Log in

M. Παναγιωτάκης: Τα σχέδια της ΔΕΗ για τους λιγνίτες, με Κινέζους στην Τουρκία για νέο σταθμό

Τη σπουδαιότητα της λιγνιτικής παραγωγής για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συζήτηση για την αποεπένδυση της ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα, από όλους και κυρίως από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Γράφει ο: 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, η λιγνιτική παραγωγή είναι απαραίτητη «τόσο για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, όσο και για λόγους οικονομικούς», όπως η θωράκιση της χώρας από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου και το εμπορικό ισοζύγιο.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι εκτός από τη νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, που κατασκευάζεται από τη ΔΕΗ, η επέομενη επένδυση (Μελίτη ΙΙ) θα πρέπει να γίνει από ιδιώτες, αν και η ΔΕΗ είχε προετοιμαστεί σε συνεργασία με την κινεζική CMEC, αλλά «αυτό το project δεν ολοκληρώθηκε γιατί μας πρόφτασαν οι εξελίξεις».

«Στα πλαίσια της αποεπένδυσης, θα κατασκευαστεί η δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης, επένδυση της τάξεως για τη ΔΕΗ 750 εκατ. ευρώ. Ίσως ο ιδιώτης την κατασκευάσει με λιγότερα χρήματα, δεν παύει όμως να είναι πολύ μεγάλη επένδυση. Επίσης, θα γίνουν επενδύσεις για το άνοιγμα των ορυχείων της Βεύης και του Κλειδιού, και έτσι θα δημιουργηθούν πάνω από 600-700 θέσεις εργασίας», σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος επεσήμανε επίσης ότι με τη νέα επένδυση η Φλώρινα θα μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο.

Όσον αφορά στο Αμύνταιο, που δεν εντάχθηκε στη συμφωνία για την αποεπένδυση, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι με βάση τις διαβουλεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., είναι στην πλήρη ευχέρεια της ΔΕΗ να το αξιοποιήσει όπως νομίζει, με βάση την εκτίμηση ότι για το εγχώριο ενεργειακό σύστημα απαιτείται η λιγνιτική παραγωγή στην επόμενη 10ετία να διαμορφωθεί στο 25%-28%. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα ανακαινησθεί και θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά, σε συνεργασία με «κάποιο συνεταίρο, ο οποίος θα αναλάβει και τη σχετική επένδυση».

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες μονάδες που θα διατεθούν σε ιδιώτες (Μεγαλόπολη), ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε: «Είναι φανερό ότι η μεταλιγνιτική εποχή είναι επί θύραις. Ποια είναι τα δεδομένα; Θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και αυτό θα φανεί γρήγορα, με άμεσα μέτρα που θα πάρουμε εμείς ως ΔΕΗ, αλλά και με συγκεκριμένες προβλέψεις της σύμβασης, στην οποία εμείς ως ΔΕΗ, θα έχουμε πρωτεύοντα ρόλο. Ακόμη θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας γιατί θα συνεχιστεί η παροχή της τηλεθέρμανσης και θα γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση για την οποία τον κύριο ρόλο θα παίξει η ΔΕΗ. Γιατί η ΔΕΗ ήταν εκείνη η οποία εκμεταλλευόταν τα ορυχεία 50 και πλέον χρόνια. Ο νέος επενδυτής θα τα εκμεταλλευθεί πολύ λιγότερο. Θα υπάρχει λοιπόν μια αναλογικότητα, στο πλαίσιο της οποίας ο ρόλος της ΔΕΗ θα είναι καθοριστικός».

Το καλύτερο δυνατό τίμημα

«Τι σημαίνει λοιπόν για τη ΔΕΗ η αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής; Το ζητούμενο προφανώς είναι αυτή η αποεπένδυση να γίνει με συμφέροντες όρους. Δηλαδή με το καλύτερο δυνατό τίμημα. Και αυτό θα επιδιώξουμε και για αυτό εργαζόμαστε. Με αυτό το καλύτερο τίμημα αφενός θα βελτιώσουμε τα χρηματοοικονομικά μας και αφετέρου θα προβούμε σε άλλες επενδύσεις στα πλαίσια του συνολικού αναπροσανατολισμού του παραγωγικού μας μοντέλου» σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ θα επιδιώξει την αποεπένδυση («έστω και αν γίνεται αναγκαστικά»), να την μετατρέψει σε ευκαιρία.

