Log in

Η εισηγμένη (Kαραμολέγκος), ο δανεισμός (για την "Κατσέλης") και ο φαρμακερός ΦΠΑ (στην εστίαση)

Ο ισχυρός άνδρας της γνωστής αρτοβιομηχανίας και CEO Μανώλης Καραμολέγκος μαθημένος στα δύσκολα συνεχίζει τα διαδοχικά του «ανοίγματα».

Γράφει ο: 

Όμως, πέρα από τις επιτυχίες, -δεδομένου ότι η Καραμολέγκος είναι leader στην κατηγορία του «συσκευασμένου», με 18% διαφορά από την 2η Elbisco-, συσσωρεύτηκαν και προβλήματα, με κυριότερο τον υψηλό δανεισμό. Που σαφώς «επιβλήθηκε» από τις καταστάσεις, καθώς ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι επεκτατικές κινήσεις χρειάζονται «καύσιμα».

Mόνο για να «τρέξει» το brand του «Kατσέλη» έριξε 10 εκατ. σε νέα γραμμή παραγωγής και ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων, με τις επιδόσεις στο ράφι να είναι ακόμη μακριά από το στόχο για μερίδιο κοντά στο 9% φέτος. Πάντως, ο Μανώλης Καραμολέγκος στην Γενική συνέλευση των μετόχων στις 11 Απριλίου φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος τονίζοντας τα εξής: «Τα πρώτα δείγματα από την πορεία του νεοαποκτηθέντος εμπορικού σήματος «Κατσέλης» είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο ασφαλέστερα συμπεράσματα θα προκύψουν περίπου σε ένα δωδεκάμηνο από σήμερα».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Καραμολέγκος στην Γενική συνέλευση καυτηρίασε το θέμα του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση: «Η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 24% στην εστίαση είναι θάνατος. Μια δίκαιη επιβάρυνση θα μπορούσε να είναι το 13%, ή και ακόμη χαμηλότερο ποσοστό. Με το 24%, όχι μόνο πλήττεται η κατανάλωση τόσο βασικών προϊόντων, αλλά επιπλέον οι επιχειρήσεις που τηρούν το νόμο αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό όλων εκείνων που δεν τον εφαρμόζουν. Η οικονομία μας βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, καθώς παρατηρείται φέτος μείωση της ζήτησης σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που διατίθενται μέσω των super markets. Μιλάμε για τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα και όχι για είδη πολυτελείας. Εμείς ως όμιλος αναμφίβολα έχουμε επηρεαστεί. Μειώσαμε τις τιμές και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα μερίδιά μας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να περιορίσουμε και το κόστος μας. Το ζητούμενο για τις εταιρείες είναι να παραμείνουν στην αγορά μέχρις ότου περάσει αυτή η κρίση. Εμείς καταφέρνουμε να προσαρμοζόμαστε ικανοποιητικά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται».

Στο μεταξύ, οι μέτοχοι της Καραμολέγκος ψήφισαν ομόφωνα την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως και 48 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας (με δυνατότητα παράτασης 1+1 έτος), με επιτόκιο Euribor+4% και περίοδο χάριτος 18 μηνών.

Για τον Μαρινόπουλο

Ο CEO της εισηγμένης, αναφερόμενος στο φέσι του Μαρινόπουλου που φτάνει τα 10,6 εκατ ευρώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά τα εξής :«Tο 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την εταιρία, καθώς εκτός των άλλων υπήρξαν και οι παρενέργειες από τις εξελίξεις στην αλυσίδα Μαρινόπουλος (εγγραφή προβλέψεων για το 50% της συνολικής απαίτησης. Το υπόλοιπο μισό εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα). Ο όγκος των πωλήσεων της Καραμολέγκος αυξήθηκε ελαφρά την προηγούμενη χρονιά, αλλά οι πωλήσεις σε αξία κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα».

Σχετικά τώρα με τους φετινούς στόχους της Καραμολέγκος, ο διευθύνων σύμβουλός της υποστήριξε: «Παρά τη δυσμενή συγκυρία, θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας μέσα από την ενίσχυση-διεύρυνση της υπάρχουσας γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων μας».