Log in

Η αλήθεια για την Aegean Marine Petroleum

Με εξώδικο που μας απέστειλε, δια της πληρεξουσίας δικηγόρου του, Ελευθερίας Ρίζου, ο Δημήτρης Μελισσανίδης μας καλεί να «αποκαταστήσουμε την προσβολή του» και να «ανακαλέσουμε τις ψευδείς και προβλητικές για το πρόσωπό του διαδόσεις» που, κατά τον ίδιο, περιείχε δημοσίευμα της 3ης Ιανουαρίου 2019 στην «F&M Voice».

Από την: F&M Voice

Το επίμαχο δημοσίευμα ανέφερε ότι, στη συμφωνία που έγινε -στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Δικαίου των ΗΠΑ- ανάμεσα στους πιστωτές της Aegean Marine Petroleum Network Inc. (AMPNI) και στην Mercuria, νέο χρηματοδότη και βασικό μέτοχο της Aegean, κατονομάζεται για πρώτη φορά ο κ. Μελισσανίδης ως πρόσωπο εναντίον του οποίου θα εγερθούν διεκδικήσεις για υπεξαίρεση κεφαλαίων από την εταιρία την οποία ίδρυσε.

Το κείμενο αποκατάστασης

«Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει πάψει προ πολλού να έχει οποιαδήποτε σχέση με την AMPNI, συνεπώς, δεν έχουν καμία βάση τα αναγραφόμενα περί δήθεν σύνδεσής του με υποτιθέμενη υπεξαίρεση κεφαλαίων της εν λόγω εταιρίας», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο αποκατάστασης που μας καλεί ο κ. Μελισσανίδης να δημοσιεύσουμε, ζητώντας μας «να ανακαλέσουμε το δημοσίευμα, να απολογηθούμε για την ανακρίβειά του και να του ζητήσουμε συγγνώμη για την προσβολή της προσωπικότητάς του».

Οφείλουμε να ενημερώσουμε, δημοσίως, τον κ. Μελισσανίδη ότι οι πληροφορίες του δημοσιεύματος της 3ης Ιανουαρίου 2019 δεν είναι προϊόν δικού μας ρεπορτάζ, αλλά αναπαραγωγή στοιχείων που δημοσιεύτηκαν σχετικά με την υπόθεση σε διεθνούς βεληνεκούς διαδικτυακά και έντυπα μέσα, με ισχυρή παρουσία στη ναυτιλιακή, χρηματιστηριακή και οικονομική ενημέρωση. Η υποχρέωσή μας, δε, να διασταυρώσουμε τη βασιμότητα των αναφερομένων, μας οδήγησε να εντοπίσουμε τη γνωστοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της AMPNI στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), στη σελίδα 73 της οποίας, πράγματι αναφέρεται η επίμαχη πληροφορία.

Από κει και πέρα, ουδεμία κατηγορία διατυπώσαμε, ούτε αφήσαμε να εννοηθεί ότι ο κ. Μελισσανίδης διώκεται αυτή τη στιγμή δικαστικά για κάτι ή πολύ περισσότερο ότι είναι ένοχος για υπεξαίρεση ή οτιδήποτε άλλο. Αντίθετα, οι τίτλοι και το θέμα ήταν διατυπωμένοι με τη δέουσα προσοχή ώστε να μην επιδέχονται παρερμηνείες, ενώ η έκφραση «Τον κάρφωσαν με ονοματεπώνυμο» στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δεν λέει τίποτε άλλο, παρά την προφανή πραγματικότητα: Οι νέοι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας που ίδρυσε ο Έλληνας εφοπλιστής, τον συνδέουν με «παράνομη υπεξαίρεση κεφαλαίων» και τον αναφέρουν ονομαστικά σε επίσημο έγγραφο, κατατεθειμένο στην αμερικανική δικαιοσύνη και γνωστοποιημένο στη SEC. Αυτό, βεβαίως, δεν συνιστά ούτε απόδειξη ούτε καν ένδειξη ενοχής του κ. Μελισσανίδη για το ο,τιδήποτε. Μπορεί να μην είναι παρά ευσεβείς πόθοι κάποιων που έχουν συμφέρον να τον βλάψουν...

Ζητούνται απαντήσεις

Εμείς, ως δημοσιογράφοι, θεωρήσαμε επιβεβλημένο να φέρουμε σε γνώση και των Ελλήνων αναγνωστών ένα τόσο σημαντικό θέμα για έναν κορυφαίο Έλληνα επιχειρηματία, που φιγουράριζε με πηχαίους τίτλους στον διεθνή Τύπο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τη μία ή την άλλη άποψη: Απλώς, πληροφορούμε την κοινή γνώμη. Απορούμε, βεβαίως, αν ο κ. Μελισσανίδης έχει απευθύνει εξώδικα και στα μέσα του εξωτερικού, που κάνουν τακτικά ρεπορτάζ για τα θέματα της AMPNI ή αν «αδικία και προσβολή εις βάρος του» συνιστούν μόνο τα εγχώρια δημοσιεύματα.

Αν, άλλωστε, είχαμε στόχο «να τον διασύρουμε πανελληνίως και να επιτύχουμε την ηθική του εξόντωση και την κοινωνική του απαξίωση», όπως ισχυρίζεται ο κ. Μελισσανίδης στο εξώδικό του, για ποιον λόγο δημοσιεύσαμε σε ξεχωριστό, προβεβλημένο πλαίσιο την απάντηση της δικής του πλευράς στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου; Και εντέλει, ποιον ακριβώς λόγο θεωρεί ο επιχειρηματίας ότι έχουμε για να επιδιώκουμε κάτι τέτοιο; Αν πιστεύει ότι το κίνητρο είναι «ο πλουτισμός μας», όπως γράφεται στο εξώδικο, η προσέγγιση αγγίζει τα όρια της συκοφαντικής μας δυσφήμισης.

Να επισημάνουμε, επίσης, ότι η επίκληση από την πλευρά του κ. Μελισσανίδη του ν. 2472/1997 περί παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και δημοσιοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αστεία. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ένα επίσημο έγγραφο, κατατεθειμένο στην SEC, στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής, από τη στιγμή που η AMPNI είναι εισηγμένη εταιρία. Τώρα, ποια είναι τα «απόρρητα προανακριτικά στοιχεία» για τα οποία κάνει λόγο το εξώδικο και σε ποια ακριβώς προανάκριση αναφέρονται, μόνο ο κ. Μελισσανίδης και οι νομικοί του σύμβουλοι γνωρίζουν.

Την πλήρη αλήθεια για τα όσα έχουν γίνει στην Aegean Marine Petroleum Network Inc δεν τη γνωρίζει ούτε ο ξένος Τύπος, ούτε τα πλέον ειδικά ναυτιλιακά και χρηματιστηριακά έντυπα, ούτε η «F&M Voice». Σίγουρα, όμως, την γνωρίζει ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Το βήμα μας είναι πάντοτε ανοιχτό, για να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για όλα όσα έχουν γραφτεί και να αποκαταστήσει την αλήθεια, αν θεωρεί ότι κάπου αυτή παραποιήθηκε. Και να είναι βέβαιος ότι, αν έχουμε κάνει κάπου λάθος, θα το παραδεχτούμε με παρρησία.

Διαβάστε επίσης:

Νέο εξώδικο στην «F&M Voice» από τον Δ. Μελισσανίδη

Κατονομάζουν τον Δ. Μελισσανίδη σε επίσημο έγγραφο για την Aegean Marine!