Log in

Φιάσκο το deal για Εθνική Ασφαλιστική!

Οριστική ρήξη του Κάλαμος με την Exin, διεκδικεί δικαστικά «φέσι» 41 εκατ. δολ. Έκθετος ο Φραγκιαδάκης, δυσκολεύει το τεστ αντοχής της Εθνικής.

Γράφει ο: 

Διαλύεται η κοινοπραξία των επενδυτών που έφθασε, το περασμένο καλοκαίρι, στο μεγάλο deal για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς ο Τζον Κάλαμος προσέφυγε σε αμερικανικό δικαστήριο κατά της ολλανδικής Exin, για «φέσι» 41 εκατ. δολ.

Η διάλυση της κοινοπραξίας αφήνει έκθετη τη διοίκηση Φραγκιαδάκη της Εθνικής Τράπεζας, που κινδυνεύει να πάει στα τεστ αντοχής χωρίς το μεγάλο όφελος στην κεφαλαιακή επάρκεια (1,1%) από την πώληση της ασφαλιστικής. Η μετοχή της τράπεζας υποχωρεί στο άνοιγμα των σημερινών συναλλαγών στο ΧΑ, την ώρα που ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης κερδίζει έδαφος.

Η Calamos Family Partners (CFP), μη εισηγμένη holding των Κάλαμος και Κουδούνης, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αγωγή σε δικαστήριο της Κομητείας Κουκ, στο Ιλινόις, διεκδικώντας 41 εκατ. δολ. πλέον τόκων από την Exin, για δάνειο που βρίσκεται σε υπερημερία (default) από το τέλος του 2017.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι η Exin δεν έχει δώσει επαρκή στοιχεία για τον τρόπο χρήσης του δανείου και ζητείται να επιβληθεί από το δικαστήριο στην ολλανδική ασφαλιστική, που από τα τέλη του 2017 αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, να ενημερώσει πλήρως για το πώς αξιοποίησε τα κεφάλαια.

Εξάλλου, η CFP ανακοίνωσε ότι έστειλε εξώδικο στην Exin, ζητώντας να πάψει να αναφέρεται η ολλανδική ασφαλιστική με οποιοδήποτε τρόπο στην CFP και τις άλλες εταιρείες του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου. Αυτό σηματοδοτεί τον τερματισμό της συνεργασίας των δύο πλευρών γενικά, αλλά και, ειδικότερα, για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Εκπρόσωπος της CFP προέβη σε αυστηρή δήλωση: «Αν και δεν σχολιάζουμε κανονικά τις ιδιωτικές επενδύσεις μας, έχει καταστεί σαφές στον κ. Κάλαμος και τον κ. Κουδούνη ότι τα δικαιώματά τους ως πιστωτές δεν γίνονται σεβαστά και, συνεπώς, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό το βήμα (σ.σ.: την προσφυγή στο δικαστήριο) για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους».

Η οριστική ρήξη της Exin με τους Αμερικανούς, που σημαίνει ότι δεν θα μετέχουν ούτε ως μειοψηφικοί μέτοχοι στην κοινοπραξία, εντείνει το σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς η Exin έχει πλέον ελάχιστο χρόνο, ως την καταληκτική προθεσμία της 28ης Μαρτίου, για να βρει επενδυτές που θα εισφέρουν γύρω στα 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Exin αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας από το φθινόπωρο και είχε ανακοινώσει ότι, σε συνεργασία με τον οίκο PWC θα αναζητούσε επενδυτές για να αντλήσει νέα κεφάλαια. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, στράφηκε, χωρίς αποτέλεσμα, στην Pimco και την Berkshire Hathaway του Γ. Μπάφετ, ενώ εσχάτως ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι διαπραγματεύεται με βρετανικό fund, το οποίο όμως κρίνεται μάλλον «αδύναμο», βάσει των υπό διαχείριση κεφαλαίων που διαθέτει, για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η Exin, που έχει μικρή διαδρομή, καθώς λειτουργεί λιγότερο από δύο χρόνια, δέχθηκε πολύ σοβαρό πλήγμα στο κύρος της από τη δικαστική «επίθεση» των Ελληνοαμερικανών επενδυτών και θα είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσει σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια για την Εθνική Ασφαλιστική.

Εν αναμονή δημόσιας αντίδρασης από την Exin, η αγορά θεωρεί απίθανο να προχωρήσει η συναλλαγή στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και το πιθανότερο είναι ότι η Εθνική θα πρέπει να στραφεί στο δεύτερο διεκδικητή, την κινεζική Fosun, κάτι που, όμως, θα πάρει αρκετό χρόνο και η τράπεζα δεν θα μπορέσει να συνυπολογίσει τα οφέλη από την πώληση στα τεστ αντοχής.