Log in

Επιχειρηματικές ευκαιρίες… νέας γενιάς με ρίσκο αλλά και κέρδη χιλιάδων ευρώ

Όλο και περισσότερο στρέφονται σε εναλλακτικές καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια οι πιο νεαροί αγρότες – επιχειρηματίες αξιοποιώντας τις νέες τάσεις που απομακρύνονται από την παραδοσιακή ενασχόληση με φρούτα και εσπεριδοειδή και με στραμμένο το βλέμμα, κυρίως, στις εξαγωγές.

Γράφει η: 

Επενδύσεις στη στέβια

Παρότι  τα προηγούμενα χρόνια η παρουσία της στέβιας στη χώρα μας προέρχονταν από εισαγωγές, πλέον η καλλιέργεια της ελληνικής στέβιας φαίνεται ότι έχει πάρει για τα καλά μπροστά, χάρη και στις επενδύσεις που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικό αυτής της εξέλιξης είναι το γεγονός ότι από τις αρχές της χρονιάς ξεκίνησε να υλοποιείται επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ με έδρα τη Λαμία, μια  περιοχή η οποία αποτελεί πλέον έναν εκ των κορυφαίων παραγωγών προϊόντων στέβιας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα, επίσης, με τον Χρήστο Σταμάτη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Stevia Hellas Cooperative, επίκειται μια ακόμα επένδυση της τάξης του ενός εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης, αποξήρανσης και τεμαχισμού φύλλων στέβιας.

Δύο εταιρίες για φαρμακευτική κάνναβη

Ήταν το 2018 όταν η πολιτεία άνοιξε και επίσημα με νόμο που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα στη Βουλή  την πόρτα για την νόμιμη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης. Πράγματι, κάποιους μήνες μετά το επίσημο «εισιτήριο» από το κράτος, έγινε γνωστή η πρώτη εταιρία που αδειοδοτήθηκε για να προχωρήσει σε επένδυση, η οποία αγγίζει, όπως έγινε γνωστό, τα 50 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον όμιλο GOLDEN GREECE HOLDINGS, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της Φαρμακευτικής και Βιομηχανικής Κάνναβης και ανακοίνωσε τη χορήγηση ενιαίας έγκρισης εγκατάστασης στην εταιρία με την επωνυμία ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΑΕ στο δήμο Παιονίας στην περιοχή του Κιλκίς.  Λίγους μήνες μετά, μια ακόμα εταιρία έλαβε άδεια για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης και βρίσκεται σε διαδικασία επένδυσης 15 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Ηπείρου.

Πρόκειται για την GReenCann, η οποία πλέον θα δραστηριοποιείται και στην  καλλιέργεια, παραγωγή και τυποποίηση τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης στην Ήπειρο με άδεια που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2115 B. Η πρωτοποριακή αυτή επένδυση, το πρώτο στάδιο της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη, θα πραγματοποιηθεί σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 42.000 τ.μ στην Πρέβεζα. 

Οι… χαμένες προσδοκίες της αλόης

Πριν από δέκα χρόνια, η αλόη θεωρούνταν από τους εναλλακτικούς καλλιεργητές, μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες προτάσεις για την αξιοποίηση της γης, πέρα από τις συνηθισμένες καλλιέργειες.

Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, αυτοί που εγκατέλειψαν άλλες, συμβατικές καλλιέργειες προκειμένου να ασχοληθούν αποκλειστικά με την παραγωγή αλόης. Το φαινόμενο αυτό ήταν πολύ έντονο στην Κρήτη, όπου ειδικά την τελευταία πενταετία, πολλοί αγρότες του νησιού και μη, δραστηριοποιήθηκαν σε επενδύσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ για την καλλιέργειά της. ‘Όμως τελικά η αρχική ‘’μεγάλη ευκαιρία’’ δεν εξελίχθηκε σε κέρδος για τους περισσότερους.

Σύμφωνα με τα κρητικά ΜΜΕ, ενώ οι καλλιέργειες της Κρητικής αλόης αναπτύχθηκαν γρήγορα, στο μικροκλίμα και στα εδάφη του νησιού, δίδοντας εξαιρετικής ποιότητας φύλλα, που περιέχουν το θαυματουργό θεραπευτικό ζελέ, όταν ήρθε τελικά η ώρα της διάθεσης των δεκάδων τόνων του προϊόντος σε διάφορες εταιρίες μεταποίησης, η απογοήτευση ήρθε να «σβήσει» απότομα το όνειρο: Ένα όνειρο που είχε γεννηθεί από τις υποσχέσεις των εμπόρων-παραγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού για έσοδα από 10-15 χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα.

 Τα χρήματα που τελικά μπόρεσαν να αποκομίσουν οι παραγωγοί ήταν συγκριτικά ελάχιστα με όσα είχαν επενδύσει και μάλιστα σε μια αγορά που τελικά δεν ‘’στηρίχθηκε’’, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά από ίδια κεφάλαια. 

Ο Κρόκος κοζάνης παραμένει… χρυσάφι

Ως ‘’χρυσάφι της γης’’ χαρακτηρίζουν πλέον οι καλλιεργητές στη Βορειοδυτική Ελλάδα, τον κρόκο κοζάνης ή αλλιώς ‘’σαφράν’’, το οποίο πλέον είναι και επίσημα προϊόν με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα τονίζουν άνθρωποι που ασχολήθηκαν με αυτό τα χρόνια της κρίσης, αποτέλεσε διέξοδο για εκατοντάδες νέους επιστήμονες, οι οποίοι είδαν τα πτυχία τους να μην έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και στράφηκαν σε αυτή την εναλλακτική καλλιέργεια με επιτυχία.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στα τέλη του 2018, στα 6.000 ανέρχονται σήμερα τα στρέμματα στα οποία καλλιεργείται κρόκος, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό για την εποχή εισόδημα σε πάνω από 1.000 οικογένειες.

Στην… αναμονή για το γκότζι μπέρι

Το γκότζι μπέρι είναι ένα ξενόφερτο φρούτο που πριν από μερικά χρόνια το αγνοούσαν πολλοί στη χώρα μας, όμως πλέον αυξάνει διαρκώς τις «μετοχές» του και αρχίζει να γίνεται αρεστό από καταναλωτές και βιομηχανίες, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης για την παραγωγή του.

Δέλεαρ εξάλλου αποτελεί και η σχετικά εύκολη και ‘’ευέλικτη’’ καλλιέργειά του σε ποικίλα κλίματα: Το φυλλοβόλο αυτό φυτό, σύμφωνα με τους γεωπόνους αντέχει τόσο σε υψηλές θερμοκρασίες έως 40° C όσο και σε χαμηλές (όπως στους -30° C).

Εντυπωσιακή, δε,  είναι και η στρεμματική του απόδοση, που φτάνει σε 1,5 τόνο νωπών καρπών, 700-800 αποξηραμένων. Σε ό,τι αφορά δε το οικονομικά κομμάτι, τα τελευταία χρόνια, η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται σε 6-7 ευρώ το κιλό αποξηραμένου καρπού, δίνοντας καθαρά έσοδα περίπου 2.000 ευρώ το μήνα.