Log in

Follie Follie: Ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά επιχειρηματικά σκάνδαλα

Οι «στρατιές» δικηγόρων που εργάστηκαν και εργάζονται αόκνως  από τη πρώτη στιγμή που έσκασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο greek statistics στην Ελλάδα και αφορά τη Folli Follie όπου οι εκτιμήσεις της ζημιάς ανεβάζουν τα χαμένα κεφάλαια σε περισσότερα από 1,7 δις. ευρώ ήταν απόλυτα συντονισμένο και αποφασισμένο από την αγία τριάδα(πατήρ, υιός και μήτηρ). Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι στόχος ήταν να κερδηθεί χρόνος και να ορθωθεί μία άμυνα απροσπέλαστη απέναντι σε πιστωτές, ομολογιούχους και τους μικρομετόχους.

Γράφει ο: 

Οι πληροφορίες μας οι οποίες δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση λένε ότι επικεφαλής αυτής της στρατιάς δικηγόρων ήταν νομικός που συνδράμει και κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης.  

Στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της 20ετίας του ευρώ αφού μέχρι και σήμερα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος και η αίγλη των 12 εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης με πάνω από 1 δις. ευρώ  η ολιγωρία των αρχών ήταν παροιμιώδης, και μαρτυρά πολλά για τις αρρυθμίες, τα αντανακλαστικά και γενικώς την ετοιμότητα και την «τεχνογνωσία» του συστήματος για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης και κατάχρησης της αγοράς.

Όταν το σκάνδαλο γίνεται γνωστό στις 5 Μαϊου 2018 και μετά από πέντε ολόκληρους μήνες, μάθαμε ότι δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας τι μπορείς να σχολιάσεις.  Δέσμευση λογαριασμών μετά από πέντε μήνες για τους ανθρώπους που φέρονται να έστησαν μια τέτοια… ιστορία, ασφαλώς και δεν δείχνει αντανακλαστικά, ούτε προστασία του κοινού περί δικαίου αισθήματος.

Ποιος εγγυάται ότι στο ενδιάμεσο διάστημα δεν κινήθηκαν κεφάλαια στους λογαριασμούς της εταιρείας, της οικογένειας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου; Τι νόημα έχει η δέσμευση μετά από ένα 5μηνο, όπου οι… ιθύνοντες είχαν όλο το χρόνο για διευθετήσεις, μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ήδη είχαν διαμορφώσει;

Οι καθυστερήσεις σ’ αυτή την ιστορία, είναι σχεδόν σκανδαλιστικές.  Τι να θυμηθούμε αυτούς  τους 9 μήνες που ακόμη η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει στον εισαγγελέα. Το γεγονός πως η οικογένεια Κουτσολιούτσου διευθέτησε σημαντικό ακίνητο στις Σπέτσες, μέσα από… φίλια υποστήριξη από εταιρεία με έδρα την Ελβετία έναντι δανείου 36,45 εκατ. ευρώ προς τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο. Για να παραιτηθεί αργότερα ο ελβετός μάνατζερ που ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Dufry που έχει εξαγοράσει τη θυγατρική της FFG;

Παράλληλα,  η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βγήκε και ανακοίνωσε πως η εταιρεία συνεχίζει να μη συμμορφώνεται! Η ανακοίνωση ήρθε μετά από άλλη ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας. Ποιος μας λέει ότι ο Ε.Κ. θα ενημέρωνε, αν δεν υπήρχε η πρώτη ανακοίνωση της  Folli Follie;

Η εποπτική αρχή δείχνει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και να μην τις οριοθετεί, ούτε να τις ελέγχει. Θυμίζουμε ότι εξ αρχής υπήρξε λάθος προσέγγιση, καθώς η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής έγινε με καθυστέρηση 15 ημερών! 

Κατόπιν, οι διαδικασίες ήταν εξαιρετικά αργές και καθόλου καίριες για την απαιτητική έτσι κι αλλιώς περίσταση, οπότε φτάσαμε ως εδώ, όπου μετά από 9 μήνες, η αγορά να μένει στο… σκοτάδι και να ενημερώνεται σποραδικά από κάποιες ανακοινώσεις, είτε της εταιρείας, είτε της εποπτικής αρχής.

Θυμίζουμε ότι ακόμη και το πρόστιμο ήταν σχεδόν… αστείο, μόλις 4,02 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και εννέα φυσικά πρόσωπα, σε μια υπόθεση που το… κενό έως τώρα είναι εκατοντάδες εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχει τελειώσει η ιστορία! Mάλλον τώρα αρχίζει…