Log in

Μυτιληναίος: Θεμέλια στη νέα μονάδα, στο φουλ οι «πράσινες» επενδύσεις

Την ηγετική του θέση μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη ενεργειακή αγορά, επισφραγίζει ο όμιλος Μυτιληναίος, με την έναρξη κατασκευής νέας μονάδας συμπαραγωγής.

Γράφει ο: 

Ο θεμέλιος λίθος της νέας μονάδας φυσικού αερίου τοποθετήθηκε χθες σε ειδική τελετή, στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, από τον πρόεδρο του ομίλου Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων στελέχη της κυβέρνησης, τοπικοί παράγοντες, επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους και εκπρόσωποι φορέων της αγοράς.

Η νέα επένδυση του ομίλου ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ, ισχυροποιώντας το χαρτοφυλάκιο των μονάδων, η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων θα φτάσει πλέον τα 2.000 μεγαβάτ.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι η θερμική απόδοση της μονάδας, που αναμένεται να φτάσει το 63%, το υψηλότερο στην Ευρώπη και από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Επιπλέον, τα 826 μεγαβάτ της εγκατεστημένης ισχύος της θα ενισχύσουν το εθνικό σύστημα, σε μία περίοδο κατά την οποία σχεδιάζεται η «απολιγνιτοποίηση», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, τόσο στην πρόσφατη ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ, όσο και κατά τη χθεσινή εκδήλωση.

Με τη λειτουργία της νέας μονάδας, όπως ανέφερε ο κ. Ευάγ. Μυτιληναίος, θα μειωθούν κατά 70% οι εκπομπές ρύπων σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες, ενώ στόχος του ομίλου είναι να μετατραπεί το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου στην «καθαρή καρδιά του ενεργειακού συστήματος της χώρας».

Παράλληλα, ο όμιλος Μυτιληναίος στοχεύει σε μεγαλύτερα μερίδια στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και στην μετατροπή της βιομηχανικής του δραστηριότητας σε «πράσινη», συμβάλλοντας με το μερίδιο που του αναλογεί στην εκπλήρωση των εθνικών στόχων για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ευάγ. Μυτιληναίος, έως το 2030, η «Αλουμίνιον», αλλά και οι μονάδες του ομίλου στο εξωτερικό θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά και μόνο από παραγωγή που προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Με τον τρόπο αυτό, θα μηδενίσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Στον χαιρετισμό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι τον θεμέλιο λίθο στο εργοστάσιο της «Αλουμίνιον» τον είχε θέσει ο πατέρας του Κωνσταντίνος, το 1966, όταν ήταν υπουργός Συντονισμού, ενώ κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να πιστέψει και να επενδύσει στην «πράσινη ανάπτυξη».

Χωρίς να κρύψει την ικανοποίησή του, καθώς πρόκειται για την πρώτη δημόσια έναρξη υλοποίησης μεγάλης επένδυσης, επί των ημερών της κυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα «μετατρέπεται σε τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων, σε έναν τόπο που όλοι αναγνωρίζουν ως φιλικό για τις επενδύσεις».

Το κομβικό σημείο για την επιτυχία της νέας επένδυσης, πάντως, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή απεξάρτηση του ενεργειακού συστήματος από τον λιγνίτη, έως το 2028, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πρόσθετη ισχύς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, ιδιαίτερα εάν ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ειδικό σχέδιο (master plan), με αντικείμενο την επόμενη ημέρα από την απολιγνιτοποίηση για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ώστε να γίνουν ελκυστικές για νέες επενδύσεις.