Log in

ΟΠΑΠ: Τα δύο μυστικά που τον εκτόξευσαν(upd)

Το 2020 θα είναι η χρονιά της υλοποίησης του οράματος να καταστεί ο ΟΠΑΠ μία από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου. Εξάλλου, το 2019 κλείνει με εξαιρετικά θετικά στοιχεία και αύξηση των οικονομικών μεγεθών της εισηγμένης.

Γράφει ο: 

Ποια είναι όμως τα 2 βασικά «μυστικά», που έχουν οδηγήσει τον ΟΠΑΠ στη καλύτερη περίοδο της ιστορίας του;

Το πρώτο, είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας που κινεί τα νήματα και ελέγχει το 40% του οργανισμού, Πρόκειται για τον Τσέχο επιχειρηματία Κάρελ Κόμαρεκ. Το στοιχείο εκείνο που διακρίνει τον επιχειρηματία, είναι ο χρόνος που επιλέγει να κάνει τις επιχειρηματικές του κινήσεις. Φαίνεται, μάλιστα, ότι όλες οι μέχρι σήμερα κινήσεις του στην Ελλάδα γίνονται στον πλέον κατάλληλο χρόνο.

Στις 08.07.2019, μία μόλις ημέρα μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ο κ. Κόμαρεκ έδωσε τη δική του «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές του ΟΠΑΠ, καθώς το Sazka Group προχώρησε σε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της κορυφαίας εταιρίας τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα.

Για τη συγκεκριμένη κίνηση, μάλιστα, δεσμεύτηκαν κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη δημόσια πρόταση στην Ελλάδα, εδώ και περισσότερο από μλια δεκαετία. Τελικά, η δημόσια πρόταση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 29.10.2019, με το Sazka Group να αποκτά περισσότερες από 23,3 εκατ. μετοχές, αντί σχεδόν 213 εκατ. ευρώ και να ελέγχει πλέον σχεδόν το 40% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κόμαρεκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης, τονίζοντας: «Απώτερος στόχος μας είναι να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου, πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής στον ΟΠΑΠ. Προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον ΟΠΑΠ, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους, με στόχο την εκπλήρωση της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας στρατηγικής του οργανισμού».

Ενίσχυση με Stoiximan

Το δεύτερο μυστικό της επιτυχίας του ΟΠΑΠ είναι η εταιρία Stoiximan,  που συνέχισε και το 2019 να αναπτύσσεται, στηρίζοντας όλες τις κορυφαίες ομάδες και τους κορυφαίους αθλητές της χώρας. Είναι ξεκάθαρο ότι, ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε μια στρατηγική επένδυση.

Ως όμιλος είναι σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τη Stoiximan, αλλά εξυπηρετεί και ένα άλλο μοντέλο, με διαφορετικές προκλήσεις. Έχει ένα ευρύτερο προϊόν, το οποίο πρέπει να διαθέσει μέσα από διαφορετικά κανάλια και ένα μεγάλο και σημαντικό δίκτυο με πάνω από 4.000 πρακτορεία.

Για τη Stoiximan, η επέκταση σε νέες αγορές είναι μονόδρομος και αυτό δεν είναι ακόμη ένα επιχειρηματικό κλισέ. Η εσωτερική αγορά έχει «ταβάνι» και υπάρχει όριο για το πού μπορεί να φτάσει η ανάπτυξη μιας εταιρείας online στοιχηματισμού στην Ελλάδα. 

Εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη

Με ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας του έκλεισε το εννεάμηνο, Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2019, για τον ΟΠΑΠ, πιστοποιώντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που επιτυγχάνει ο οργανισμός. Η εταιρία, συνεπής με τη δέσμευσή της για ανταποδοτικές αποδόσεις προς τους μετόχους της, θα διανείμει έκτακτο μέρισμα εντός του α’ τριμήνου 2020, το οποίο θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στα καθαρά κέρδη χρήσης 2019 της εταιρίας.

Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το εννεάμηνο 2019 ενισχύθηκαν κατά 33,6% στα 140,6 εκατ. ευρώ, έναντι 105,2 εκατ. το εννεάμηνο του 2018 ή αυξήθηκαν κατά 28,5% σε επαναλαμβανόμενη βάση.