Log in

Μ. Παναγιωτάκης: Ευκαιρία για καλύτερη ΔΕΗ οι αλλαγές στην αγορά

Μία διαφορετική ΔΕΗ, με μικρότερα μερίδια, αλλά ισχυρότερη, θα προκύψει από τις αλλαγές που δρομολογούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ο ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Γράφει ο: 

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους παράγοντες να συναινέσουν σε μετασχηματισμό της αγοράς «χωρίς τις στρεβλώσεις και τα λάθη του παρελθόντος», τονίζοντας ότι ο ενεργειακός τομέας αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στην προσπάθεια να βγει η χώρα από τα μνημόνια και στον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής εποχής.

Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε ανέφικτο τον στόχο για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ σε επίπεδα κάτω του 50% έως το τέλος του 2019 όπως προβλεπεται στη συμφωνία με τους Θεσμούς, καθώς θα πρέπει στο επόμενο διάστημα πάνω από 4,5 εκατ. μετρητές να αλλάξουν προμηθευτή!

Παράλληλα σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος στόχος παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς, ενώ με τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, ακόμη και με 45 ευρώ τη μεγαβατώρα, οι εναλλακτικοί προμηθευτές αποκτούν ποσότητες κατά 20-25% φθηνότερα απ’ ότι αγοράζει η ΔΕΗ στην χονδρεμπορική, με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά,η ΔΕΗ έχει χάσει μόλις το 3,5% των πελατών της, ενώ ορισμένοι εναλλακτικοί προμηθευτές αρχίζουν να καταγράφουν επισφάλειες, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαν επιλεγμένο πελατολόγιο.

«Η ΔΕΗ θα γίνει καλύτερη, θα βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχει», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα εκδίδει μηνιαίους λογαριασμούς, θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πελατών της και να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση.

Χαρακτήρισε επικίνδυνη τη διαφορά των μεριδίων μεταξύ χονδρικής και λιανικής αγοράς, επικαλούμενος την κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί η αγορά, πέρυσι, καλώντας σε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές αγορές με στόχο τη στήριξη της εθνικής οικονομίας, την παραγωγή φθηνότερης ενέργειας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Επεσήμανε επίσης ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να ακούσουν τη φωνή των καταναλωτών, κυρίως των μεγάλων, που διατηρούν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

«Το κόστος για τους ευάλωτους καταναλωτές δεν μπορεί να το επωμίζονται οι προμηθευτές, αλλά ο προϋπολογισμός», σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, ζητώντας να μελετηθούν οι παθογένειες και να ανοίξει σωστά η αγορά. Σημείωσε επίσης ότι η αποεπένδυση από τους λιγνίτες, που επιβάλλεται στην επιχείρηση, αντιμετωπίζεται από την ίδια τη ΔΕΗ ως μία μεγάλη ευκαιρία για να στραφεί σε νέες πιο αποδοτικές επενδύσεις, σε ΑΠΕ, στα ορυχεία και τη δεύτερη μονάδα της Φλώρινας, στα δίκτυα διανομής με την προώθηση των «έξυπνων μετρητών».

Ακόμη και χωρίς τη δεσπόζουσα θέση, η ΔΕΗ θα έχει καθοριστικό ρόλο στη μελλοντική λειτουργία της αγοράς, καθώς «εκσυγχρονιζόμαστε και προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης, ανακοινώνοντας ότι η επιχείρηση επεκτείνεται στο φυσικό αέριο, στην ηλεκτροκίνηση και στην ενεργειακή αποδοτικότητα.


