Log in

Σώζονται ή όχι οι 12 εισηγμένες που είναι υπο αναστολή;

Η κλεψύδρα έχει αδειάσει για τις 12 εισηγμένες που είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης εδώ και χρόνια. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει σημείο αντίδρασης ή ανάκαμψης της οικονομικής τους δραστηριότητας. Διαφορετικά θα ακολουθήσουν το δρόμο της διαγραφής και της εξόδου από το Χρηματιστήριο. Οι περισσότερες θα διαγραφούν είτε θα σβήσουν από μόνες τους. Το ζήτημα είναι τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν από τους μικρομετόχους από τις οικονομίες μίας ζωής. Αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ποιος θα τους αποζημιώσει ή θα τους εξηγήσει πώς έφθασαν εταιρίες με κεφαλαιοποίηση 100 και 200 εκατ, ευρώ σήμερα να είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας;

Γράφει ο: 

Ας περιγράψουμε την εικόνα αυτών των 12 εταιριών και ποιες πιθανότητες ανάκαμψης έχουν να επανέλθουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η ΑΙΟΛΙΚΗ εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου είναι πλέον σε πορεία εκκαθάρισης καθώς ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος του κλάδου που είναι υπό διάλυση στην Ελλάδα. Για την ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ η επιβίωση της εταιρίας κρίνεται μόνο και αποκλειστικά από τις πιστώτριες τράπεζες.

Η τεχνική εταιρία ΒΩΒΟΣ είναι σε καθεστώς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ασφαλώς ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον αλλά σίγουρα η εταιρία έχει χάσει έδαφος. Η ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ είναι σαφές ότι δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης για να μπορούν να ελπίζουν οι μικρομέτοχοι. Η ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ επίσης είναι μία δύσκολη περίπτωση εταιρίας με ζημιές και υψηλό δανεισμό. Οι τράπεζες έχουν το πρώτο λόγο όπως και για τη ΝΕΛ όπου έχει ξεμείνει από πλοία και πιθανότατα μιλάμε για εισηγμένη που προσπαθεί ν αποφύγει την χρεοκοπία.

Η αίτηση εξυγίανσης για το ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ κατατέθηκε το περσινό καλοκαίρι στο αρμόδιο δικαστήριο και φέρει τη στήριξη των συστημικών τραπεζών Alpha Bank & Τράπεζα Πειραιώς και του οργανισμού ΕΦΚΑ, που αποτελούν τους βασικούς πιστωτές της.

Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο έχει λάβει ήδη το "πράσινο φως" από το 75,71% των πιστωτών της Νεώριο Σύρου, προβλέπει διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. "Κούρεμα” οφειλών προς τις τράπεζες, επιτόκιο 3,2% και 5% ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις αλλά και κούρεμα σε μη ουσιώδεις προμηθευτές. Οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονταν την 30η/04/2018 στα 71.057.905,46 ευρώ, που μετά τις προσαρμογές και συμψηφισμούς διαμορφώθηκαν στα 66.817.586,78 ευρώ.

Με βάση το business plan που έχει κατατεθεί η Νεώριο Σύρου θα περάσει στον έλεγχο της Onex Ναυπηγεία Σύρου του επιχειρηματία Παναγιώτη Ξενοκώστα, ο οποίος θα βάλει 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και θα υλοποιήσει σωρευτικές επενδύσεις 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Το σχέδιο του επενδυτή, προβλέπει αξιοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων. Επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφόρμων εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας (LNG), υπογραφή νέων συμβάσεων επισκευής και κατασκευής εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ

Για την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Τα πάντα έχουν κριθεί αφού είναι σε πορεία πτώχευσης η εταιρία, ενώ αίτημα εισόδου στο άρθρο 106 για προστασία από τους πιστωτές της κατέθεσε η ΜΥΛΟΙ ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ αφού άστοχες επιλογές των προηγούμενων δεκαετιών οδήγησαν σε ζημιογόνες χρήσεις την εταιρία που δραστηριοποιείται στο κλάδο αλεύρων.

Η AXON ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ακριβώς την ίδια νεφελώδη πορεία όπως η συγγενής εταιρία EUROMEDICA και συνεπώς μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει εάν θα αντέξει και το 2019 χωρίς την έγκριση των πιστωτριών τραπεζών. Για την FOLLI FOLLIE GROUP το σκάνδαλο των greek statistics σε εταιρία μετά από 7 ολόκληρους μήνες και ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες από την δικαιοσύνη. Η ΥΑLCO προσπαθεί να ανταπεξέλθει αλλά οι μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις είναι μεγάλα βαρίδια για την ανάκαμψη της εταιρίας.