Log in

Όλο το σχέδιο Πειραιώς για την «απογείωση» της MIG

Τι γυρεύει στη Marfin Investment Group (MIG) ο γερμανός Γιόχεν Μίλερ, που προ μηνός απέκτησε το 9,65% της γνωστής εταιρίας συμμετοχών από δύο επενδυτικά funds του Ντουμπάι; Μπήκε στην εταιρία για να μείνει, προσβλέποντας στις σημαντικές υπεραξίες της στο μέλλον ή, απλώς, εκτίμησε ότι μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα κέρδη, εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο για πώληση των θυγατρικών της;

Γράφει ο: 

Απαντήσεις, προς το παρόν, δεν είναι ασφαλές να δοθούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αποχώρηση των Dubai Group Ltd και Dubai Finance Group από τη MIG ήταν, μάλλον, προδιαγεγραμμένη για λόγους που δεν έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα τελευταία χρόνια, τα επενδυτικά κεφάλαια του αραβικού εμιράτου, τα οποία εμφανίζουν πανευρωπαϊκή... υποχώρηση. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι δύο συγκεκριμένες εταιρίες έχουν μηδενίσει, σχεδόν, όλες τις επενδυτικές τους δραστηριότητες.

Ο «μυστηριώδης» κ. Μίλερ

Σε ότι αφορά τον κ. Γιόχεν Μίλερ, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά, εκτός της πληροφορίας ότι, κατά πάσα πιθανότητα, απέκτησε το πακέτο των μετοχών της MIG λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων που υπήρχαν μεταξύ του ιδίου και των funds του Ντουμπάι. Αν τα πράγματα έχουν έτσι, φαίνεται ότι η οικονομική διαφορά των δύο πλευρών ανερχόταν περί τα 11 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο αποτιμάται η χρηματιστηριακή αξία του 9,65% των μετοχών της MIG. Και η απόκτηση του πακέτου αυτού από έναν επενδυτή με ευρωπαϊκή ταυτότητα, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ότι, η αναδιάρθρωση της εταιρίας, στην οποία κατέχει το 31,2% των μετοχών, μπορεί να προσελκύσει, στο άμεσο μέλλον, ενδιαφέρον για την εξαγορά των θυγατρικών της.

Η στρατηγική, που φαίνεται να έχει βάθος και δηλώνει προσεκτικό σχεδιασμό, επιβεβαιώνεται από μία σειρά γεγονότων των τελευταίων μηνών, η συνεκτίμηση των οποίων δηλοί ότι η Πειραιώς σκοπεύει να αποκομίσει σημαντικά οφέλη όταν κρίνει ότι επήλθε η ώρα για τη ρευστοποίηση των συμμετοχών της στη MIG. Γι’ αυτό και το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας της MIG αντιμετωπίστηκε με την έκδοση, τον περασμένο Αύγουστο, ομολογιακού δανείου, μετατρέψιμου σε μετοχές, ύψους 460 εκατ. ευρώ.

Κίνηση-ματ

Σχεδόν ταυτόχρονα με την είσοδο Μίλερ, ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά από την Attica Συμμετοχών του 48,53% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways που κατείχαν οι Mινωικές Γραμμές (θυγατρική του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι). Η εταιρία συμφώνησε, επίσης, στην εξαγορά του 50,3% που κατείχαν στη Hellenic Seaways η Τράπεζα Πειραιώς και μπλοκ μικρομετόχων. Με τον τρόπο αυτό, η Attica Group ελέγχει σχεδόν το 99% της Hellenic Seaways και αποτελεί τον κυρίαρχο «παίκτη» στην αγορά του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου.

Η απόρριψη, επίσης, της πολυσυζητημένης πρότασης του ομίλου Αποστολόπουλου για εξαγορά του 30% των μετοχών του θεραπευτηρίου «Υγεία» επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το μάνατζμεντ του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς δεν βιάζεται για την πώληση των συμμετοχών της MIG, αλλά έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο. Το ίδιο εκτιμάται και για την άλλη εταιρία του χαρτοφυλακίου της MIG, τη Vivartia, που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο τομέα των τροφίμων και της εστίασης.

Η έλευση Θρουβάλα

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί ότι το 2018 μπορεί να αποτελέσει μία καλή χρονιά για τη MIG, οπότε και είναι πιθανή η δρομολόγηση της πώλησης των συμμετοχών της θυγατρικής της, εντός του έτους. Από την άλλη, η διοίκηση της Πειραιώς φαίνεται πως εντάσσει στα ευρύτερα σχέδιά της, η τράπεζα να έχει κυρίαρχο ρόλο στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης και έχει θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η ανάληψη της προεδρίας της MIG -και με εκτελεστικές αρμοδιότητες- από τον πολύπειρο, αποτελεσματικό και «αθόρυβο» μάνατζερ, Παναγιώτη Θρουβάλα, δείχνει ότι οι εξελίξεις επιταχύνονται.

Αυξημένο ενδιαφέρον

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον για κάθε επιμέρους συμμετοχή της MIG από ελληνικούς και διεθνείς ομίλους, με πρωταγωνιστικό ρόλο ο καθένας στον τομέα του. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, της Chipita, δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τη Vivartia, με την οποία τελευταία ακούγεται ότι «φλερτάρει» και πολυεθνικός όμιλος του κλάδου τροφίμων. Το αμερικανικό fund Fortress παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθότι κατέχει ομολογιακό δάνειο της MIG ύψους 150 εκατ. ευρώ και μοιάζει έτοιμο να υποβάλλει πρόταση για την Attica Συμμετοχών, που θεωρείται πολλά υποσχόμενη για τα επόμενα χρόνια λόγω «μπουμ» στον τουρισμό. Ενώ το CVC Capital, μετά την εξαγορά του Metropolitan στο παραλιακό μέτωπο, καλοβλέπει την απόκτηση και του «Υγεία» στα βόρεια προάστια.

Όλα αυτά, βεβαίως, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ως σήμερα. Γιατί η εμφάνιση του κ. Μίλερ στο προσκήνιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές.