Log in

Τιτάν: Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αλεξάνδρας Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου για την επόμενη ημέρα

Για να στεφθεί με επιτυχία το σύνθετο project της μεταφοράς της έδρας της Τιτάν στις Βρυξέλλες, με είσοδο της μετοχής στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών και Παρισιού δούλεψε σκληρά όλη η διοίκηση της εταιρίας. Το πρόσωπο-κλειδί, όμως, πίσω από το όλο εγχείρημα είναι η «σιδηρά κυρία» της τσιμεντοβιομηχανίας, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου.

Γράφει ο: 

Με το mega deal της οικογένειας Παπαλεξόπουλου, το πρώτο που επιτυγχάνεται είναι η πρόσβαση σε ένα αρκετά μεγαλύτερο εύρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οργανισμών από διάφορες χώρες, πράγμα που δίνει στον Τιτάνα περισσότερες διαπραγματευτικές επιλογές. Επίσης, ο όμιλος διευκολύνει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να επενδύσει στον τίτλο του, καθώς αυτός, πλέον, θα είναι διαθέσιμος στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής.

Με άρωμα.. γυναίκας

Πίσω από αυτή τη σημαντική επιχειρηματική κίνηση βρίσκεται η «σιδηρά κυρία» της τσιμεντοβιομηχανίας, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου, η έμπιστη σύμβουλος του αδελφού της και ισχυρού άνδρα της εταιρίας, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Ως διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού, είναι εκείνη που έχει «τρέξει» όλο το deal με τις ξένες επενδυτικές τράπεζες. Όλη τη δουλειά, τελικά, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις ανέλαβε στην Ελλάδα η HSBC, με γενική συντονίστρια την Ελένη Βρεττού.

Η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, με ανώτατες σπουδές και Master στα Οικονομικά και στη διοίκηση επιχειρήσεων ξεκίνησε την καριέρα της στο Παρίσι, στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και μετά στην εταιρία συμβούλων Booz, Allen & Hamilton. Από το 1992 εργάζεται στην ιστορική τσιμεντοβιομηχανία, αρχικά στη Διεύθυνση Εξαγωγών και από το 1997 ως διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου. Είναι εκείνη που ανέλαβε να διαχειρισθεί όλο το project, η ολοκλήρωση του οποίου θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς απαιτούνται μια σειρά από εγκρίσεις, εντός και εκτός συνόρων.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Η επιχειρηματική κίνηση της οικογένειας Παπαλεξόπουλου ήταν σχεδιασμένη και καλά μελετημένη εδώ και μία διετία και έρχεται να υλοποιηθεί σε μία εποχή, κατά την οποία ο όμιλος Τιτάν έχει «ωριμάσει» αρκετά στο διεθνές τοπίο, ώστε να ανταγωνίζεται, πλέον, ανοικτά μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου. Η εταιρία, σήμερα, δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, σε 5 ηπείρους και έχει καθιερωθεί, παγκοσμίως, ως ένας καθετοποιημένος παραγωγός τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών.

Έχοντας δραστηριότητες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και τη «νευραλγική» περιοχή της ευρύτερης λεκάνης της νοτιοανατολικής Μεσογείου (ΝΑ Ευρώπη/Βαλκάνια - Μέση Ανατολή - Β. Αφρική) στην οποία καταγράφεται σημαντική οικοδομική ανάπτυξη, ο όμιλος έχει εξελιχθεί, σταδιακά, σε έναν ισχυρό διεθνή παίκτη, που στέκεται απέναντι σε κολοσσούς όπως π.χ. η Lafarge-Holcim.

Τα κύρια προϊόντα είναι το τσιμέντο, το έτοιμο σκυρόδεμα και τα αδρανή υλικά. Στα προϊόντα του ομίλου συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τσιμεντόλιθοι και ξηρά κονιάματα, ενώ παρέχονται υπηρεσίες για την επεξεργασία και παραγωγή προϊόντων ιπτάμενης τέφρας (ProAsh) και την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων και εναλλακτικών πρώτων υλών.