Log in

Eλληνικές επιχειρήσεις: Χάνουν δεκάδες εκατ. ευρώ λόγω… αδυναμίας ένταξης στην ψηφιακή εποχή!

Προσπαθούν, κάνουν κάποια πρώιμα βήματα αλλά δεν το… έχουν όπως θα έπρεπε τον 21ο αιώνα οι ελληνικές επιχειρήσεις με τον ψηφιακό κόσμο και τις δυνατότητες που αυτός μπορεί να τους παρέχει.

Γράφει η: 

Αυτό έχει μοιραία ως αποτέλεσμα οι εγχώριες εταιρίες να χάνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, από υπηρεσίες που εξακολουθούν να μένουν στα χαρτιά, αντί να γίνονται μέσω υπολογιστή ή κινητού από εξειδικευμένο προσωπικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την είσοδο των νέων τεχνολογιών ακόμα και μέσω… smart phones, εν έτει 2019 το 86% των Ελληνικών επιχειρήσεων ανησυχούν ότι θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών τους μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ το 34% φοβούνται ότι η εταιρία τους θα μείνει πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ως εκ τούτου, ως ψηφιακά ημι-αναλφάβητοι οι Έλληνες επιχειρηματίες μπροστά στο ωστικό κύμα των νέων τεχνολογιών, με μικρές χώρες της Ευρώπης, όπως η Εσθονία να τους… βάζει τα γυαλιά, καθώς πάνω από το 90% των υπηρεσιών από το δημόσιο και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέρονται μέσω του διαδικτύου.

Κάτω από τη βάση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της Dell Technologies σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο ελληνικό επιχειρείν, αφού στους περισσότερους τομείς της, οι εγχώριες επιχειρήσεις παίρνουν… κάτω από τη βάση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις το 3% των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι ψηφιακοί ηγέτες, ενώ επίσης μικρό ποσοστό ανάμεσα σε αυτούς, το 22%, θεωρεί ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι εκείνοι που θα προκαλέσουν αλλαγές στον ψηφιακό κόσμο αντί να τις υποστούν.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες πιστεύουν, εξάλλου, ότι βρίσκονται αρκετά πίσω σε σχέση με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των πελατών τους στον ψηφιακό κόσμο, καθώς το 86% εκφράζουν την ανησυχία ότι δεν θα μπορούν να τις ακολουθήσουν.

Μάλιστα, ο ένας στους τρεις επιχειρηματίες θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να οδηγήσει την εταιρία του στις ψηφιακές εξελίξεις μέσα στην επόμενη πενταετία.

Έλλειψη κεφαλαίων

Ωστόσο, στην περίπτωση των ελλήνων επιχειρηματιών δεν είναι τόσο ότι δεν υπάρχει διάθεση και επιθυμία για να πραγματοποιήσουν ηρωική είσοδο στην ψηφιακή εποχή.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της Dell, στην Ελλάδα οι ηγέτες των επιχειρήσεων, κυρίως των πιο μικρών, εντοπίζουν στην έλλειψη κεφαλαίων και πόρων το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Και αυτό έρχεται ως συμπέρασμα, την ώρα που σχεδόν κάθε χρόνο δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και σχετικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθολικό πέρασμα των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης στην «F&M Voice» «το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν τους ανάλογους πόρους, αλλά ούτε και την τεχνογνωσία να προχωρήσουν σύντομα σε ψηφιακή μετάβαση. Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνουν τόσο σε πελάτες, όσο και σε χρήμα, από τις ενέργειες που εξακολουθούν να γίνονται… χειροκίνητα και όχι με τη βοήθεια των προγραμμάτων του υπολογιστή. Παρόλο που δεν έχουμε απτά στοιχεία στα χέρια μας, θεωρώ ότι πρόκειται για απώλειες αρκετών εκατ. ευρώ συνολικά».

Προνόμιο των… μεγάλων

Αποκαλυπτική είναι η πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι εταιρίες που εμπλέκονται σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα είναι, κυρίως, οι μεγάλες, τόσο σε τζίρο, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

 Πιο συγκεκριμένα, τα 2/3 από αυτές έχουν πάνω από 250 άτομα προσωπικό και 50 εκατ. κύκλο εργασιών.

Επίσης, στην πλειονότητά τους είναι ηγέτες στον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται και έχουν επιχειρηματικό ιστορικό βάθος, καθώς έξι στις δέκα έχουν πάνω από 15 έτη λειτουργίας.

Εξωστρέφεια

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι οι εταιρίες, που εμπλέκονται  περισσότερο τα τελευταία χρόνια σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, έχουν έντονη εξωστρεφή δραστηριότητα και μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξαγωγές και τις συναλλαγές με άλλες επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Με αυτό τον τρόπο εξηγείται ότι οι επτά στις δέκα διαθέτουν οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και εκτός Ελλάδος, οπότε επιθυμούν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους συνεταίρους τους στα κράτη όπου δραστηριοποιούνται.

Αυτές, μάλιστα, οι επιχειρήσεις διαθέτουν και πλήρως οργανωμένα ψηφιακά κανάλια, αφού οι πέντε στις δέκα αξιοποιούν ουσιαστικά το ηλεκτρονικό εμπόριο και έχουν οργανώσει ειδικά τμήματα e-shop στους διαδικτυακούς τους ιστότοπους.

 Αυτό σημαίνει ότι βασικό κομμάτι των εταιριών αυτών αποτελούν τα αναβαθμισμένα τμήματα Πληροφορικής, καθώς οι μισές έχουν ορίσει CIO (Chief Information Officer) στην ηγετική διοικητική ομάδα, ενώ δύο στις δέκα έχουν ήδη οργανωμένο τμήμα/ομάδα ψηφιακού μετασχηματισμού.