Log in

Σε πολιορκία από Farallon και Τράπεζα Πειραιώς ο Λιακουνάκος

Ασφυκτικό κλοιό έχουν δημιουργήσει η Farallon Capital και η Τράπεζα Πειραιώς γύρω από τις υπερχρεωμένες εταιρείες του Θωμά Λιακουνάκου, αλλά ο άλλοτε κραταιός επιχειρηματίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων εξακολουθεί να αμύνεται και μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε Euromedica και Axon Συμμετοχών.

Γράφει ο: 

Ο τελευταίος ελιγμός του Θ. Λιακουνάκου, ο οποίος ήδη έχει καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 16 ετών για υπόθεση εξοπλιστικού προγράμματος και παραμένει ελεύθερος μέχρι να εκδικασθεί η έφεσή του, έγινε χθες.

Η Euromedica ανακοίνωσε ότι στη γενική συνέλευση των μετόχων, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για «λήψη απόφασης για την υιοθέτηση πρόσφορων µέτρων σύµφωνα µε το άρθρο 47 και 48 του Ν. 2190/1920 για την βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Εταιρείας. Αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας µε καταβολή µετρητών, κεφαλαιοποίηση αποθεµατικών και υποχρεώσεων, εισφορά σε είδος και τροποποίηση του περί κεφαλαίου άρθρου (άρθρου 5) του Καταστατικού».

Παρότι από τη συζήτηση αύξησης κεφαλαίου, μέχρι την άντληση των κεφαλαίων υπάρχει μεγάλη απόσταση η πρωτοβουλία της ελεγχόμενης από τον κ. Λιακουνάκο διοίκησης της Euromedica δεν φαίνεται ότι είναι άσχετη με μια κρίσιμη δικαστική διαδικασία, που έχει ορισθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά την προγραμματισμένη συνέλευση της εταιρείας, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας διαχείρισης δανείων DV01, η οποία έχει αναλάβει, για λογαριασμό του fund Farallon Capital, τη διαχείριση δανείων ονομαστικής αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία αγόρασε η Farallon από τρεις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank). Σημειώνεται ότι η Τρ. Πειραιώς δεν είχε πουλήσει τα δικά της δάνεια, ονομαστικής αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Η Farallon απέκτησε τα δάνεια ήδη στις αρχές του χρόνου, σε αρκετά χαμηλή τιμή, και ήδη έχει πετύχει δικαστικές νίκες κατά της πλευράς Λιακουνάκου, η οποία αρχικά προσπάθησε να πετύχει την έκδοση προσωρινής διαταγής για απαγόρευση της μεταβίβασης των δανείων, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε από το δικαστήριο και η κύρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα συζητηθεί το 2019.

Πριν από λίγες ημέρες, μια νέα δικαστική απόφαση δικαίωσε την Farallon. Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας διέταξε την προσωρινή δέσμευση της κινητής περιουσίας της Euromedica μέχρι να συζητηθεί, στις 21 Σεπτεμβρίου, η κύρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Η DV01 ισχυρίσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, για να πετύχει την έκδοση της απόφασης που «δένει τα χέρια» της διοίκησης της Euromedica, ότι ουσιαστικά η πλευρά Λιακουνάκου «γδύνει» την εισηγμένη, μεταφέροντας σε τρίτες εταιρείες ρευστότητα, πελατεία και εξοπλισμό.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίχθηκε στην αίτηση προσωρινής διαταγής ότι εισπράξεις της Euromedica κατευθύνονταν, μέσω POS, σε λογαριασμούς άλλων εταιρειών (Medipol, Euromedica Π. Φαλήρου). Επίσης, εξοπλισμός καταστήματος της Euromedica στην Κηφισιά μεταφέρθηκε στην εταιρεία Medipol, η οποία πήρε και τις τηλεφωνικές γραμμές. Η Medipol ήταν άλλοτε θυγατρική της Euromedica, αλλά πλέον βρίσκεται στον έλεγχο Λιακουνάκου.

Εκτός από τις κινήσεις της Farallon, η οποία έχει στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Euromedica, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη κινηθεί επιθετικά, με στόχο να θέσει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τη μητρική Axon Συμμετοχών και να προχωρήσει στη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών της Euromedica (47,62%).

Η αίτηση της Τρ. Πειραιώς συζητήθηκε στις αρχές Μαΐου και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο. Δεδομένου ότι στο δικαστήριο δεν παρουσιάσθηκαν πειστικά στοιχεία, που να θέτουν υπό αμφισβήτηση ότι η Axon βρίσκεται σε παύση πληρωμών, όπως απαιτεί ο νόμος για να τεθεί μια εταιρεία σε ειδική διαχείριση, η Axon θεωρείται βέβαιο ότι θα φύγει από το διοικητικό έλεγχο Λιακουνάκου, ενώ είναι πολύ πιθανό οι μετοχές της Euromedica να περάσουν στην Farallon, που ήδη είναι μέτοχος της εταιρείας με 17%.

Η δυναμική των εξελίξεων φαίνεται να οδηγεί στην έξοδο Λιακουνάκου από τις εταιρείες που δημιούργησε, αλλά ο επιχειρηματίας δεν δείχνει διάθεση να εγκαταλείψει τη μάχη, έστω και αν πρόκειται για μια μάχη οπισθοφυλακών με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.