Log in

Η ΕΛΓΕΚΑ βάζει… «πλάτη» για να διασωθεί η Καλλιμάνης Α.Ε

Η οικογένεια Καλλιμάνη θέλοντας να διασώσει την λειτουργία της εταιρία της  αποφάσισε να συνεργαστεί  με την ΕΛΓΕΚΑ, ώστε τα προϊόντα της να ξαναβγούν στον «αφρό»… του λιανεμπορίου. Στόχος αυτής της στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρία του Αλέξανδρου Κατσιώτη είναι   η Καλλιμάνης  να βοηθηθεί και να ξαναβρεί τον επιχειρηματικό της βηματισμό. 

Γράφει ο: 

Συγκεκριμένα, η ΕΛΓΕΚΑ θα αναλάβει την κάλυψη υπηρεσιών πωλήσεων και logistics, αποκλειστικά για την αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου. Επίσης, η εισαγωγή των προϊόντων της θα γίνεται στο εξής από την ΕΛΓΕΚΑ, ενώ θα αλλαχθούν οι συσκευασίες  της Καλλιμάνης. Παράλληλα, τις παραγγελίες και τις οικονομικές συναλλαγές με τους λιανέμπορους θα διαχειρίζεται η εταιρία του Αλέξανδρου Κατσιώτη.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, η  οικογένεια Καλλιμάνη θα συνεχίσει να έχει λόγο στην τιμολογιακή πολιτική, τους όρους πληρωμής αλλά και στις τεχνικές προδιαγραφές  των προϊόντων  της εταιρίας.  

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας κ. Ντίνα Καλλιμάνη  σύμφωνα με πληροφορίες της fmvoice.gr  αναμένεται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα την είσοδο ευρωπαϊκού fundτροφίμων, το οποίο θα αναλάβει την εταιρία ως βασικός μέτοχος, με πλειοψηφικό πακέτο 80% των μετοχών, ενώ το 20 % θα παραμείνει στα χέρια της Οικογένειας Καλλιμάνη. Με την κίνηση αυτή, η Καλλιμάνης θα αποκτήσει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία της για να εξοφληθούν άμεσα πιστωτές και εργαζόμενοι αλλά και κεφάλαιο κίνησης. Όμως τoζητούμενο για την Καλλιμάνης είναι το πώς θα προχωρήσει η αναχρηματοδότηση των δανείων, καθώς το κοινό ομολογιακό δάνειο με όλες τις συνεργαζόμενες συστημικές τράπεζες, ύψους 47,8 εκατ. ευρώ της εταιρίας, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Από πέρσι οι συνθήκες στην εταιρία έγιναν πολύ δύσκολες, με απομακρύνσεις ανώτατων στελεχών, χωρίς cashflow ,ενώ οι εργαζόμενοι παρέμειναν για σημαντικό χρονικό διάστημα απλήρωτοι.

Μονάδες Παραγωγής

Η Καλλιμάνης εδρεύει στην Ελίκη του Αιγίου στον νομό Αχαΐας και διαθέτει δυο εργοστασιακές μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης ψαριών και θαλασσινών. Το 2001 παρουσίασε σειρά ημιέτοιμων θαλασσινών γευμάτων με την ονομασία «Kallimanis Πιάτα ημέρας», το 2007 εγκαινίασε εξαγωγική δραστηριότητα με επώνυμα προϊόντα της σε χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Βόρειας Ευρώπης, ενώ το 2009 επεκτάθηκε στην αγορά της μαζικής εστίασης στην Γερμανία με ειδική σειρά προϊόντων. 

Το 2014 απορρόφησε την ομοειδή συγγενική εταιρία Καλλιμάνης Εμπορική, ενώ το 2015 απέκτησε την κυπριακή εταιρεία ακινήτων Casco Days αντί ποσού 1,7 εκατ. ευρώ. Διαθέτει στην αγορά, μεταξύ άλλων, σειρά ελληνικών φρεσκοκατεψυγμένων ψαριών με το σήμα της. Λειτουργεί υποκαταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στο δεύτερο εργοστάσιό της γίνεται επεξεργασία και τυποποίηση κατεψυγμένων πρώτων υλών ψαριών και μαλακίων. Καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν είναι αρκετή για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση γίνεται εισαγωγή πρώτων υλών από τρίτες χώρες  που βρίσκονται σε Ασία, Λ. Αμερική και Αφρική. Η Kallimanis παράγει σε ετήσια βάση 14.000 τόνους κατεψυγμένων αλιευμάτων στις δύο υπερσύγχρονες εργοστασιακές της μονάδες. Το χταπόδι είναι η ναυαρχίδα της καθώς επίσης και το φιλέτο γλώσσας.