Log in

«Χρυσή» Βίζα: Oι ξένοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Ελλάδα και… βάζουν στα ταμεία πάνω από 1,5 δισ. ευρώ

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ συνολικά έχουν μπει στα ταμεία του κράτους μέσω του προγράμματος της «Χρυσής βίζας», το οποίο παρότι άρχισε μουδιασμένα το 2013, τα τελευταία χρόνια και με την παράλληλη εκτόξευση του τουρισμού, καταγράφει μεγάλη αύξηση.

Γράφει η: 

 
Με «δέλεαρ» την πεντάχρονη άδεια παραμονής για τον επενδυτή και την οικογένειά του, με δικαίωμα ανανέωσης και τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και το χαμηλότερο, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στο πρόγραμμα, τίμημα, η χώρα συγκαταλέγεται, πλέον, ανάμεσα σε αυτές που επιλέγονται συχνότατα από αλλοδαπούς για οικιστικές επενδύσεις. Η πρόσφατη, δε, απόφαση της κυβέρνησης να «θωρακίσει» ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα, «ανοίγοντας» το σε επενδύσεις πέρα από την αγορά ακινήτων καταδεικνύει την μεγάλη σημασία του και για τα επόμενα χρόνια.
 
Εκτόξευση
 
Το εν λόγω πρόγραμμα άρχισε σε υποτονικούς ρυθμούς πριν από έξι χρόνια- συγκεκριμένα η πρώτη χρυσή βίζα εκδόθηκε το 2013 για έναν Κινέζο- συνέχισε, όμως, την ανάπτυξή του σε ξέφρενη πορεία. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν σε επενδυτές ακινήτων σχεδόν τριπλασιάστηκε σε ετήσια βάση, καθώς κατά το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 το σχετικό μέγεθος ανήλθε σε 1.450. Για να αντιληφθεί κανείς την… διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017 είχαν χορηγηθεί μόλις 560.
 
Πάνω από 3.620 άδειες διαμονής
 
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι συνολικά, από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2013 και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2018, έχουν εκδοθεί 3.620 άδειες διαμονής σε επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. Μέσα από αυτά τα στοιχεία, δε, καταγράφεται και μια σημαντική τάση, καθώς από τις άδειες αυτές, περίπου το 1/3 αφορά ακίνητα που αποκτήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το γραφείο της Αθήνας έχει εκδώσει 1.143 από τις 3.620 άδειες. Άλλες 968 άδειες έχουν χορηγηθεί από την υπηρεσία υποδοχής του Πειραιά, που αφορά αγορές ακινήτων σε περιοχές κυρίως των νοτίων προαστίων. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 76% των αδειών διαμονής αφορά επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά κατοικίας της Αττικής.
 
Ενίσχυση του αρμόδιου τμήματος
 
Η επιτυχία του εν λόγω προγράμματος αποτυπώνεται, πάντως και από το γεγονός ότι πλέον τα στελέχη του αρμόδιου τμήματος στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής δεν επαρκούν για να μπορούν να διεκπεραιώσουν όλες τις αιτήσεις, οι οποίες το καλοκαίρι του 2018 έφταναν ακόμα και τις 50 καθημερινά, σύμφωνα με τους επικεφαλής. Εξάλλου, η πρόκριση μιας αίτησης για να πάρει το ‘’δρόμο’’ της έγκρισης περνά από πολλά στάδια και μπορεί να πάρει ακόμα και αρκετές εβδομάδες, καθώς χρειάζεται να γίνουν οι έλεγχοι ποινικού μητρώου, διασταύρωση με στοιχεία στο εξωτερικό κ.ά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους επιτυχόντες του πρόσφατου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για πλήρωση θέσεων στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα απορροφηθούν σε υπηρεσίες που θα μπορούν να διεκπεραιώσουν τις fast track διαδικασίες που χρειάζονται για να λειτουργήσει το πρόγραμμα.
 
Το προφίλ των αιτούντων
 
Μέσα στα έξι χρόνια που «τρέχει» το εν λόγω πρόγραμμα, έχει, ήδη, διαμορφωθεί ένα προφίλ για τον μέσο όρο των ατόμων που κάνουν αίτηση και, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο δικηγόρος, εξειδικευμένος στο ζήτημα, Δημήτρης Μπούκας στην F&M VOICE διαθέτουν κυρίως τα εξής χαρακτηριστικά. «Είναι εύποροι επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς θέλουν να φέρουν και την οικογένειά τους στη χώρα μας. Αρκετοί από αυτούς διαθέτουν ήδη κάποια επιχείρηση που επιθυμούν να επεκτείνουν ή κάποιοι ξεκινούν από την αγορά του σπιτιού και στη συνέχεια σχεδιάζουν να ανοίξουν κάποιο δικό τους γραφείο ή κατάστημα».