Log in

Σε τροχιά πτώχευσης η Folli Follie

Tο πηδάλιο της Folli Follie κλειδώνει σε πορεία πτώχευσης, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν ακόμη έχει στα χέρια της αναμορφωμένο ισολογισμό του 2017 με υπογραφή ορκωτών ελεγκτών και μόνο με ένα θαύμα, πλέον, μπορεί να εγκριθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα.
 

Γράφει ο: 

 
Η προγραμματισμένη σήμερα, εξ αναβολής γενική συνέλευση, όπου αναμενόταν να εγκριθούν οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις οδηγείται σε νέα αναβολή, με πρωτοβουλία της διοίκησης της εταιρείας, επειδή η Ernst & Young δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων, αξιοποιώντας και τα… τερατώδη ευρήματα του ελέγχου από την Alvarez & Marsal στην ασιατική θυγατρική.
 
Ούτε, πολύ περισσότερο, έχει θέσει την υπογραφή της στις οικονομικές καταστάσεις, ώστε να προωθηθούν προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων.
 
Η Folli Follie δεν έχει επιλέξει άλλον ελεγκτή από την ομάδα των τεσσάρων μεγάλων οίκων -κατά πληροφορίες, όλοι αρνούνται να εμπλακούν σε αυτή την υπόθεση-, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση, επιμένει ότι ο έλεγχος και η υπογραφή των καταστάσεων πρέπει να γίνει από την Ernst & Young, δηλαδή τον οίκο που είχε αρχικά επιλεγεί από την εταιρεία, ανεξάρτητα από τον οίκο που θα επιλέξει το Πρωτοδικείο για να διενεργήσει έκτακτο έλεγχο, κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε τον Ιούλιο η Επιτροπή.
 
Ξεπερνούν δε τα όρια της γελοιότητας ορισμένες φήμες των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της Folli Follie είχε εξετάσει και το ενδεχόμενο να υπογράψει τις αναθεωρημένες οικονομικές καταστάσεις ο ελεγκτής της Ecovis, Γ. Βαρθαλίτης, που είχε υπογράψει και τον αρχικό, «πέτσινο» ισολογισμό, για να αποσύρει αργότερα την υπογραφή του.
 
Το αδιέξοδο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, είναι τέλειο, καθώς η Ernst & Young επιμένει σε όσα είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι, ότι δηλαδή θα προχωρήσει μόνο σε επιλεκτικό έλεγχο κονδυλίων του ισολογισμού και όχι σε πλήρη έλεγχο, όπως απαιτούσε από τον Μάιο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 
 
Άλλος σοβαρός ελεγκτικός οίκος, ακόμη και αν δεχόταν να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των ενοποιημένων καταστάσεων, θα ήταν δώρο άδωρο για την εταιρεία: η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και πάντως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί έγκαιρα, ώστε μέχρι τις 22 Νοεμβρίου να έχει υποβληθεί στο Πρωτοδικείο το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας.
 
Η αναμόρφωση του ισολογισμού 2017 είναι απαράβατος όρος, σύμφωνα με τον Πτωχευτικό Κώδικα, για να υποβληθεί σχέδιο εξυγίανσης. Η προσωρινή προστασία της Folli Follie από τους πιστωτές (που ισοδυναμεί με προστασία από την πτώχευση) λήγει στις 22 Νοεμβρίου και δεν μπορεί, βάσει του νόμου, να παραταθεί άλλο.
 
Με άλλα λόγια, αν δεν έχει υποβληθεί ως τις 22 Νοεμβρίου το σχέδιο εξυγίανσης, που θα βασίζεται σε έναν αναμορφωμένο και εγκεκριμένο από τους μετόχους ισολογισμό, ανοίγει ο δρόμος για να πτωχεύσει και να τεθεί σε εκκαθάριση η Folli Follie. 
 
Εναλλακτικά, με βάση το νόμο Δένδια, θα μπορούσαν οι πιστωτές να ζητήσουν την έκδοση δικαστικής απόφασης για να ορίσουν οι ίδιοι διοίκηση και να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας, αλλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό το σενάριο έχει πολύ μικρές πιθανότητες επιβεβαίωσης.
 
Όπως έχει τονίσει και ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Folli Follie, στην αποκλειστική του συνέντευξη στην F&M Voice, «είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί η εταιρεία να σωθεί. Είναι ξεκάθαρα αφερέγγυα και η φήμη της έχει υποστεί σοβαρή φθορά. Ίσως κάποιος βρεθεί να αγοράσει το εμπορικό σήμα και τις γραμμές προϊόντων».