Log in

Forthnet: Το πρώτο πογκρόμ απολύσεων για τα «σπασμένα» του golden Πάνου

Η «σφαγή» των εργαζομένων στη Forthnet ξεκίνησε, ήδη, καθώς μέχρι την Παρασκευή έγιναν πάνω από 12 απολύσεις καταξιωμένων δημοσιογράφων, κάτι που προμηνύει το επερχόμενο «τσουνάμι» απολύσεων και ταυτόχρονα εξηγεί και την κωλυσιεργία των τραπεζών στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με την διαδικασία πώλησης της εταιρείας.

Γράφει ο: 

Η ώρα των αποφάσεων από τις τράπεζες για την τύχη της Forthnet πλησιάζει και οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν για τη ζωή ή το θάνατο της πρωτοποριακής, αλλά προβληματικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε έντονη φημολογία ότι είχε υπερισχύσει η επιλογής της... ζωής για την Forthnet, δηλαδή ότι θα γινόταν δεκτή από τις τράπεζες η προσφορά της κοινοπραξίας Odyssey (Γ. Παλυβός) και Athena (fund του Νοτιοαφρικανού Σταν Μίλερ), που φερόταν να υποστηρίζεται κεφαλαιακά από την ολλανδική Reggeborgh Invest της οικογένειας Wessels.

Η πρόταση της κοινοπραξίας είναι να διατηρηθεί σε λειτουργία η Forthnet, χωρίς μείωση προσωπικού και δραστηριοτήτων, και οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους της, χωρίς όμως «κούρεμα» ονομαστικής αξίας, αλλά με μείωση της παρούσας αξίας του μέσω αλλαγής των όρων (επιμήκυνση, κ.α.).

Όμως, προς το παρόν οι τέσσερις τράπεζες δεν έχουν οριστικοποιήσει την απόφασή τους για έγκριση αυτής της προσφοράς, όχι μόνο γιατί δεν ικανοποιούνται από τους όρους διευθέτησης του χρέους, αλλά και επειδή διατηρούν αμφιβολίες για τις πραγματικές δυνατότητες της κοινοπραξίας να οδηγήσει σε εξυγίανση και ανάπτυξη την Forthnet. Επιπλέον, φημολογία των τελευταίων ημερών θέλει τους Ολλανδούς της Reggeborgh Invest να μην παραμένουν «ζεστοί» για το deal.

Απέναντι σε αυτή την προσφορά, βρίσκεται η πρόταση... θανάτου της Forthnet, που έχουν υποβάλει από κοινού οι Vodafone και Wind. Οι δύο εταιρείες που έχουν σταθερά τη δεύτερη και την τρίτη θέση στην αγορά, μετά τον ΟΤΕ, έχουν καταθέσει πρόταση που ικανοποιεί οικονομικά τις τράπεζες, καθώς εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη ανάκτηση οφειλών και δίνει οριστικό τέλος στην περιπέτειά τους με τα δάνεια της Forthnet.

Όμως, αυτό που επιδιώκουν οι δύο εταιρείες είναι να οδηγήσουν εκτός αγοράς τον τέταρτο «παίκτη», διαμοιράζοντας το πελατολόγιο της Forthnet σε σταθερή τηλεφωνία και internet και διατηρώντας την Nova ως κοινή εταιρεία παροχής τηλεοπτικού περιεχομένου όχι πλέον σε πελάτες λιανικής, αλλά χονδρικώς στις δύο εταιρείες, που ήδη χρησιμοποιούν από πέρυσι περιεχόμενο της Forthnet στις συνδρομητικές πλατφόρμες τους. Το σχέδιο των δύο εταιρειών προβλέπει ένταξη της Forthnet στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος.

Τα προβλήματα με αυτή την επιλογή είναι πολλά και προκαλούν «πονοκεφάλους» στους τραπεζίτες. Η εξαφάνιση του τέταρτου παίκτη της αγοράς υπέρ του δεύτερου και του τρίτου θα δημιουργήσει ακόμη πιο έντονα φαινόμενα ολιγοπωλιακής συγκέντρωσης και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει δεκτή από το ρυθμιστή, την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, τουλάχιστον χωρίς να επιβληθούν όροι για την προστασία του ανταγωνισμού.

Η πρόταση Vodafone – Wind οδηγεί σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας, παρότι ένας αριθμός εργαζομένων θα συνεχίσουν να απασχολούνται από τις δύο εταιρείες. Επιπλέον, θα ανοίξουν «τρύπες» στην αγορά, από τη διαδικασία «κουρέματος» των απαιτήσεων προμηθευτών, μέσω του πτωχευτικού δικαίου.

Οι τραπεζίτες ανησυχούν και για πιθανές προστριβές με την κυβέρνηση, καθώς ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, έχει εκφρασθεί με αρκετά έντονο τρόπο κατά της περαιτέρω συγκέντρωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.