Log in

Γιατί θέλει ο Β. Μαρινάκης τη «χρεοκοπημένη» Forthnet;

«Μα καλά, τέτοιο “κόλλημα” ο Μαρινάκης με τα media; Γιατί;». Αυτή ήταν η ατάκα του συνομιλητή μου χτες το μεσημέρι, όταν το ένα μετά το άλλο χτες, τα siteάρχισαν να αναπαράγουν την είδηση ότι ο εφοπλιστής διαπραγματεύεται με τις πιστώτριες τράπεζες την απόκτηση της τηλεπικοινωνιακής και μιντιακής εταιρείας.

Γράφει ο: 

Για την ιστορία, ο συνομιλητής μου είναι και Ολυμπιακός και αρκετά… προεδρικός, οπότε η αντίδρασή του δεν πηγάζει επ’ ουδενί από κάποια αρνητική προδιάθεση για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι ενστάσεις είχαν να κάνουν αποκλειστικά με το αν βγάζει επιχειρηματικά νόημα η συγκεκριμένη κίνηση. Βγάζει;

Η αλήθεια είναι ότι ο Β. Μαρινάκης δεν μοιάζει να έχει ανάγκη από ένα ακόμη μέσο ενημέρωσης ή για να το πούμε πιο σωστά, από ένα ολόκληρο μπουκέτο μέσων. Πριν από λίγους μήνες «καπάρωσε» την έκτη τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, το One Channel ήδη λειτουργεί πιλοτικά στο διαδίκτυο και ετοιμάζεται πυρετωδώς να εκπέμψει. Κατέχει επίσης τον πρώην ΔΟΛ, μέσω του οποίου έχει παρουσία σε Τύπο και internet, ενώ δεδομένες είναι και οι σχέσεις του με έτερο συγκρότημα μέσων, που έχει παρουσία σε έντυπα και ραδιόφωνο.

Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι ο Β. Μαρινάκης έχει στα χέρια του το πιο ισχυρό εγχώριο αθλητικό asset, τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό. Και όταν έχεις δική σου την ομάδα με τους περισσότερους φιλάθλους και τη μεγαλύτερη, αδιαμφισβήτητα, αξία στο ελληνικό αθλητικό «χρηματιστήριο», ίσως έχεις και τη μαγιά, για να κάνεις παιχνίδι και στο κομμάτι της συνδρομητικής.

Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του και έναν δεύτερο παράγοντα. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Μαρινάκη ως τον πιθανότερο μελλοντικό ιδιοκτήτη της ταινιοθήκης του Mega, του «άγιου δισκοπότηρου» της ελληνικής τηλεόρασης. Θεωρείται ο πιθανότερος όχι μόνο λόγω οικονομικής επιφάνειας, αλλά και λόγω βούλησης και μάλιστα εκπεφρασμένης: Είναι ο μόνος που έχει, ήδη, κάνει προσφορά για τον «θησαυρό» στη Grant Thornton και μάλιστα βάζοντας τον πήχη αρκετά ψηλά, στα 30 εκατ. ευρώ. Και μην ξεχνάμε ότι οι σειρές του Mega έκαναν τηλεθέαση 15 και 20%, όταν το κανάλι είχε φαλιρίσει και έπαιζε στον… αυτόματο πιλότο.

Ναι, αλλά σώζεται η χρεοκοπημένη Forthnet-Nova; Η σωστή ερώτηση θα ήταν, είναι χρεοκοπημένη η Forthnet-Nova; Η εταιρεία, με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα, με την ανύπαρκτη ρευστότητα, τις υποχρεώσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ μόνο στις τράπεζες και το υπάρχον μάνατζμεντ και μοτίβο λειτουργίας πράγματι δεν αποτελεί ελκυστική επένδυση. Αυτό, άλλωστε, έχει δείξει και η πολύμηνη αδυναμία της Nomura να βρει στρατηγικό επενδυτή, κάτι που απαξιώνει σταδιακά ακόμη περισσότερο το προς πώληση «προϊόν».

Οι τράπεζες, όμως, και μόνο είναι εκείνες που γνωρίζουν ποια θα είναι η Forthnet της επόμενης μέρας. Πόσα χρέη θα κουρευτούν, πώς θα ρυθμιστούν τα υπόλοιπα, με τι κεφάλαιο κίνησης και με ποιους όρους θα χρηματοδοτηθεί και ούτω καθεξής. Και οι τράπεζες, που έχουν αποφασίσει ότι στην περίπτωση Forthnet δεν μπορούν πια παρά να κρατούν «μικρό καλάθι», έχουν κάθε λόγο να βλέπουν πολύ ζεστά τα 30, 40 ή 50 εκατ. σε μετρητά ενός επιχειρηματία με τη δεδομένη επιφάνεια του Β. Μαρινάκη. Είναι πολύ πιο ελκυστικά και σίγουρα και από την προσφορά του Antenna (για τον οποίο εδώ και καιρό η «Μαύρη Λίστα» έχει υπαινιχθεί ότι κυρίως προσπαθεί να «παντρέψει» όχι κανάλια, αλλά τα δάνειά του με τα δάνεια της Forthnet και να τα «κουρέψει» πακέτο) και από το μπρος-πίσω των Vodafone και Wind.

Αν, λοιπόν, βάλει κανείς στην εξίσωση πρώτον τους ερυθρόλευκους και δεύτερον την ταινιοθήκη του Mega, ίσως το deal να βγάζει νόημα και με το παραπάνω, ειδικά αν συνδράμουν επαρκώς και οι τραπεζίτες. Και μην εκπλαγείτε αν ο Β. Μαρινάκης ενδιαφέρεται όχι μόνο για τη συνδρομητική τηλεόραση, αλλά εξίσουν και για το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών. Ο κλάδος έχει πολύ ψωμί και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δεν έχει επενδύσεις σε αυτόν.