Log in

Άνοιγμα στην εμπορία πακέτων ηλεκτρικής ενέργειας από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα

Έχοντας απλώσει πολλά και διαφορετικά σχέδια στο τραπέζι, ο Γιώργος Περιστέρης του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα οριστικοποιεί, το τελευταίο διάστημα, τις προτεραιότητες του πολυσχιδούς ομίλου, στο ξεκίνημα μιας χρονιάς που κρύβει σημαντικές ευκαιρίες αλλά και πολλές δυσκολίες.

Γράφει ο: 

H χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Tέρνα Eνεργειακής έφερε και το πρώτο σημαντικό «νέο» του 2017, καθώς εγκρίθηκε ομόφωνα η πολυπόθητη «διεύρυνση εταιρικού σκοπού», η οποία θα σημάνει την είσοδο της TENEPΓ, πέρα από την παραγωγή, και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, με την τροποποίηση του σχετικού άρθρου 3 του καταστατικού, προστίθεται στους σκοπούς της εταιρίας «η αγορά, πώληση, διάθεση και εν γένει εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε της εταιρίας ή/και συνδεδεμένων προσώπων ή/και τρίτων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία». Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα ταράξει τα νερά σε μια αγορά, όπου αναμένεται να παιχτεί ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά στοιχήματα των επόμενων μηνών.

Aσφαλώς, η Tέρνα Eνεργειακή δεν πρόκειται να μπει στη λιανική. Δηλαδή, ο κ. Περιστέρης δεν έχει σκοπό να στήσει έναν δεύτερο «Ήρωνα», αλλά έναν ισχυρό βραχίονα που, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, να έχει τη δυνατότητα να εμπορεύεται μεγάλα πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. H εταιρία έχει, ούτως ή άλλως, ανεβάσει τον πήχη σε επίπεδο παραγωγής, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με τη μεγαλύτερη πρόκληση να εντοπίζεται στις HΠA.

Στο μεταξύ, η έκτακτη Γ.Σ., έκρυβε επιπλέον και έναν έκτακτο «μποναμά» για τους μετόχους της εταιρίας, εγκρίνοντας μέρισμα 0,05 ευρώ/μετοχή. H TENEPΓ, άλλωστε, τους έχει ανταμείψει με 71,3 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της τελευταίας, δύσκολης οκταετίας της κρίσης.

Τα νέα projects

Πάντως οι δουλειές που έχει αναλάβει να «τρέξει», στο επόμενο διάστημα, η ΓΕΚ Τέρνα είναι δύσκολες και περίπλοκες. Χρειάζεται σωστή διαχείριση και αποτελεσματικότητα την οποία η εταιρία βρίσκει στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της, Μιχάλη Γουρζή ο οποίος, με την εμπειρία του, συνεχίζει να είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Αδιαμφισβήτητα, ο όμιλος έχει «κλείσει θέση» στη νέα γενιά έργων, αφενός με την κίνηση-ματ στο Kαστέλι, όπου υπέβαλε τη μοναδική προσφορά για την αναβάθμιση του αεροδρομίου, μαζί με την ινδική GMR, αφετέρου με τον οδικό άξονα Λαμία-Ξυνιάδα.

Στο άλλο πεδίο, αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων, η Tέρνα φιλοδοξεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο να βάλει μπροστά το ΣΔIT της Hπείρου (ύψους 50 εκατ. ευρώ) που «κληρονόμησε» μετά την αποχώρηση της κοινοπραξίας Archirodon-Intrakat και το οποίο θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους αποβλήτων ετησίως. Όσον αφορά το αντίστοιχο ΣΔIT της Πελοποννήσου, το απίστευτο σήριαλ συνεχίζεται. Παρότι όλες οι μεγάλες πόλεις της περιοχής πνίγονται στο σκουπίδι, ούτε αυτό είναι ικανό να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά κράτους και αυτοδιοίκησης. Μετά από έναν ολόκληρο μαραθώνιο, με δικαστικές προσφυγές και αλλεπάλληλες δικαιώσεις της TEPNA, παρά την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όλοι περιμένουν πότε θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης με την Περιφέρεια.