Log in

Πόλεμος στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι μέτοχοι κρίνουν την τύχη του Μπόμπολα!

Γράφει ο: 

Κεραυνοβόλο πόλεμο στον Λεωνίδα Μπόμπολα και τον Δημήτρη Κούτρα εξαπέλυσαν χθες οι αδελφοί Καλλιτσάντση, επιδιώκοντας την απομάκρυνσή τους από τον ισχυρότερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας, με την ψήφο των μετόχων μειοψηφίας στην τακτική γενική συνέλευση της 29ης Ιουνίου.

Ο όμιλος που δημιουργήθηκε από το «γάμο» της Άκτωρ (οικογένεια Μπόμπολα, Δ. Κούτρας) και της Ελληνικής Τεχνοδομικής (Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης) σπαράσσεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια από τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κύρια στρατόπεδα μετόχων, που μοιράζονται και τις τέσσερις βασικές εκτελεστικές θέσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Από χθες, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής στα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά χρονικά σύγκρουση, καθώς οι αδελφοί Καλλιτσάντση, που ελέγχουν μόλις 11,8% των μετοχών, υιοθετούν τακτικές μετοχικού ακτιβισμού, με το σύνθημα “Change4Ellaktor” («Αλλαγή για την Ελλάκτωρ») και αντιπαρατίθενται ευθέως με Μπόμπολα – Κούτρα, οι οποίοι ελέγχουν συνολικά πάνω από 20% των μετοχών.

Εκτός από τα δύο αυτά στρατόπεδα, στη μετοχική σύνθεση της Ελλάκτωρ εμφανίζεται με ποσοστό συμμετοχής πάνω από 5% (5,2%, για την ακρίβεια) μόνο το fund Amber Capital Management του Τζόζεφ Ουγκούρλιαν.
Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο κατανέμεται σε μετόχους μειοψηφίας, με ποσοστά συμμετοχής κάτω του 5%, οι οποίοι συγκεντρώνουν συνολικά σχεδόν 60% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην κρίσιμη γενική συνέλευση της 29ης Ιουνίου. Αυτοί θα αποφασίσουν, τελικά, αν η ΕΛΛΑΚΤΩΡ χρειάζεται την αλλαγή που προτείνουν οι αδελφοί Καλλιτσάντση, ή τη διαιώνιση της κυριαρχίας του διδύμου Μπόμπολα – Κούτρα.

Οι αδελφοί Καλλιτσάντση φαίνεται ότι έχουν προετοιμάσει μεθοδικά και αθόρυβα την επίθεσή τους, καθώς έχουν συγκροτήσει μια ισχυρή ομάδα τραπεζικών και επιχειρηματικών στελεχών, καθώς και νομικών, τους οποίους προτείνουν για τις θέσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου, από το οποίο «κόβουν» Λ. Μπόμπολα (διευθύνων σύμβουλος), Δ. Κούτρα (εκτελεστικός αντιπρόεδρος), Μαρία Μπόμπολα και πέντε ακόμη μέλη.

Στο προτεινόμενο συμβούλιο, εκτός από τα ονόματα των αδελφών Καλλιτσάντση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικούν τις θέσεις διευθύνοντος συμβούλου και εκτελεστικού αντιπροέδρου, περιλαμβάνονται ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος (προορίζεται για τη θέση του προέδρου) και οι Ιορδάνης Αϊβάζης, Παναγιώτης Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνας, Αλέξιος Κομνηνός, Δέσποινα – Μαγδαληνή Μαρκάκη, Ελένη Παπακωνσταντίνου.
Οι αδελφοί Καλλιτσάντση στους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον όμιλο για να ξεπερασθεί η δύσκολη συγκυρία.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους, «Οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης, όντες πεπεισμένοι πως το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο της περαιτέρω υποχώρησης της θέσης της στην εγχώρια αγορά, απευθύνονται στο σύνολο των μετόχων του Ομίλου, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώντας από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να λάβει επίσημη θέση επί αυτών».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος, Λεωνίδας Μπόμπολας δηλώνει ότι αρνείται να παραιτηθεί. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, παραμένοντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης στη διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων του ομίλου», τονίζει σε δήλωσή του, και στρέφεται εναντίον των αδελφών Καλλιτσάντση, σημειώνοντας: «Είναι κρίμα, προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα να βάζουν σε κίνδυνο έναν από τους λίγους πνεύμονες ανάπτυξης που έχουν απομείνει στη χώρα».

