Log in

Αποκάλυψη: Το βρώμικο short στην Intralot με... fake news

Σε αγορές με εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικές εποπτικές αρχές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα είχε κινηθεί άμεσα και αποφασιστικά σε περιπτώσεις όπως αυτή του βρώμικου παιχνιδιού short κατά της μετοχής της Intralot, με διασπορά fake news περί δήθεν επικείμενης επίθεσης στη μετοχή από τον Γκάμπριελ Γκρέγκο, που «γκρέμισε» την QCM.

Γράφτηκε από: 

Η χρηματιστηριακή αγορά, που είναι ήδη βαριά τραυματισμένη από την αναποτελεσματικότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη διαχείριση του σκανδάλου Folli Follie (έξι μήνες μετά τις αρχικές αποκαλύψεις, μηνυτήρια αναφορά για χειραγώγηση δεν έχει κατατεθεί από την Επιτροπή στον εισαγγελέα) βλέπει ότι με άνεση, για δεύτερη φορά μάλιστα, στήνεται ένα παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας με στόχο τη μετοχή της Intralot.

Με αφορμή τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις του επικεφαλής της QCM, στην Νέα Υόρκη, την προσεχή Δευτέρα, όπου έχει υποσχεθεί να αποκαλύψει άλλη μια μεγάλη περίπτωση εταιρικής απάτης, οι επιτήδειοι άρχισαν τους ψιθύρους περί δήθεν επίθεσης Γκρέγκο στην Intralot, ενώ βρέθηκε και τουλάχιστον μία ιστοσελίδα οικονομικής ενημέρωσης, που δημοσίευσε σχετικές εικασίες.

Με αυτές τις μεθοδεύσεις προκλήθηκε πανικός, που έστειλε τη μετοχή 26% χαμηλότερα στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης της Τετάρτης και, πιθανότατα, έδωσε την ευκαιρία στους διακινητές των φημών να επωφεληθούν από την ακραία και αδικαιολόγητη πτώση (όσοι συσχετίζουν την υποχώρηση με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας μάλλον ξεχνούν ότι αυτά δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα, χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερη αντίδραση των επενδυτών).

Όσοι στοχοποιούν κερδοσκοπικά τη μετοχή της Intralot φαίνεται να θεωρούν ότι έχουν όλη την άνεση κινήσεων, επειδή η ελληνική αγορά λειτουργεί σαν ξέφραγο αμπέλι: είναι χαρακτηριστικό ότι και το καλοκαίρι είχαν στήσει παρεμφερές χρηματιστηριακό «παίγνιο», πάλι με φημολογία περί δήθεν επίθεσης της QCM στην Intralot, που διαψεύσθηκε λίγο αργότερα από τον Γκάμπριελ Γκρέγκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδρυτής και επικεφαλής της QCM δεν γνώριζε το παραμικρό για όσα διακινούνταν στην Αθήνα για τη δήθεν επίθεσή του στην Intralot. Ενημερώθηκε λίγο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στην Αθήνα για την ύπαρξη σχετικού δημοσιεύματος σε ελληνική ιστοσελίδα και πολύ γρήγορα, με ανάρτηση στο Twitter, παρουσίασε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για “fake news”.

qcm inlot

Ήταν η πιο κατηγορηματική μορφή διάψευσης που θα μπορούσε να υπάρξει και επέτρεψε στη μετοχή της Intralot να κερδίσει, στη χθεσινή συνεδρίαση, το περισσότερο έδαφος που έχασε από την επίθεση. Προς τιμήν του, ο γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων και επιφανής «παίκτης» short αντέδρασε γρήγορα και με συναίσθηση της ευθύνης του, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ειπωθεί για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αν λειτουργούσε εύρυθμα και αποτελεσματικά η εποπτική αρχή, θα είχε αρχίσει αμέσως έρευνα για τις συναλλαγές που έγιναν στη μετοχή της Intralot στη συνεδρίαση της Τετάρτης και θα καλούσε να δώσουν εξηγήσεις όσους διακίνησαν τα “fake news” για τον Γκρέγκο. Η νομοθεσία για τη χειραγώγηση αγοράς προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μοιάζει να έχει μια... αλλεργία στην εφαρμογή της, με αποτέλεσμα η Λεωφόρος Αθηνών να μην διαφέρει πολύ από την παλιά, κακή Σοφοκλέους, όπου τα παιχνίδια χειραγώγησης ήταν σταθερά στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα θα αρχίσει σχετική έρευνα, ύστερα και από παρέμβαση της διοίκησης της εισηγμένης, που εξέδωσε πολύ σκληρή ανακοίνωση και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «θα εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με στόχο την προάσπιση της αξιοπιστίας της και την υπεράσπιση των συμφερόντων των επενδυτών της έναντι ανυπόστατων φημών».