Ομιλία Τσοτσορού

Ο πρόεδρος του ομίλου «ΕλληνικάΠετρέλαια» Στάθης Τσοτσορός επεσήμανε τη σημασία που έχει η σωστή εκτίμηση των διεθνών εξελίξεων, η οποία οδηγεί σε σωστά συμπεράσματα και ορθό σχεδιασμό τις επιχειρήσεις του μεγέθους και του χαρακτήρα των ΕΛ.ΠΕ., που διαθέτουν εξωστρέφεια και είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ο μετασχηματισμός των αγορών είναι πολυσύνθετο πρόβλημα, που περιλαμβάνει παραμέτρους όπως η ενεργειακή ασφάλεια, οι στόχοι για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, η ενεργειακή κατανάλωση και η ενεργειακή ένταση. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα σε όλες τις παραμέτρους το συμπέρασμα είναι ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, ο κ. Τσοτσορός επεσήμανε ότι στις προηγούμενες δεκαετίες καταγράφηκε αδυναμία προγραμματισμού από την πολιτεία, με αποτέλεσμα τις αστοχίες του παρελθόντος.

Παράλληλα, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, για τις οποίες έχουν ενδιαφερθεί κορυφαίοι διεθνείς όμιλοι, αποτελούν κρίσιμο θέμα για την εγχώρια ενεργειακή αγορά, ενώ κάλεσε να προχωρήσει ο ορισμός της ΑΟΖ τουλάχιστον με τις χώρες που δεν υπάρχουν προβλήματα, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Ιταλία, ώστε να ανοίξουν κι άλλες περιοχές για παραχώρηση.

Όσον αφορά στους βασικούς στόχους του στρατηγικού προγράμματος των ΕΛ.ΠΕ., ο κ. Τσοτσορός ανέφερε ότι είναι προσαρμοσμένες με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενεργειακή αποδοτικότητα, δημιουργώντας ισχυρό χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες στο φυσικό αέριο τον ηλεκτρισμό, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του ομίλου.

«Μόνο έτσι θα έχει ανταγωνιστική παρουσία σε όλες τις αγορές και μόνο έτσι θα έχει προοπτικές για το μέλλον» επεσήμανε ο κ. Τσοτσορός, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι για το 2017 ο όμιλος εντάχθηκε στις 100 κορυφαίες ενεργειακές εταιρίες παγκοσμίως, στη λίστα του Reuters.

«Ο όμιλος δηλώνει εμφατικά παρόν στον ενεργειακό μετασχηματισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», κατέληξε ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ.

ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Ο επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου κάλεσε όλους τους παράγοντες να συμβάλουν στη μετεξέλιξη της αγοράς, αφήνοντας στην άκρη τα στενά συμφέροντά τους και να βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, που θα καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς και θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Δεν θα αφήσουμε καταναλωτές χωρίς ενέργεια, δεν θα αφήσουμε τα ταμεία χωρίς έσοδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου.


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης τόνισε ότι η ελληνική αγορά είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τα όσα προβλέπει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της Ε.Ε., με μείωση της συμμετοχής του άνθρακα, μετάβαση σε καθαρή ενέργεια και αναβάθμιση δικτύων.

Παρουσίασε τις τρεις προτεραιότητες του Διαχειριστή, που είναι:

  • Η ταχύτατη υλοποίηση των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα,
  • Η εναρμόνιση με το target model
  • H οργανωτική αναδιάρθρωση του ΑΔΜΗΕ, ώστε να υλοποιηθούν οι δύο προηγούμενες προτεραιότητες.

Για τις νέες διασυνδέσεις, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι προχωρά η διασύνδεση των Κυκλάδων και μέσα στο 2018 ξεκινούν ταέργα για τη «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης με την Πελοπόννησο, που από μόνη της θαμειώσει κατά 150 εκατ. ευρώ τις ΥΚΩ, σε ετήσια βάση.

Η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης (με την Αττική) με βάση το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023, αλλά ο ΑΔΜΗΕ προσπαθεί να επιταχύνει το έργο, εντάσσοντάς το στον EuroAsia Interconector. Παράλληλα προωθεί τη δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και τις υπόλοιπες διασυνδέσεις στην περιοχή, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, που προωθεί η Ε.Ε. και για την υλοποίησή της υπολογίζεται ότι απαιτούνται επενδύσεις στα δίκτυα ύψους 150 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.