέρειες. Στο Βόρειο Αιγαίο, ο Κ. Μουτζούρης διαθέτει 10 έδρες σε σύνολο 41 και στα Ιόνια η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου 12 σε σύνολο 41. Αλλά και στην Αττική, ο κ. Πατούλης (37,63% στον πρώτο γύρο) έχει 38 έδρες σε σύνολο 101 και θα πρέπει να εξασφαλίσει συμμαχίες.

Ποιοι δήμαρχοι θα δυσκολευτούν

Στον Βύρωνα Αττικής, ο νέος δήμαρχος Γρ. Κατωπόδης (50,37%) θα έχει μία έδρα λιγότερη από τον κ. Χρ. Γώγο.

Στην Ζάκυνθο, ο δήμαρχος Ν. Αρετάκης έλαβε 35% περισσότερες ψήφους, αλλά θα έχει μόνο κατά μία έδρα από τον δεύτερο συνδυασμό.

Ο Β. Θώδας νέος δήμαρχος στου Ζωγράφου θα έχει μία έδρα λιγότερη από την αντιπολίτευση.

Στον δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού, ο νέος δήμαρχος Γιώργος Τσίρμπας θα έχει 9 έδρες και ο απερχόμενος δήμαρχος θα έχει 12.

Στην δήμο Αγράφων ο νέος δήμαρχος Αλέξανδρος Καρδαμπίκης θα έχει 7 έδρες και ο απερχόμενος Θεόδωρος Μπάμπαλης θα έχει 8.

Στην δήμο Αιγιαλείας ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος θα έχει 10 έδρες και ο αντίπαλός του Χρήστος Γούτος θα έχει 11.

Το ίδιο και στην Αίγινα όπου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς θα έχει 7 έδρες και ο απερχόμενος Δημήτρης Μούρτζης θα έχει 8!

Στην δήμο Αλεξανδρούπολης ο νέος δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης θα έχει 10 έδρες και ο απερχόμενος Ευάγγελος Λαμπάκης 15 έδρες.

Με διαφορά 234 ψήφους εξελέγη δήμαρχος στα Ιωάννινα ο κ. Μωϋσής Ελισάφ που στον πρώτο γύρο πήρε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο πρώτος του α γύρου κ.  Θ. Μπέγκας κατέχει 14 έδρες. Η ιστορική αυτή αλλαγή στα Γιάννενα έχει και την άλλη πλευρά της. Ο δήμαρχος είναι… μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Στο Διδυμότειχο  ο κ. Ρ. Χατζηγιαννόγλου είναι ο νέος δήμαρχος η παράταξη του οποίου εξέλεξε 7 συμβούλους ενώ ο δεύτερος χθες, κ. Τοκαμάνης έχει ήδη 10 έδρες γιατί στον πρώτο γύρο είχε προηγηθεί.

Στο Αργοστόλι ο νέος δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος θα έχει μία λιγότερη έδρα από τον δεύτερο των εκλογών κ. Αλ. Παρίση.

Εντυπωσιακό αυτό που γίνεται στο Ηράκλειο. Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός θα έχει 12 έδρες και ο Γιάννης Κουράκης 18 γιατί ο δεύτερος είχε προηγηθεί στον πρώτο γύρο.

Στο δήμο Σπάτων- Αρτέμιδος, οι χθεσινοί αντίπαλοι διαθέτουν από 14 έδρες, όπως και στον Ωρωπό, από 17 έδρες.

Στο Παρανέστι, παρά την διαφορά του 13% στον β’ γύρο, οι δύο συνδυασμοί μοιράζονται από 7 έδρες, όπως και στο Μεσολόγγι παρά την διαφορά του 15%.

Στο δήμο Περάματος ο δήμαρχος Ιωάννης Λαγουδάκης θα έχει 7 έδρες και ο αντίπαλός του Ιωάννης Λαγουδάκος θα έχει 8.

Στο δήμο Πετρούπολης ο Στέφανος Βλάχος θα έχει 6 έδρες και ο αντίπαλός του απερχόμενος Ευάγγελος Σίμος θα έχει 8.

Και στο δήμο Πηνειού ο εκλεγείς δήμαρχος θα έχει μια έδρα λιγότερη από την αντιπολίτευση. Το ίδιο και στον δήμο Πρεσπών.

Στο δήμο Πύδνας – Κολινδρού ο απερχόμενος δήμαρχος θα έχει 10 έδρες και ο νεοεκλεγείς 8.

Στον δήμο Πύλου – Νέστορος ο απερχόμενος δήμαρχος θα έχει 10 έδρες και ο νεοεκλεγείς 9.

Στον δήμο Σάμης ο νέος δήμαρχος θα έχει μια έδρα λιγότερη από την αντιπολίτευση. Το ίδιο και στον δήμο Σαμοθράκης. Το ίδιο σκηνικό και στο δήμο Σουλίου.

Στο δήμο Σουφλίου ο νέος δήμαρχος θα έχει 10 έδρες και ο απερχόμενος 13.

Στο δήμο Σπάρτης ο νέος δήμαρχος θα έχει μόλις 12 έδρες και ο αντίπαλός του 16.

Στο δήμο Τρίπολης ο νέος δήμαρχος θα έχει 12 έδρες και η αντιπολίτευση 13.

Στο δήμο Φαιστού ο νέος δήμαρχος θα έχει μια έδρα λιγότερη από την αντιπολίτευση.

Στο δήμο Χερσονήσου ο νέος δήμαρχος θα υπολείπεται μιας έδρας.

Ισάριθμους συμβούλους διαθέτουν οι χθεσινοί μονομάχοι στα Σέρβια, ενώ δήμαρχος εξελέγη ο κ. Χρ. Ελευθερίου με 41 ψήφους διαφορά.

Στην Πετρούπολη, επικράτησε ο κ. Σ. Βλάχος, όμως η αντιπολίτευση με τον κ. Ε. Σίμο διαθέτει δύο παραπάνω συμβούλους. Ακριβώς το ανάλογο συμβαίνει στην Κηφισιά, όπου ο νικητής δήμαρχος κ. Γ. Θωμάκος έχει 10 έδρες ενώ ο κ. Ν. Χιωτάκης 12.

Στην δήμο Αλμωπίας ο νέος δήμαρχος Χρήστος Μπάτσης θα έχει 7 έδρες και ο Θανάσης Χατζηδημητρίου θα έχει 8.

Στον δήμο Δέλτα ο νέος δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης θα έχει 7 έδρες και ο απερχόμενος Μίμης Φωτόπουλος 9.

Στον δήμο Μύκης ο νέος δήμαρχος θα έχει 7 έδρες και ο απερχόμενος 9 έδρες.

Το ίδιο και στο δήμο Μυκόνου όπου ο δήμαρχος θα έχει 11 έδρες και ο αντίπαλος του 12.

Στο δήμο Νέας Ιωνίας η δήμαρχος θα έχει 9 έδρες και η αντιπολίτευση 15.

Στο δήμο Πάτμου ο δήμαρχος πήρε 5 έδρες και ο αντίπαλός του 7.

Στο δήμο Πεντέλης η νέα δήμαρχος πήρε 9 έδρες και ο αντίπαλός της κ. Στεργίου 11.