Όσοαν αφορά στις οικονομικές εξελίξεις, ο επικεφαλής της ΔΕΗ επεσήμανε: «Το ζητούμενο είναι το χαμηλό και ελεγχόμενο (σ.σ. ενεργειακό) κόστος. Έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και δομικούς μετασχηματισμούς στον ηλεκτρισμό: κλιματική αλλαγή, εξελίξεις της τεχνολογίας οι οποίες είναι ραγδαίες και επιταχυνόμενες, ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα έχει τις ιδιαιτερότητές της, αλλά δεν μπορεί, να μείνει σε αυτές, θα ακολουθήσει και θα συντονιστεί. Έτσι λοιπόν πρέπει να αναπτύξουμε οπωσδήποτε σαν χώρα τις ΑΠΕ, να προχωρήσουμε στην εξοικονόμηση και στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, να αναβαθμίσουμε τα δίκτυα στην προοπτική των έξυπνων δικτύων, να αναπτύξουμε τις διασυνδέσεις των νησιών και τις διασυνοριακές, και βέβαια θα πρέπει να ανοίξει ομαλά και να λειτουργήσει η αγορά αποτελεσματικά όπως έχουμε επισημάνει ως ΔΕΗ πάρα πολλές φορές. Δεν θα τα επαναλάβω, είναι γνωστά. Μόνο θα τονίσω ότι προκειμένου η αγορά να ανοίξει ομαλά πρέπει να γίνει ακριβής προσδιορισμός της, όλων των κατηγοριών των καταναλωτών».

«Ιδιαίτερα για τη βιομηχανία το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάρα πολύ σημαντικό. (…) Δεδομένο είναι ότι σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, περιορισμού του μεριδίου της ΔΕΗ και της αποεπένδυσης, η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να παίζει τον υποστηρικτικό ρόλο που παίζει σήμερα στην τροφοδοσία ιδιαίτερα της ενεργοβόρου βιομηχανίας, με προνομιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αναπόφευκτα πρέπει να οδηγήσει τη βιομηχανία σ’ ένα συμπέρασμα: να υπάρξει άμεση και ενεργός εμπλοκή της στο τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν μπορεί οι βιομηχανίες να παραμένουν παθητικοί καταναλωτές. Θα πρέπει να γίνουν ενεργοί παίχτες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ας μου επιτραπεί να κάνω έκκληση από αυτό το βήμα: οι μεγάλοι βιομήχανοι, η ενεργοβόρος βιομηχανία θα πρέπει να δουν με προσοχή και να λάβουν μέρος στη διαδικασία της αποεπένδυσης. Με όρους στρατηγικής και με τους κατάλληλους συμμάχους πιστεύω ότι αν μελετηθούν οι όροι της συμφωνίας και οι εξελίξεις θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν θετικές προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

«Κρίσιμος παράγοντας είναι ο σωστός μετασχηματισμός του σημερινού μοντέλου της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του target model. Δεν επιτρέπεται, είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας και για τη βιομηχανία, να αναπαραχθεί το σημερινό παθογενές μοντέλο. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στο νέο μοντέλο, με καθοριστικό το ρόλο των διμερών συμβολαίων. Οι βιομηχανίες θα μπορούν να παράγουν και να διαθέτουν το μέγιστο δυνατό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις δικές τους ανάγκες».

Επένδυση στην Τουρκία


«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισημοποιήσουμε και θα δημοσιοποιήσουμε συγκεκριμένες δράσεις, συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες θα είναι πολύ θετικές και για τη ΔΕΗ και για τη χώρα. Σήμερα σας πληροφορώ ότι, σε συνεργασία με την κινεζική SHENHUA, τον κολοσσό αυτό, εξετάζουμε να επενδύσουμε από κοινού και να λειτουργήσουμε ένα λιγνιτικό σταθμό στην Τουρκία 1.000 MW», αποκάλυψε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η γενική αντίληψη της διοίκησης είναι: Η ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλη και καθοριστικής σημασίας εντός των συνόρων της χώρας. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς τα πράγματα και τα μεγέθη θα είναι εντελώς διαφορετικά. Αυτό συνιστά μεγάλη πρόκληση. Για αυτό στρατηγική επιλογή μας είναι, πρώτον να γίνουμε leader στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής μας με διάφορες δράσεις και επενδύσεις», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.