Η ανακοίνωση

Στη χθεσινή τους ανακοίνωση, οι αδελφοί Καλλιτσάντση αναφέρουν:

Πρωτοβουλία για άρση του Διοικητικού αδιεξόδου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., προκειμένου ο Όμιλος να κατορθώσει να προσφέρει εκ νέου μακροπρόθεσμη αξία στους μετόχους του, έλαβαν σήμερα οι κ.κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και Δημήτριος Καλλιτσάντσης.

Αναγνωρίζοντας τις θεμελιώδεις διαφορές με τους άλλους βασικούς μετόχους σχετικά με τη στρατηγική, την οργάνωση και την εταιρική διακυβέρνηση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. αντίστοιχα, ενώ κατέθεσαν επισήμως αίτημα για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. από τους μετόχους κατά την επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση της 29ης Ιουνίου 2018.

Συγκεκριμένα:

Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., διατηρώντας την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ.
Ο κ. Δημήτριος Καλλιτσάντσης υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., διατηρώντας την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ.
Η ελεγχόμενη από τους κ.κ. Αναστάσιο και Δημήτριο Καλλιτσάντση εταιρεία με την επωνυμία «PEMANOARO LIMITED», ενεργούσα υπό την ιδιότητά της ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και εκπροσωπούσα ποσοστό 5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., υπέβαλε αίτημα εγγραφής στην ήδη δημοσιευθείσα, από 07.06.2018 ημερήσια διάταξη της προς συνεδρίαση, με ημερομηνία 29.06.2018, Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως της Εταιρείας, των ακόλουθων τριών πρόσθετων θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

Ανάκληση (του συνόλου των μελών) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Εκλογή εννέα (9) μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., και ορισμός (μεταξύ αυτών) των Ανεξάρτητων Μελών.

Εκλογή Μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας κατ΄άρθρο 44 Ν. 4449/2017.

Οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης, όντες πεπεισμένοι πως το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο της περαιτέρω υποχώρησης της θέσης της στην εγχώρια αγορά, απευθύνονται στο σύνολο των μετόχων του Ομίλου, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώντας από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να λάβει επίσημη θέση επί αυτών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «CHANGE4ELLAKTOR» («Αλλαγή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ») των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτριου Καλλιτσάντση, προτείνεται η ακόλουθη νέα ομάδα έμπειρων και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητων μελών Δ.Σ., η οποία διαθέτει τις απαιτούμενες ικανότητες και δεξιότητες για να επιδράσει ουσιαστικά και θετικά στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και όλων των μετόχων της:

Γεώργιος Προβόπουλος
Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
Δημήτριος Καλλιτσάντσης
Ιορδάνης Αϊβάζης
Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου
Μιχαήλ Κατούνας
Αλέξιος Κομνηνός
Δέσποινα – Μαγδαληνή Μαρκάκη
Ελένη Παπακωνσταντίνου

Σε σχετική δήλωσή του οι κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημειώνει:

«Πιστεύω ότι έχω εξαντλήσει όλες τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές για τη μεταρρύθμιση του Ομίλου εκ των έσω. Έκανα αυτό το βήμα μετά από προσεκτική σκέψη, βάζοντας στην άκρη τα προσωπικά οφέλη και συναισθήματα και έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των συνεργατών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Παραμένω στο Δ.Σ. ως μέλος, γιατί παραμένω πιστός στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θέλω να την προστατέψω από ενδεχόμενες αποφάσεις που η πλήρης αποχώρησή μου από το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να σηματοδοτούσε. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει δυνατότητες και είμαι σίγουρος ότι με μία διαφορετική διοίκηση μπορεί να τις αξιοποιήσει. Η αλλαγή όμως είναι πλέον επείγουσα και επιβεβλημένη».