Log in

Χ. Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακριβύνει το νερό

«Δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η τιμολόγηση του νερού» δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσιάζοντας την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρίας και πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπάρχει θέμα λειψυδρίας για το λεκανοπέδιο Αττικής με τους 4 ταμιευτήρες σε Μόρνο, Υλίκη, Εύηνο και Μαραθώνα να εγγυώνται τη τροφοδοσία των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης».

Γράφει ο: 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε γνωστό ότι η ΕΥΔΑΠ παρατείνει για 6 μήνες τις διαπραγματεύσεις με το Ελληνικό Δημόσιο για την υπογραφή σύμβασης με αφορμή την  ανανέωση του αποκλειστικού της δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητάς της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Τάσιος αναφέρθηκαν στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα  της εταιρίας που αφορά τη κατασκευή 900 χιλιομέτρων αποχετευτικού δικτύου που ανέρχεται στο ύψος των 600 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν  στη καθυστέρηση που παρατηρείται στα έργα της Ανατολικής Αττικής με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί πρόστιμα 23,5 εκατ. ευρώ και να επιβάλλονται πρόστιμα 4,8 εκατ ευρώ κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς δεν έχει γίνει το αποχετευτικό δίκτυο. Ωστόσο οι κ.κ Σαχίνης και Τάσιος εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουν τα έργα στις περιοχές των Γλυκών Νερών της Παλλήνης, της Παιανίας τα οποία είναι και συγχρηματοδοτούμενα κατά 90%.

Αναφορικά με τη πλειοψηφία του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ τα στελέχη της διοίκησης τόνισαν ότι έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνα με το οποίο το κράτος ελέγχει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ και υπάρχει ένα ποσοστό 11% του ΤΑΪΠΕΔ που μπορεί εάν επιθυμεί να το μεταβιβάσει σε στρατηγικό επενδυτή.

Δεν θα κόψουμε το νερό στους μη έχοντες

Για τους κακοπληρωτές το διοικητικό δίδυμο της ΕΥΔΑΠ είπε ότι «δεν πρόκειται να κοπεί η υδροδότηση σε κανένα νοικοκυριό που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας» ενώ για τις οφειλές από Δήμους γίνονται διαπραγματεύσεις να αναλάβει η ΕΥΔΑΠ την εκμετάλλευση του δικτύου χωρίς να διαγραφούν οι οφειλές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ αποκάλυψε ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για την αξιοποίηση των λυμάτων της Ψυτάλλειας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση  ενώ είπε ότι ο νέος διαγωνισμός για την Ψυτάλλεια  είναι αξίας 280 εκ ευρώ 4ετούς διάρκειας και έχουν κατατεθεί 3 προσφορές από τις εξής κοινοπραξίες:  Ακτωρ-Αβαξ-Εργοτεμ, η δεύτερη κοινοπραξίας είναι η Ιντρακάτ-Τερνα-Suez και η 3η κοινοπραξία από  Μυτιληναίο-Χρ. Κωνσταντινίδη.

Για την επένδυση στο Ελληνικό η ΕΥΔΑΠ συζητά με την Lamda Development όπου είναι στα σχέδια η δημιουργία αυτόνομου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων που θα επιβαρύνει τη κατασκευάστρια εταιρία.  Με την επένδυση αυτή θα ποτίζεται όλο το πράσινο στο Ελληνικό ενώ αυτή τη περίοδο γίνεται η μελέτη. Επίσης το διοικητικό δίδυμο είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει κάποια απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους.

Αύξηση κερδοφορίας

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η ΕΥΔΑΠ συνέχισε την εύρωστη πορεία της, εμφανίζοντας αυξημένη κερδοφορία, παρά τη μικρή μείωση του κύκλου εργασιών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ειδικότερα , ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 παρουσίασε μείωση -1,1% και διαμορφώθηκε στα 151,7 εκατ. ευρώ από 153,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.

Η ταυτόχρονη όμως μείωση των λειτουργικών εξόδων προ αποσβέσεων κατά 9,8 εκατ. ευρώ (-8%), που διαμορφώθηκαν στα 107,7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της υποχώρησης των σχηματισμένων προβλέψεων για επίδικες υποθέσεις, αύξησε το μικτό περιθώριο κέρδους κατά 9,5 εκατ. ευρώ (+15,6%), ήτοι 70,7 εκατ. ευρώ από 61,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τα Κέρδη Μετά από Φόρους ανήλθαν στα 25,1 εκατ. ευρώ από 17,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 39,9%. Το Καθαρό Περιθώριο Κέρδους διαμορφώθηκε στο 17% από 12% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.